Αυτό είναι το τουρκικό φορτηγό που προσέκρουσε πλευρικά την ελληνική κανονιοφόρο Αρματωλός – Τι λέει το ΓΕΝ

Αυτό είναι το τουρκικό φορτηγό που προσέκρουσε πλευρικά την ελληνική κανονιοφόρο Αρματωλός – Τι λέει το ΓΕΝ

Ένα περίεργο περιστατικό έγινε στις 4 τα ξημερωματα όταν τουρκικό φορτηγό πλοίο προσέκρουσε σε ελληνική κανονιοφόρο “Αρματωλός” ανοιχτά της Λέσβου.

Το τουρκικό φορτηγό, Karmate, ακούμπησε πλευρικά την ελληνική κανονιοφόρο χωρίς να προκληθούν ζημιές και φυσικά χωρίς να τραυματιστεί κανείς από το πλήρωμα του πολεμικού σκάφους.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.

Ωστόσο όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του ΓΕΝ το περιστατικό δεν κρίνεται πλέον ως σοβαρό. Η κανονιοφόρος “Αρματολός” υπέστη μικροζημιές στα πλευρικά κολωνάκια.

Πάντως είναι απορίας άξιον γιατί το τουρικό φορτηγό δεν απάντησε στις επανειλημμένες κλήσεις του ελληνικού πλοίου και μετά την ελαφριά πλευρική προσκρουση ανέπτυξε ταχύτητα προς τις Τουρικές ακτές.

Δείτε την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για το περιστατικό:

 Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές

Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter