Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν «πούλησε» μόνον το Αιγαίο, αλλά και την Κύπρο!

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν «πούλησε» μόνον το Αιγαίο, αλλά και την Κύπρο!

Σημεία και τέρατα συμβαίνουν όλο αυτό το διάστημα στην εξωτερική πολιτική και δεν μιλάμε μόνον για τις μυστικές διαπραγματεύσεις και τα κλειστά χαρτιά.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ακροδεξιών της που προεκλογικά δεν ήθελε «να χάσει» την Μακεδονία, τώρα όχι μόνον ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα χάνει. αλλά και το παιχνίδι με την Τουρκία ενώ εγκαταλείπει και την Κύπρο στη μοίρα της, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κάνει μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ΜΜΕ και των κονδυλοφόρων της προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μάχεται για τα εθνικά θέματα υποχωρώντας ταυτόχρονα έναντι της Τουρκίας καθώς όπως φαίνεται παραμένει πιστή στο (κρυφό) δόγμα της συνεκμετάλλευσης.

Για να εξηγηθούμε:

Εβδομάδες τώρα μιλά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέτει κόκκινη γραμμή να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις.

Προφανώς πρόκληση δεν είναι πως έγινε τζαμί η Αγία Σοφία αλλά πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο, προσπαθώντας να μας πει πως δεν κάνει έρευνες ή αν τις κάνει… έχει πολύ θόρυβο και αποτυγχάνει! 

Αλλά ουδέποτε έθεσε θέμα αν άλλα σκάφη της και το πολεμικό της ναυτικό απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Δέχθηκε συνομιλίες με την Άγκυρα εγκαταλείποντας την Κύπρο στη μοίρα της.

Και αν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλάει για συνομιλίες και όχι για διαπραγματεύσεις, μάλλον αυτό σημαίνει πως η ατζέντα είναι ανοιχτή και η Τουρκία «συζητά» τα πάντα πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ!

Αλλά πρέπει να της ήρθε μια σκοτοδίνη της κυβέρνησης για το βέτο της Κύπρου σε πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, αν δεν επιβληθούν κυρώσεις και στην Άγκυρα.

Το σκηνικό ήταν έτοιμο με την υποτιθέμενη υποχώρηση της Τουρκίας με το Oruc Reis για συνομιλίες και όχι ευρωπαϊκές κυρώσεις όταν η Λευκωσία τους τα χάλασε…

Και κανείς δεν μπορεί να μην υποψιαστεί πως η αναβολή της ειδικής Συνόδου Κορυφής για την 1η και 2η Οκτωβρίου με το «πρόσχημα» ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό εργαζόμενος στην ασφάλεια κοντά στον πρόεδρο του Ευρωπαΐκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν εξασφάλισε το χρόνο για να ασκηθούν πιέσεις στην Κύπρο ώστε να μην τιναχθεί η Σύνοδος Κορυφής στο αέρα.

Την ώρα που η Ελλάδα λέει «ναι» στις συνομιλίες, η Κύπρος βρίσκεται εντός του κλοιού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και των τουρκικών ερευνών σε δικά της οικόπεδα, ενώ κατέχει μέρος του εδάφους της.

Η Ελλάδα που πάντοτε στήριζε την Κύπρο για πρώτη φορά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη την αφήνει στο έλεος της Τουρκίας.

Εξάλλου το είχε πει ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, «Άλλο πράγμα η Ελλάδα, άλλο Κύπρος». Δήλωση για την οποία παραιτήθηκε αλλά προφανώς δείχνει την «νοοτροπία».

Ο Ερντογάν, ας μην το κρύβουμε, κατάφερε αυτό που ήθελε: να γκριζάρει περιοχές και να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Μέγαρο Μαξίμου με τη μυστική διπλωματία και τις μυστικές επαφές έδωσε τη δικαιολογία στην Τουρκία να υποστηρίξει πως δεν μπορούν να υπάρχουν ευρωπαϊκές κυρώσεις ενώ γίνεται διάλογος.

Και η Κύπρος αφέθηκε εντελώς μόνη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά…

Μόνον που δεν ξέρουν πως αν οι δύο χώροι, Ελλάδας και Κύπρο διαχωριστούν και η Κύπρος αφεθεί μόνη της, την ώρα μάλιστα που με τις συμφωνία με την Αίγυπτο δεν έχουμε κατοχυρώσει τίποτα, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί και η Άγκυρα μπορεί να αρπάξει ό,τι θέλει…

Εκτός κι αν σε αυτό αποβλέπουν…

Πρέπει να ξέρεις πότε και υπό ποιους όρους ξεκινάς τις «συνομιλίες».

«Καρφί» από τον Κύπριο ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον Alpha Κύπρου, άφησε σαφέστατη αιχμή.

Ειδικότερα, ερωτηθείς κατά πόσο η εμμονή της Λευκωσίας στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να αρχίσουν ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε: «Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας; Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα και να υπάρξουν αποτελέσματα, θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τις διερευνητικές επαφές. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κάποιες παράνομες ενέργειες. Ως Κυβέρνηση αυτού του κράτους ποιες θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας; Να τερματιστούν αυτές οι παράνομες ενέργειες. Να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε σε έντονο ύφος απαντώντας εμμέσως και σε κάποιους επικριτές της κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter