Αυτονόητη πράξη η φύλαξη των εθνικών συνόρων

Αυτονόητη πράξη η φύλαξη των εθνικών συνόρων

Το ερώτημα «ανοικτά ή κλειστά σύνορα» είναι εντελώς υποκριτικό, διχαστικό κι επικίνδυνο προσφυγική κρίση είναι βασική συνιστώσα της γεωπολιτικής αλλαγής που λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας. Πρόκειται για ανήθικη εκμετάλλευση της ανθρώπινης αξίας για ανήθικους σκοπούς.

Για τις ευθύνες της ΕΕ μιλήσαμε αρκετά. Γιατί δεν αναθεωρείται η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ; Γιατί δεν τηρείται εκατέρωθεν το ευρωτουρκικό σύμφωνο; Γιατί στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες δυσφορούν;

Μήπως εξάντλησαν τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές τους εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Ελλάδα των μνημονίων, της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής;

Η Ευρώπη φανερώνεται ιδιοτελής, αδύναμη και δειλή. Αλλά αυτή θα την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Οι μεθοδεύσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στη διαχείριση των προσφύγων επιβάλλουν την τήρηση ενιαίας πολιτικής στάσης ως προϊόν συνεννόησης και κοινής αντίληψης. Αλήθεια, μπορούμε να το επιτύχουμε;

Η διγλωσσία και η ελλειμματική συνεργασία μάς αποπροσανατολίζουν και μας οδηγούν σε νέες εθνικές υποχωρήσεις και ήττες.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης αποβαίνει απρόσμενο δώρο για τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης και η ακροδεξιά ομάδα των επιστήθιων συμβούλων του πρωταγωνιστούν σε μια νέα –μετά το μακεδονικό– περίοδο εθνικιστικής και ρατσιστικής έξαρσης που βρίσκει ανταπόκριση σε θεσμικούς και εξωθεσμικούς ευρωπαϊκούς φασιστικούς κύκλους. Η «απόβαση» νεοναζί σε Λέσβο και Εβρο είναι συμβολική της πολιτικής εκμετάλλευσης που επιχειρεί η ευρωπαϊκή εθνικιστική κάστα.

Οι καιροί ου μενετοί για ένα διεθνές ζήτημα που απαιτεί επιχειρησιακή εγρήγορση, πολιτική οξυδέρκεια, γεωπολιτική συναντίληψη, εθνική νομιμοφροσύνη ως προς το Διεθνές Δίκαιο και κοινωνική ευαισθησία στον σεβασμό των ανθρώπινων αξιών.

Ο δημόσιος λόγος βρίθει ανακριβειών και ψευδών στοιχείων και αριθμών. Η ΝΔ αντί να εστιάζει στη συρρίκνωση των εθνικών μας επιπτώσεων, επιδιώκει τη μεγέθυνση της κομματικής της απεύθυνσης.

Ακόμη κι αν δεχτούμε πως όντως είναι αυτά τα μεγέθη, δεν πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα συμβεί σε περίπτωση που συγκεντρωθεί όλος αυτός ο πληθυσμός στα σύνορα του Εβρου;

Η φύλαξη των εθνικών μας συνόρων είναι πράξη αυτονόητη και δεσμευτική για όλους. Είναι εντελώς υποκριτικό, διχαστικό κι επικίνδυνο το ερώτημα «ανοικτά ή κλειστά σύνορα;».

Κάθε κυβέρνηση, κάθε κόμμα, κάθε ομάδα, κάθε πολίτης είναι απολύτως λογικό και επιβαλλόμενο να επιθυμεί την προστασία των συνόρων της πατρίδας του σε απόλυτο συνδυασμό με τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Παρά το όποιο καθεστώς πίεσης, η διαχείριση της υποχρέωσης αυτής σε συνθήκες ειρήνης και όχι πολέμου απαιτεί σωφροσύνη. Δεν την επέδειξε η ΝΔ, καθιστώντας την ελληνική κυβέρνηση από μέρος της λύσης σε μέρος του προβλήματος. Αγνοώντας τον ενδεδειγμένο κατευνασμό, αμέλησε τη συντεταγμένη υποδοχή όσων πραγματικά το έχουν ανάγκη, δηλαδή πρόσφυγες, οικογένειες, παιδιά και ευάλωτες ομάδες. Υποτίμησε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής από το τουρκικό παρακράτος. Ελαχιστοποίησε το φάσμα των επιδιώξεών της επί της ευρωπαϊκής συνδρομής. Γι’ αυτό και οι εικόνες ντροπής για την Ελλάδα γυρίζουν όλο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, η παραπληροφόρηση καλά κρατεί. Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης πασχίζουν να πείσουν για το πολιτικό ανορθόδοξο του ΣΥΡΙΖΑ. Να εμφανίσουν πως ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σε σχέση με το πολιτικό εύρος όσων συναντήθηκαν μαζί του στην κάλπη, ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τον ιδεολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας από την υπέρβαση της εθνικής αυτής κρίσης.

Απερίφραστα λοιπόν τέτοιες επιλογές δεν μπαίνουν στη ζυγαριά με τις αδιαπραγμάτευτές αρχές του συντάγματος. Είναι βούτυρο στο ψωμί όσων υπονομεύουν την εθνική ομοψυχία, όσων συντηρούν κλίμα διχασμού και διχόνοιας των Ελλήνων ενώ στρώνουν το χαλί στους τουρκικούς ευσεβείς πόθους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την τακτική διεθνοποίησης του προσφυγικού και την αντιπολιτευτική του δράση σήμερα αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες των πολιτών. Στοιχίζεται με τις ελπίδες του κόσμου που ορθολογικά ζητά την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες.

Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι δικηγόρος και βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter