Αυτοψία του Documento στο νέο καταυλισμό προσφύγων στο Πεδίο Βολής της Λέσβου (βίντεο – εικόνες)

Αυτοψία του Documento στο νέο καταυλισμό προσφύγων στο Πεδίο Βολής της Λέσβου (βίντεο – εικόνες)

Λίγο πριν τις 18.00 το απόγευμα επετράπη η είσοδος των τηλεοπτικών συνεργείων στο νέο camp στο Πεδίο Βολής του ελληνικού στρατού στη Λέσβο, όπου από χθες το βράδυ στήνονται σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προκειμένου να φιλοξενήσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εκτοπίστηκαν από τις υποτυπώδεις εστίες τους μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μόρια.

Aποστολή: Αντώνης Ρηγόπουλος

Φωτογραφίες: Μάριος Μπίκος

Στο νέο camp έχουν ήδη τοποθετηθεί περίπου 200 σκηνές χωρητικότητας περίπου 8 ατόμων η καθεμιά, ωστόσο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του υπουργείου Μετανάστευσης, εάν ο χώρος χρησιμοποιηθεί στο σύνολό του θα μπορούσε να στεγάσει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους.

Στη νέα προσωρινή δομή που στήνεται προτεραιότητα για να διαμείνουν έχουν οι οικογένειες, ενώ οι ενήλικες άνδρες που βρίσκονται στη χώρα χωρίς τις οικογένειές τους θα εισέλθουν στο Camp σε δεύτερο χρόνο. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία εισόδου περιλαμβάνεται και υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού για όλους τους διαμένοντες, ενώ, ο σχεδιασμός είναι οι διαμένοντες να τοποθετούνται σε σκηνές κοντά σε ομοεθνείς τους, ώστε να δημιουργηθούν «γειτονιές» και έτσι να αποφευχθούν οι εντάσεις που συχνά υπάρχουν.

Παράλληλα, το σκηνικό στον κεντρικό δρόμο Θέρμης – Μυτιλήνης, παραμένει ίδιο, καθώς μετά τη σημερινή ρίψη δακρυγόνων η δυσπιστία των ανθρώπων αυτών προς το ελληνικό κράτος μειώθηκε ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην κινούνται προς το νέο Camp του Πεδίου Βολής υπό τον φόβο ότι θα αποκλειστούν εκεί και συνεπώς κινδυνεύουν να απελαθούν.

Μάλιστα, η Διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λέσβο Astrid Castelein, μιλώντας αποκλειστικά στο Κουτί της Πανδώρας και το Documento σχετικά με το θέμα τόνισε ότι «κάποιες οικογένειες δέχονται, σε κάποιες άλλες, ορισμένοι αιτούντες άσυλο τις έχουν συμβουλεύσει, να μην έρθουν γιατί πρέπει να πάνε στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά είμαστε στα σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να περάσουν την απαραίτητη διαδικασία ταυτοποίησης και παροχής ασύλου. Δουλεύουμε μαζί με την κυβέρνηση για να παρέχουμε επίσης συμβουλές σχετικά με τη χωροταξία του camp και τεχνικές συμβουλές σε σχέση με το πως πρέπει να στηθεί ο χώρος βάσει προδιαγραφων και να παρέχουμε είδη πρώτης ανάγκης, ώστε όταν εισέλθουν να έχουν ότι χρειάζονται για να διαμείνουν στο πεδίο.

Παράλληλα, σε αυτοψία που κάναμε το απόγευμα στην έρημη πια περιοχή της Μόριας, διαπιστώσαμε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να οδηγήσουν όσους πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίζονται, προς το μπλόκο της οδού Θέρμης – Μυτιλήνης, με σκοπό να διοχετευτούν από εκεί διαδοχικά προς το camp του Πεδίου Βολής.

Σε κάθε περίπτωση το Πεδίο Βολής χαρακτηρίζεται από τους υπευθύνους του υπουργείου ως μια «προσωρινή» λύση, χωρίς βεβαίως αυτό να διευκρινίζεται περαιτέρω. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter