Αυτοπυροβολισμός

Αυτοπυροβολισμός

Η ΕΕ κατάφερε να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που φτάνει διά θαλάσσης, αφήνοντας την Ουγγαρία στο απυρόβλητο, ενώ η Γερμανία και η Πολωνία θα έχουν περιθώριο να «συνετιστούν» έως το τέλος του έτους.

Η συγκεκριμένη απόφαση κατέστησε φανερό σε όλους ότι η ΕΕ αφενός μπορεί να βρει τρόπους να προσπεράσει τον κανόνα της ομοφωνίας, αφετέρου να αυτοπυροβοληθεί. Διότι η διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό πετρέλαιο θα ανεβάσει τις τιμές σε νέα ύψη και πέραν των 120 δολαρίων που κοστίζει αυτήν τη στιγμή ένα βαρέλι.

Ενόσω τα κράτη-μέλη αρνούνται να βρουν ένα modus vivendi όσον αφορά πολιτικές που θα απαλύνουν την οικονομική καταβαράθρωση των Ευρωπαίων. Ειδικότερα, το αίτημα των χωρών του Nότου για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν του ηλεκτρισμού «σκοντάφτει» στους Ολλανδούς και τους Γερμανούς. Βέβαια, αυτό που δεν συνυπολογίζουν οι «σκληροί» της Ευρώπης είναι ότι με την αρνησικυρία τους ρισκάρουν μια γενικότερη πολιτική αποσταθεροποίηση στον Nότο, αφού τα οικονομικά δεν βγαίνουν και οι εκλογές πλησιάζουν.

Οι αντιφάσεις της ΕΕ ναι μεν δεν της επιτρέπουν να λάβει πανευρωπαϊκά μέτρα, αλλά και το «δηλητήριο» υπάρχει και πλέον διατρέχει πολλά φάσματα πολιτικής, από τους ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας που ούτε το 2023 θα ισχύσουν έως το κόστος της ενεργειακής μετάβασης εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και θύμα της αδράνειάς τους είναι η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων, πλην της καλοταϊσμένης και κρατικοδίαιτης πανευρωπαϊκής ελίτ που βλέπει τα κέρδη της να σπάνε κάθε ρεκόρ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter