Αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκε άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκε άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Οι ιδεολογικές αντιλήψεις και οι… συναναστροφές του εκτός φυλακής είναι ο λόγος που οι δικαστές του δικαστικού συμβουλίου Βόλου, τάχθηκαν υπέρ του εισαγγελικού βέτο και απέρριψαν το αίτημα του απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, για λήψη τακτικής άδειας από τις φυλακές.

Η “στάση ζωής του” που “δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει”, όπως επί λέξει αναφέρεται στο βούλευμα, είναι προφανώς ο “ουσιαστικός λόγος” για τον οποίο το συμβούλιο Πλημμελειοδικών του στέρησε την άδεια εξόδου, παρά την υποδειγματική του συμπεριφορά στις προηγούμενες άδειες τις οποίες είχε λάβει κατά τη διάρκεια των οποίων τήρησε απαρέγκλιτα όλους τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν.

Δείτε επίσης: Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το θέμα της άδειας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Καθώς, με βάση το σκεπτικό των δικαστών «εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του “κρατικού μονοπωλίου της βίας” και άρα καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας».

Αν και οι δικαστές δέχονται ότι “στην έννοια του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου” εν τούτοις ερμηνεύοντας μια σειρά από δηλώσεις του κρατούμενου, όπως «να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», «να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων» και «η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα», υποστηρίζουν ότι αυτές “παραπέμπουν ευθέως στη βία” και “όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη, δοθέντος ότι δεν αποτελούν απλά μία ιδεολογική τοποθέτηση του εν λόγω καταδίκου, ούτε μία αυθόρμητη αντίδρασή του υπό ορισμένες συνθήκες συναισθηματικής πίεσης” .

Ακόμα, ως ενδεικτικό στοιχείο της προσωπικότητας του αναφέρουν ότι είναι “η παντελής και απολύτως συνειδητή έλλειψη οποιασδήποτε μεταμέλειας για τις άδικες πράξεις τις οποίες τέλεσε και τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί ως πολικά εγκλήματα, θέτοντας τον εαυτό του σε θέση ήρωα-πολιτικού κρατουμένου”.

Και άρα, εξάγουν το συμπέρασμα, “δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει στάση ζωής, αλλά εμμένει στην άποψή του περί ένοπλης ανατροπής του «κρατικού μονοπωλίου της βίας και καθιστά εναργές ότι ευκαιρίας δοθείσης, δεν αποκλείεται να τελέσει και νέες αξιόποινες πράξεις ιδιαίτερης απαξίας” .

Δείτε επίσης: Δημήτρης Κουφοντίνας: Συνεχίζω μέχρι τη δικαίωση ή μέχρι το τέλος

Περαιτέρω, μάλιστα “καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς υποστήριξη του αγώνα του για τη λήψη άδειας εξόδου από το σωφρονιστικό κατάστημα και ομάδες εκτός της φυλακής, αμφισβητήσιμης νομιμότητας, αναφερόμενος και πάλι στο κόκκινο νήμα της ζωής, που από το μέσο άνθρωπο δύναται να ερμηνευθεί και ως «αίμα».

Εκ του συνδυασμού των προαναφερομένων – καταλήγει το εν λόγω βούλευμα- συνάγεται ότι ο κρινόμενος κατάδικος διατηρεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος όπου εκτίει την ποινή του, με οργανώσεις που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας (σσ γίνεται αναφορά και σε πρόσφατη ανάρτηση στελέχους του Ρουβίκωνα) , με το ίδιο ή παρεμφερές ιδεολογικό υπόβαθρο με αυτόν, δεδομένου ότι άλλως, αυτές δεν θα παρείχαν τόσο αυξημένης έντασης υποστήριξη προς το πρόσωπό του, εκδηλούμενη όχι με νόμιμες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά με έκνομες συμπεριφορές. Εκτιμάται, επομένως, βάσιμα ότι, επί ικανοποίησης του αιτήματός του για χορήγηση άδειας εξόδου από το ως άνω κατάστημα κράτησης, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να συνευρεθεί με μέλη των εν λόγω ομάδων-οργανώσεων και να τελέσει, σχεδιάσει ή καθοδηγήσει νέες αξιόποινες πράξεις, κάνοντας κακή χρήση της άδειάς του.

Μάλιστα με το επίμαχο σκεπτικό τίθεται θέμα και για άλλους κρατούμενους που εκτίουν περισσότερες της μιας ποινές ισοβίων, καθώς κατά την κρίση των δικαστών του συμβουλίου αμφισβητείται ακόμα και αυτή η πλήρωση των τυπικών όρων που θέτει ο νόμος.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα:

“Εφόσον ουδέν προβλέπεται, ούτε ρυθμίζεται ως προς τη χορήγηση αδείας σε καταδικασμένους σε πλείονες της μίας ποινές ισοβίου καθείρξεως, δεν είναι επιτρεπτή, κατ` άρθρο 55 παρ. 1 ΣΚ, η χορήγηση τακτικής αδείας στις περιπτώσεις αυτές, διότι ο νομοθέτης θα το προέβλεπε ρητά”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter