Αυτός είναι ο νέος χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου

Αυτός είναι ο νέος χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου

Η πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών πέρασε επιτέλους από τα «ιερατεία» της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ Λιγκ κι έτσι από την επόμενη σεζόν 2019-20 ξεκινάει η πραγματική εξυγίανση και αναβάθμιση του ελληνικού ποδόσφαιρου. Εστω και με πόνο καρδιάς οι ΠΑΕ, που ήθελαν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, συμφώνησαν τελικά (πώς θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς…) με την πρόταση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και η νέα σεζόν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως γιατί οι αλλαγές είναι πολλές και σημαντικές…

Πρώτα από όλα και έπειτα από μια εικοσαετία (κάτι αντίστοιχο είχε να συμβεί από τη σεζόν 2000-01) η μεγάλη εθνική κατηγορία θα διεξαχθεί με δεκατέσσερις ομάδες αντί δεκαέξι ή δεκαοκτώ που ήταν μέχρι τώρα! Το μόνο που απομένει να ξεκαθαριστεί για τη νέα Σούπερ Λίγκα είναι ο τρόπος διεξαγωγής της. Αν θα έχει δηλαδή δύο γύρους συν έναν ακόμη μπόνους, αν θα έχει δύο γύρους με πλέι οφ και πλέι άουτ κ.λπ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει πολλές προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν για να προκριθεί κάποια από όλες. Το πότε θα γίνει αυτό (η συζήτηση δηλαδή για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων) είναι μια ακόμη πονεμένη ιστορία καθώς στην Ελλάδα όλα αποφασίζονται στο πόδι και την τελευταία στιγμή.

Μετά τη Σούπερ Λίγκα ακολουθεί μια νέα κατηγορία, η Σούπερ Λίγκα 2 με τη συμμετοχή δώδεκα ομάδων και στη συνέχεια έρχεται η Φούτμπολ Λιγκ των δεκατεσσάρων ομάδων (αντί των δεκαέξι) αλλά και η τέταρτη στη σειρά πλέον Γ΄ Εθνική, η μοναδική κατηγορία που μένει ως έχει. Ας δούμε λοιπόν πώς διαμορφώνεται ο νέος ποδοσφαιρικός χάρτης στην Ελλάδα.

Σούπερ Λίγκα 1

Στη μεγάλη κατηγορία θα πάρουν μέρος οι ομάδες της φετινής λίγκας που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-12. Σε αυτές θα προστεθεί ο ΝΠΣ Βόλος, που εξασφάλισε την άνοδό του από τη φετινή Φούτμπολ Λιγκ. Η 14η ομάδα που απομένει θα προκύψει από το μπαράζ (δύο αγώνες) ανάμεσα στον 13ο της Σούπερ Λίγκας και τον 2ο της Φούτμπολ Λιγκ. Ο ηττημένος θα παίξει στη Σούπερ Λίγκα 2.

Σούπερ Λίγκα 2

Είναι η νέα κατηγορία που προέκυψε από την αναδιάρθρωση και θα συμμετάσχουν σε αυτήν δώδεκα ομάδες: οι τρεις ομάδες που θα υποβιβαστούν απευθείας από τη φετινή Σούπερ Λίγκα, οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 3-10 της φετινής Φούτμπολ Λιγκ, αλλά και η ομάδα που θα προκύψει από το μπαράζ του 13ου της λίγκας με τον 2ο της Φούτμπολ Λιγκ.

Η Φούτμπολ Λιγκ

Από τη νέα σεζόν η Φούτμπολ Λιγκ θα αποτελεί ουσιαστικά τη γ΄ κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε αυτήν θα συμμετέχουν δεκατέσσερις ομάδες: ο 11ος και ο 12ος της φετινής Φούτμπολ Λιγκ, οι οκτώ ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση των οκτώ ομίλων της φετινής Γ΄ Εθνικής, όπως και οι τέσσερις ομάδες που θα προκύψουν από τους αγώνες μπαράζ (σε διπλά παιχνίδια) μεταξύ των δεύτερων της σημερινής Γ΄ Εθνικής. Οι δεκατέσσερις ομάδες θα έχουν τηλεοπτική στέγη (ΕΡΤ) και θα μοιραστούν 1,6 εκατ. ευρώ.

Η Γ΄ Εθνική

Ουσιαστικά πρόκειται για την τέταρτη κατηγορία, η οποία είναι η μόνη που δεν θα αλλάξει δομή και αριθμό ομάδων. Θα διεξαχθεί όπως και φέτος με 107 ομάδες χωρισμένες σε οκτώ ομίλους των δεκατριών και δεκατεσσάρων ομάδων ο καθένας.

Τα τηλεοπτικά

Το περασμένο καλοκαίρι επτά ομάδες βρέθηκαν χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο και η έναρξη του πρωταθλήματος ήταν στον αέρα. Η λύση για να αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό κραχ δόθηκε από την ΕΡΤ, η οποία απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παναθηναϊκού (4,15 εκατ. ευρώ), του Αρη (1,992 εκατ. ευρώ), του Ατρόμητου (1,887 εκατ. ευρώ), της Ξάνθης (1,66 εκατ. ευρώ), του Παναιτωλικού (1,535 εκατ. ευρώ), της Λαμίας (1,411 εκατ. ευρώ) και του Απόλλωνα (1,411 εκατ. ευρώ). Οι έξι ομάδες που θα συνεχίσουν στη Σούπερ Λίγκα και η «ελαφρά ταξιαρχία» που υποβιβάστηκε θα εισπράξουν τα ίδια ποσά και για τη σεζόν 2019-2020.

Η ΕΡΤ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ, του οποίου το συμβόλαιο με τη Nova λήγει στο τέλος της περιόδου, ενώ στη δημόσια τηλεόραση θα κινηθούν για να κλείσουν τον Πανιώνιο και τον ΟΦΗ, εφόσον παραμείνουν στη μεγάλη λίγκα. Οι ομάδες της Νοva, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, εισπράττουν τα ακόλουθα ποσά: O Ολυμπιακός 6,5 εκατ. ευρώ, η ΑΕΚ 6 εκατ. ευρώ, η ΑΕΛ 1,675 εκατ. ευρώ, ο Αστέρας Τρίπολης 1,5 εκατ. ευρώ, ο Λεβαδειακός 1,1 εκατ. ευρώ, ο ΟΦΗ και ο ΠΑΣ Γιάννινα 900.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στη νεοσύστατη κατηγορία, τη Σούπερ Λίγκα 2, θα υπόκεινται σε κεντρική διαχείριση και τα παιχνίδια τους θα καλύπτει η ΕΡΤ. Το ποσό που θα λάβει κάθε ΠΑΕ σε αυτή την κατηγορία είναι 800.000-900.000 ευρώ, με εξαίρεση τον Απόλλωνα που θα «κουβαλάει» το συμβόλαιο της Σούπερ Λίγκας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter