Αυτός είναι ο τουρκικός χάρτης που… εξαφανίζει το Καστελόριζο

Αυτός είναι ο τουρκικός χάρτης που… εξαφανίζει το Καστελόριζο

Την… απόδειξη πως έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη (!) δημοσιεύει ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, πέρα από κάθε λογική.

Ο λόγος για τον Çağatay Erciyes, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, θέλοντας να δείξει πως… σωστά οριοθετείται ΑΟΖ με τη Λιβύη, εξαφανίζει από τον χάρτη ένα ολόκληρο ελληνικό νησί: το Καστελόριζο.

Για του λόγου το αληθές δείτε το επίμαχο «τιτίβισμα»:

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sigmalive.com, τα σημεία που αναφέρονται στον χάρτη του tweet ως «εξωτερικά όρια στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι τα εξής: A-Β: «Συμφωνία Τουρκίας-ΤΔΒΚ 2011», C-D-E: «Μέση γραμμή μεταξύ ενδοχώρας Αιγύπτου-Τουρκίας», E-F: «Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».

Να σημειωθεί πως ο Erciyes έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στον Λίβανο και στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). 

Σε άλλη ανάρτηση, ο Erciyes ανέφερε ότι: «τα νησιά τα οποία έχουν ασύγκριτα μικρότερη ακτογραμμή σε σχέση με την ηπειρωτική ακτογραμμή της Τουρκίας εμποδίζουν την προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και βρίσκονται στο λάθος σημείο της διάμεσης γραμμής των ηπειρωτικών περιοχών δε θα πρέπει να δημιουργούν υφαλοκρηπίδα, αλλά και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Η Άγκυρα αμφισβήτησε για πρώτη φορά δημόσια πως το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, λέγοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Ωστόσο, η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώθηκε με NAVTEX για διεξαγωγή άσκησης νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων οτι η Τουρκία θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου.

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γεννηματάς και προσθέτει: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Δείτε επίσης: Υπουργείο Εξωτερικών: Στη λάθος πλευρά του δικαίου η Τουρκία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter