Αυτός που θα νικήσει τον Μητσοτάκη

Αυτός που θα νικήσει τον Μητσοτάκη

Ιδανικοί αυτόχειρες; Ίσως. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έπρεπε να μπει ένα τέλος στην παρατεταμένη εσωστρέφεια στην οποία είναι βαθιά χωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρώ ότι οι εξελίξεις που πυροδότησε η παρέμβαση Τσίπρα ήταν η ενδεδειγμένη λύση που θα ωθούσε τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροσεγγίσει την κοινωνία και να κοιτάξει επιτέλους τον Μητσοτάκη κατάματα και –γιατί όχι– να τον νικήσει.

Οφείλουμε όμως να κάνουμε μια βασική παραδοχή: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη χωρίς αρχηγό. Γιατί μέχρι χτες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχηγό υπό προθεσμία, αρχηγό σε ομηρία, αρχηγό υπό διαρκή υπονόμευση.

Και αυτό ήταν το μεγάλο διπλό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ στη μετα-Τσίπρα εποχή: από τη μια προσπαθούσε να λειτουργήσει με όρους κυβερνητισμού και από την άλλη δεν είχε τον ηγέτη που θα κυβερνήσει. Ή δεν ήθελε να έχει ηγέτη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν το άφθαρτο νέο πρόσωπο που δεν ήταν του κομματικού σωλήνα, που δεν ήταν από τζάκι, χαρακτηριστικά που άρεσαν στην κοινωνία, όχι τόσο όμως ώστε να τον επιλέξει για να κυβερνήσει. Στο σύντομο διάστημα που βρίσκεται στην προεδρία δεν πρόλαβε να χτίσει εκείνα τα ηγετικά χαρακτηριστικά και την πολιτική υπόσταση που απαιτούνταν για να τραβήξει τον ΣΥΡΙΖΑ προς τα πάνω. Ταυτόχρονα, ήταν υπό διαρκή αμφισβήτηση από την πρώτη μέρα και κλήθηκε πολύ νωρίς να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες μιας διάσπασης.

Η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει εδώ. Αυτός θεωρητικά ήταν κι ο στόχος της παρέμβασης Τσίπρα που ζητούσε από όλους να ξαναμετρηθούν. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν «όχι» στην πρόταση αυτή.

Τα πολιτικά συμπεράσματα δεν είναι του παρόντος, το σίγουρο πάντως είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε για κανέναν λόγο νέα προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες.

Η επόμενη μέρα του Συνεδρίου πρέπει να οδηγήσει σε έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και ισχυρό. Και αυτό απαιτεί σοβαρότητα από όλες τις πλευρές. Οι συνωμοσίες και τα σενάρια που μοιάζουν επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι και θέλουν κάποιους «δημογέροντες» της κεντροαριστεράς να σχεδιάζουν μια μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη με «διορισμένους» αρχηγούς ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσουν εδώ.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό που θα τον στηρίζουν όλοι και θα τον βοηθήσουν να νικήσει τον Μητσοτάκη. Αυτό θέλει η κοινωνία. Μένει να το θέλει κι ο ΣΥΡΙΖΑ…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter