Σκάνδαλο Novartis: Αυτούς καίει το βαθύ λαρύγγι Μανιαδάκης

Σκάνδαλο Novartis: Αυτούς καίει το βαθύ λαρύγγι Μανιαδάκης

Η απολογία του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη στην ανακρίτρια, από τις πρώτες δύο µέρες, έχει ήδη εξελιχθεί σε αποκάλυψη-βατερλό όχι µόνο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που έστησε τα ψευδή κατηγορητήρια πολιτικής σκοπιµότητας αλλά και για τους ίδιους τους εµπλεκόµενους στο σκάνδαλο Novartis. Λίγο αφότου θεώρησαν ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο µετά την προκλητική αρχειοθέτηση των δικογραφιών τους (µε το πρωτοφανές νοµικό επιχείρηµα πως τα αδικαιολόγητα ποσά στους λογαριασµούς τους ήταν «αδιευκρίνιστα») βρίσκονται µπροστά στο ενδεχόµενο του ανοίγµατος ξανά της έρευνας.

Κι αυτό γιατί ο δηµοσιογράφος κατέθεσε στην ανακρίτρια ηχογραφηµένο υλικό και γραπτά µηνύµατα στα οποία ο Νίκος Μανιαδάκης αποκαλύπτει ότι ως προστατευόµενος µάρτυρας στην υπόθεση Novartis εκβιάστηκε από τον εµπλεκόµενο πρώην υπουργό και νυν διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Ο Στουρνάρας τον φώναξε στο γραφείο του στην τράπεζα και, αφού του έδωσε να καταλάβει πως γνωρίζει ότι έχει καταθέσει εναντίον του και εναντίον των άλλων πολιτικών προσώπων ως προστατευόµενος µάρτυρας, τον απείλησε πως «όταν θα έρθει η Ν∆ στην εξουσία, θα γαµήσουν τους µάρτυρες και τη ∆ικαιοσύνη».

Σύµφωνα µε τον Μανιαδάκη πάντα, το σχέδιο αυτό το επεξεργάζονταν από κοινού µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος θα ετοίµαζε το νοµοθετικό πλαίσιο, και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά. Ο Μανιαδάκης στη συνοµιλία αποκαλύπτει πως, παρότι ήταν προστατευόµενος µάρτυρας, είχε συχνές επαφές µε τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν ελεγχόµενος για τη Novartis. Μετά τις απειλές ο Ν. Μανιαδάκης αλλάζει στάση και καταγγέλλει ότι πιέστηκε και εκβιάστηκε από τους εισαγγελείς και τον Κώστα Βαξεβάνη για να καταθέσει κατά των ερευνώµενων πολιτικών προσώπων. Οι συνοµιλίες που κατατέθηκαν όµως αποδεικνύουν ότι υπήρξε µια ολόκληρη συνωµοσία για να τροµοκρατηθούν µάρτυρες και να κουκουλωθεί το σκάνδαλο της Novartis και να βγουν οι ένοχοι.

Ο Κώστας Βαξεβάνης, µετά την αναγγελία της δίωξής του και µάλιστα για κακουργήµατα, νοµιµοποιήθηκε να καταθέσει το υλικό που αποδεικνύει την αθωότητά του σπάζοντας το δηµοσιογραφικό απόρρητο. Ο δηµοσιογράφος ζήτησε να διαβιβαστούν τα στοιχεία που κατέθεσε από την ανακρίτρια στον εισαγγελέα, αφενός για να διωχθεί ο Ν. Μανιαδάκης για ψευδορκία και πλαστογραφία (κατέθεσε στην προανακριτική της Βουλής και την ανακρίτρια πλαστογραφηµένο µήνυµα που αντάλλαξε µε τον Βαξεβάνη), αλλά κυρίως για να ανοίξει και πάλι η έρευνα για τη Novartis η οποία οδηγήθηκε στο συγκεκριµένο αποτέλεσµα µέσω εκβιασµών.

Ρεπορτάζ: Ακίνδυνος Αλβανός

Αυτό που η Ν∆ ονόµασε «σκευωρία Novartis» δεν ήταν παρά µια συνωµοσία µε παρακρατικές µεθόδους για να εξοντωθούν όσοι αποκάλυπταν το σκάνδαλο µε την πολυεθνική φαρµακευτική. Ο πρώην σύµβουλος των υπουργών Υγείας Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος υπήρξε και σύµβουλος της Novartis, αφού κατέθεσε πληθώρα στοιχείων για το σκάνδαλο ως προστατευόµενος µάρτυρας µε την κωδική ονοµασία «Ιωάννης Αναστασίου», στη συνέχεια πέρασε στην αντίπερα όχθη. Προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό την παραµονή της Πρωτοχρονιάς του 2019 και συνελήφθη. Ακολούθως άλλαξε τη στάση του και άρχισε να καταγγέλλει τους εισαγγελείς διαφθοράς ότι δήθεν τον πίεζαν για να ενοχοποιήσει τα πολιτικά πρόσωπα.

Στις 30 Σεπτεµβρίου 2019 οι εισαγγελείς διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας µε υπόµνηµά τους στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λάµπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή γνωστοποιούσαν πως ο Ν. Μανιαδάκης τους είχε ενηµερώσει, χωρίς να έχει καταθέσει επίσηµα, για να µην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας τον είχε καλέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και «του είπε επί λέξει, σύµφωνα πάντοτε µε όσα µετέφερε, ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος από κοινού µε άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους µάρτυρες».
Η αναφορά των εισαγγελέων αποσιωπήθηκε από τα µέσα ενηµέρωσης, τα οποία φρόντισαν να βγάλουν σε συνέντευξη τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος υποστήριζε ότι συναντήθηκε µε τον Ν. Μανιαδάκη σε κοινωνική συνάντηση επειδή ήταν παλιός φοιτητής του.

Την εποχή εκείνη ο Κώστας Βαξεβάνης γνώριζε πως ο Ν. Μανιαδάκης υποστήριζε ότι είχε απειληθεί και εκβιαστεί για να αλλάξει τη στάση του ως προστατευόµενος µάρτυρας. Ο δηµοσιογράφος το γνώριζε επειδή ήταν επί δύο και πλέον χρόνια σε συνεχή επαφή µε τον Μανιαδάκη, ο οποίος ήταν «πηγή» του και του είχε αποκαλύψει πολύ σοβαρές πτυχές του σκανδάλου Novartis ως προστατευόµενος µάρτυρας. Παρότι είχε όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν πως στην υπόθεση της Novartis υπήρχε µια συνωµοσία που εκπορευόταν από συγκεκριµένα πολιτικά κέντρα, δεν µπορούσε να προχωρήσει σε αποκαλύψεις επειδή θεωρούσε ότι δεσµεύεται από το δηµοσιογραφικό απόρρητο. Από αυτή την ηθική υποχρέωση απελευθερώθηκε όταν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του µε µάρτυρα κατηγορίας τον Μανιαδάκη.

Οι απειλές Στουρνάρα στον Μανιαδάκη

Το πρωί της Πρωτοµαγιάς του 2018 ο Κ. Βαξεβάνης συναντήθηκε µε τον Μανιαδάκη στο ξενοδοχείο Life Gallery στην Εκάλη, το οποίο ήταν σηµείο συχνών συναντήσεών τους – στα µηνύµατα ο Μανιαδάκης το αποκαλεί µάλιστα «συνηθισµένο σηµείο συνάντησης». Παρότι ο Βαξεβάνης του έλεγε πως ήταν Πρωτοµαγιά και είχε κάποια οικογενειακή υποχρέωση, ο Μανιαδάκης επέµενε για τη συνάντηση γιατί όπως τον ενηµέρωσε κινδύνευε και τον απειλούσαν πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν καταλάβει ή γνώριζαν ότι είναι προστατευόµενος µάρτυρας. Μετά τις εξηγήσεις του Μανιαδάκη ο Βαξεβάνης πείστηκε να γίνει η συνάντηση και αποφάσισε λόγω της σοβαρότητας του θέµατος να ηχογραφήσει τη συζήτηση.

Ο Μανιαδάκης εµφανίστηκε αναστατωµένος και άρχισε να περιγράφει τη συνάντησή του µε τον Στουρνάρα στις 20 Απριλίου 2018 και τις απειλές που εξακόντισε εναντίον του. Λέει στο επίµαχο σηµείο της συζήτησης αµέσως µόλις συνάντησε τον Βαξεβάνη:

Μανιαδάκης: Κοίταξε, εγώ ετοιµάζοµαι τώρα να δεχτώ επίθεση από τους άλλους. Αυτούς που υποστήριξα. Μ’ έχουν βάλει χοντρά στο στόχαστρο.
Βαξεβάνης: Ναι…
Μανιαδάκης: Ε, και τρώω απίστευτο µπούλινγκ.
Βαξεβάνης: Τι σου είπε ο Στουρνάρας; Ο Στουρνάρας τι σου είπε;
Μανιαδάκης: Ε, κοίτα… Ρε παιδί µου, έχει πολωθεί πολύ το πράγµα. Αυτός είναι τριάδα µε τους άλλους δύο.
Βαξεβάνης: Βενιζέλο, Σαµαρά…
Μανιαδάκης: Και µε φώναξαν µέσα και µου είπαν ότι θα µε γαµήσουν. Πολύ απειλητικό.
Βαξεβάνης: Ναι, µωρέ, εντάξει. Να σου πω, ήταν και οι τρεις µαζί; Αυτός… Και σου είπε ότι θ’ αλλάξουµε το πλαίσιο…
Μανιαδάκης: Μην ξεφύγει τίποτε γιατί θα µε γαµήσουν.
Βαξεβάνης: Ναι ρε, είσαι µε τα καλά σου; Απλά πρέπει να ξέρω.
Μανιαδάκης: Κοίτα, µε φώναξαν… Οι δυο µας ήµασταν, έτσι; ∆εν ήταν κανείς.
Βαξεβάνης: 20 Απριλίου;
Μανιαδάκης: ∆εν θυµάµαι τώρα… Ναι… Τώρα, την προπερασµένη Παρασκευή. Μου λέει, στην αρχή υπήρχε ένας ψίθυρος, µου λέει, ότι έχεις συνεργαστεί αδελφάκι µου.
Στο σηµείο αυτό ο Μανιαδάκης αναφέρεται σε όσα συζητήθηκαν µε τον Στουρνάρα και αφορούσαν τους δικηγόρους Μιχάλη ∆ηµητρακόπουλο και Θόδωρο Μαντά. Ο Στουρνάρας φέρεται, κατά τον Μανιαδάκη, να τον επικρίνει διότι δεν παίρνει ως δικηγόρο του τον Μιχ. ∆ηµητρακόπουλο και επιλέγει τον Θ. Μαντά. Η ανησυχία του Στουρνάρα είναι ότι ο Μαντάς ως δικηγόρος είχε αναλάβει την υπόθεση του πρώην προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Αντρέα Μαρτίνη, ο οποίος στράφηκε κατά της κυβέρνησης.

«Θα γαµούσαν τους µάρτυρες και τη ∆ικαιοσύνη»

Στη συνέχεια της συνοµιλίας ο Ν. Μανιαδάκης περιγράφει τις απειλές του Γ. Στουρνάρα, οι οποίες έχουν και τη µορφή περιγραφής των κινήσεων που σκοπεύει να κάνει αυτός αλλά και άλλοι όταν βγει η Ν∆ στην εξουσία:
Μανιαδάκης: Εντάξει, ξεκινήσαµε, µετά ήταν µια ολόκληρη συζήτηση, ήταν πολύ απειλητικός, εγώ τα είχα πάρει στο κρανίο, θα γίνει το ένα, θα γίνει το άλλο. Του λέω κάνετε ό,τι θέλετε, εµένα δεν µ’ ενδιαφέρει, εµένα το µόνο πράγµα που µ’ ενδιαφέρει είναι ότι αυτή η ιστορία µ’ έθιξε, µου ’φυγε η πίστη µου, µου γάµησε τη ζωή µου και θέλω να φύγω απ’ αυτή την ιστορία, θέλω ν’ απεµπλακώ. Οχι, µου λέει, να διοικείς, να είσαι επιθετικός και να µιλήσεις. Τι να είµαι επιθετικός; Εγώ καθηγητής είµαι, δεν είµαι πολιτικός σαν εσάς.
Βαξεβάνης: Τι δηλαδή, να κάνεις τι;
Μανιαδάκης: Να… του είπα εγώ, ρε παιδί µου, ότι εγώ του λέω ένα χρόνο έκανα 300 τρακς. ∆εν µπορείς τώρα να µου ζητάς να εµπλακώ άλλο σ’ αυτή την ιστορία και θέλω να περάσω χαµηλά… Οχι, µου λέει, να βγεις µαζί µας, να βγεις µαζί µας στην κόντρα κι όλα αυτά. Του λέω κάνεις λάθος. Το συζητήσαµε λέω. ∆εν είµαι πολιτικός. Εγώ λέω µπήκα µια φορά σ’ αυτή την ιστορία εξαιτίας σου µια φορά, βοήθησα, το πλήρωσα λέω ακριβά, µε την οικογένειά µου, µε τα λεφτά µου, µε τη φήµη µου, δεν θέλω λέω άλλο να συνεχιστεί. ∆εν θέλω καµία εµπλοκή του λέω σ’ αυτή την ιστορία. Ε, αυτός µε πίεζε. Από τη µια µε απειλούσε και από την άλλη µε πίεζε.
Βαξεβάνης: Τι σου έλεγε δηλαδή; Οτι θα σε γαµήσει;
Μανιαδάκης: Οτι θα γαµήσουµε τους µάρτυρες και θα γαµήσουµε και τη ∆ικαιοσύνη.
Βαξεβάνης: Και τους εισαγγελείς δηλαδή.
Μανιαδάκης: Οτι µόλις βγουν πάνω θα περάσουν νοµοθεσία γι’ αυτό.
Βαξεβάνης: Τι νοµοθεσία;
Μανιαδάκης: Ξέρω ’γω;
Βαξεβάνης: Οτι επιτρέπεται να γαµάνε µάρτυρες και τη ∆ικαιοσύνη;
Μανιαδάκης: Μου είπε ότι, πρώτον, ο Βενιζέλος του λέει ότι δεν το είπα εγώ ότι… των µαρτύρων είναι… [ακατάληπτο] έτσι και όλα αυτά, ότι θα περάσουν νοµοσχέδιο. Με φωνάξατε λέω του πρόεδρου γιατί έχετε την αίσθηση ότι είµαι µάρτυρας; Λέει ναι. Η Νέα ∆ηµοκρατία αυτό λέει. Λέω, κοιτάξτε να δείτε, ο µάρτυρας λέω ο τρίτος, αν θα διαβάσετε, µιλάει πολύ τεχνικά. Κι εγώ θα µπορούσα να µιλήσω τεχνικά.
Βαξεβάνης: Τεχνοκρατικά εντελώς.
Μανιαδάκης: ∆εν είναι ο µόνος ο [Στουρνάρας;] που ξέρει τεχνικά. Αλλά θα δείτε του λέω ότι ο άνθρωπος έχει στοιχεία που δεν υπάρχουν στον δηµόσιο βίο. Εχει στοιχεία από το 2006-2007 που δεν υπάρχουν. Είναι πράγµατα που τα έχουν µόνο οι εταιρείες. Αρα λοιπόν και ο τρίτος µάρτυρας είναι από µέσα. Είναι άνθρωποι των εταιρειών όλοι αυτοί. Το πιθανότερο είναι ότι είναι της Novartis κάποιοι, µου το ’χουν πει. Εντάξει, έτσι κάνουν.
Βαξεβάνης: Το αποδέχτηκε;
Μανιαδάκης: Ναι, αλλά ξέρεις τι µε φόβισε µετά; Μπήκε η γυναίκα του ξαφνικά η οποία µε ξέρει χρόνια…

Αφού ο Ν. Μανιαδάκης λέει στη συζήτηση ότι αυτό που του έδωσε να καταλάβει ο Γ. Στουρνάρας είναι πως βρίσκεται σε κοινή τακτική µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαµαρά, τον ρωτάει τι θα κάνει και ο Μανιαδάκης απαντά: «Αν µε φωνάξει εισαγγελέας, θα το καταθέσω».

Εψαχναν τους µάρτυρες, ενώ ο ίδιος ήθελε να φύγει

Ο Στουρνάρας και οι υπόλοιποι, όπως λέει ο Μανιαδάκης στις συνοµιλίες, έψαχναν όλους τους µάρτυρες. Υποστηρίζει πως τη «συζήτηση» των απειλών που έκανε µαζί του την έκαναν και µε όποιον πίστευαν ότι µπορεί να είναι προστατευόµενος µάρτυρας. Ο Μανιαδάκης ενηµερώνει τον Βαξεβάνη ότι θέλει να φύγει στο εξωτερικό για να γλιτώσει.
Μανιαδάκης: Εντάξει ρε… [ακατάληπτο]. Εγώ τώρα έχω καταφέρει και είµαι πάλι στη µέση. Πώς το ’κανα πάλι αυτό το πράγµα; Oι άλλοι θέλουν να µε γαµήσουν στεγνά, έτσι;
Βαξεβάνης: ∆εν είναι ότι σ’ έχουν στη µέση. Είναι, είναι ότι είναι πανικοβληµένοι και µπορούν να έχουν µόνο βίαιη συµπεριφορά. ∆ηλαδή µέχρι τώρα τι έκαναν, ρε παιδί µου; Μπορούσαν να ελέγχουν ένα σύστηµα, να µαθαίνουν. Τώρα δεν µπορούν να µάθουν, δεν ξέρουν µέχρι πού είναι τα πράγµατα, µέχρι πού έχουν φτάσει.
Μανιαδάκης: Εµένα µου είπε ο… ότι η άποψή του είναι ότι έχει κλείσει λέει το θέµα στην Αµερική. Του λέω…
Βαξεβάνης: Ποιο έχει κλείσει; Τώρα αρχίζει έρευνα στην Αµερική για τα πολιτικά πρόσωπα. Οι Αµερικανοί τώρα κατάλαβαν για ποιους µιλάγαµε. Τώρα καταλαβαίνουν οι Αµερικανοί τι σηµαίνει ενεχόµενα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα και ποιοι είναι. ∆ηλαδή τι σπουδαιότητας είναι. Τι σου είπε; Οτι έχει κλείσει στην Αµερική;
Μανιαδάκης: Ακου να δεις και κάτι άλλο. Αυτοί σ’ αυτό πάτησαν, αυτοί προσπαθούν αυτήν τη στιγµή, έχουν λυτούς και δεµένους έξω, προσπαθούν να βρουν ποιοι είναι οι µάρτυρες.
Βαξεβάνης: Ε, λογικό δεν είναι;
Μανιαδάκης: Και προσπαθούν να τους κάνουν σ’ όλους αυτή την κουβέντα. Τους έχουν κάνει έναν πόλεµο. Εµένα µε ρώτησε, µου λέει: «Ξέρεις εσύ τους µάρτυρες;». Οχι βέβαια.
[…]
Βαξεβάνης: Αυτό το ύφος ήταν τουπέ ή ήταν… [ο Μανιαδάκης κουνάει καταφατικά το κεφάλι]. Τουπέ ε; Θα σας γαµήσουµε… είµαστε σίγουροι και…
Μανιαδάκης: Ακου τώρα. Από τη συνάντηση εκείνη κατάλαβα ότι και εγώ είµαι εχθρός.
Βαξεβάνης: Ολους εχθρούς τους έχουν τώρα.
Μανιαδάκης: Εγώ ετοιµάζοµαι να φύγω γιατί θέλουν να µε γαµήσουν.
Βαξεβάνης: Πού θα πας;
Μανιαδάκης: ∆εν ξέρω. Πιστεύω ότι άµα βγουν…
Βαξεβάνης: Για εξωτερικό εννοείς;
Μανιαδάκης: ∆εν ξέρω… Πιστεύω ότι άµα βγουν…

Η τριάδα και οι επαφές µε Αδωνη

Ο Μανιαδάκης επιµένει ότι οι απειλές στη συνάντησή του µε τον Στουρνάρα ήταν συνεχόµενες και βεβαιώνει πως ο τραπεζίτης είναι σε κοινή γραµµή µε τον Βενιζέλο και τον Σαµαρά. Είναι σηµαντική η αποκάλυψη ότι όσο καιρό είναι προστατευόµενος µάρτυρας έχει συνεχείς επαφές µε τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος την εποχή εκείνη απειλούσε πως θα γδάρει τους µάρτυρες.
Μανιαδάκης: Μου το ’πε δέκα φορές…
Βαξεβάνης: Αυτό κάνει. Φωνάζει κόσµο. Απλώς φοβόταν να σε φωνάξει προφανώς και σε φώναξε τώρα.
Μανιαδάκης: Ναι. Και απ’ ό,τι είδα τελικά είναι γραµµή µε τους άλλους δύο.
Βαξεβάνης: Ναι, Βενιζέλος – Σαµαράς είναι τριάδα. Με τους άλλους δεν είναι… Τον άλλον τον έχουν και τον βγάζουν για να τρώει τις καρπαζιές, τον, για λαγό. Τον Αδωνη.
Μανιαδάκης: Κοίτα µη σου ξεφύγει τίποτα. Ηµασταν κάθε µέρα µαζί.
Βαξεβάνης: Είσαι µε τα καλά σου; Να καλυφθείς συνολικά, πρέπει να καταθέσεις, να είσαι καλυµµένος.
Μανιαδάκης: Κοίτα, εγώ περιµένω αυτήν τη στιγµή να πάει, να προχωρήσει το πράγµα, να πάει… να πάει δεν θέλω, ρε πούστη µου, να τους… άλλο.
Βαξεβάνης: Τώρα θα προχωρήσει. Εφυγε από τη Βουλή, θα πάει στον εισαγγελέα.
Μανιαδάκης: Μακάρι να προχωρήσει. Εµένα δηλαδή η λύτρωσή µου είναι να προχωρήσει.

Ο έως εκείνη την ώρα προστατευόµενος µάρτυρας συνεχίζει να δείχνει αγχωµένος και φοβισµένος σε όλη τη συζήτηση. Ο Κ. Βαξεβάνης τον ρωτάει και πάλι αν θα τα καταγγείλει όλα αυτά στις αρχές.
Βαξεβάνης: Θα πας να καταθέσεις στον… Θα πας να καταθέσεις στον εισαγγελέα;
Μανιαδάκης: Αµα µε καλέσει, θα πάω. Τι να κάνω; Μπορώ να µην πάω;

Στο τέλος της συζήτησης ο Μανιαδάκης ξορκίζει και πάλι τον Βαξεβάνη να µην του ξεφύγει τίποτα επειδή είναι επικίνδυνο. Ο δηµοσιογράφος εκφράζει τον προβληµατισµό µήπως πρέπει να ενηµερωθούν η πολιτική ηγεσία για τη συνωµοσία και ο πρωθυπουργός. Ο Μανιαδάκης επιµένει: «Μη σου ξεφύγει τίποτε, αυτοί µ’ έχουν στο στόχαστρο. Θα µε γαµήσουν».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter