Αυξάνει το κόστος χωρίς καμία επιπλέον ασφάλεια

Αυξάνει το κόστος χωρίς καμία επιπλέον ασφάλεια

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φαίνεται πως ο επικοινωνιακός εμπαιγμός της ανάγκης των πολιτών για ασφάλεια δεν είναι πλέον ο μόνος καθημερινός σκοπός.

Η αδιαφανής διαχείριση του δημόσιου χρήματος φαίνεται να κερδίζει αργά αλλά σταθερά συμπρωτεύουσα θέση στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, σε συνεννόηση προφανώς με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Στον νέο νόμο για την πολιτική προστασία καθιέρωσαν για πρώτη φορά μυστικά κονδύλια. Αν είναι δυνατόν! Δηλαδή νομιμοποίησαν τη δυνατότητά τους να διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ ουσιαστικά χωρίς παραστατικά και με απόλυτη αδιαφάνεια. Οχι στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, που πολλές φορές δικαιολογείται, αλλά σε αυτόν της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που ποτέ καμία κυβέρνηση δεν είχε αισθανθεί την ανάγκη να θεσμοθετήσει. Με τα ίδια περίεργα αντανακλαστικά κινούνται και στο θέμα των νέων ταυτοτήτων.

Η ΝΔ με το που ανέλαβε την κυβέρνηση και ειδικότερα στις 17.7.2019 ανακοίνωσε αιφνιδίως την ακύρωση του διαγωνισμού και προχώρησε σε νέα διαγωνιστική διαδικασία, προβάλλοντας ως μία αιτία την επιλογή έγχρωμης φωτογραφίας.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό που η τωρινή κυβέρνηση έσπευσε χωρίς καμία ουσιώδη αιτία να ακυρώσει επελέγη η εγχάραξη ασπρόμαυρης φωτογραφίας για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους αλλά και για λόγους ασφαλείας, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου 24 από τις 27 χώρες εκδίδουν δελτία με ασπρόμαυρη φωτογραφία. Η συντριπτική πλειονότητα των 25 φορέων-εταιρειών που προσκλήθηκαν μπορούσε να καταθέσει οικονομική προσφορά. Επομένως θα μπορούσε να υπάρξει ανταγωνισμός προς όφελος του δημοσίου.

Ο νέος διαγωνισμός τελικά που προχωρά με έγχρωμη φωτογραφία αυξάνει το κόστος με μια μη προτυποποιημένη τεχνολογία που πιθανώς ευνοεί ελάχιστα συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα, χωρίς να προσθέτει απολύτως τίποτε στο επίπεδο της ασφάλειας.

Ρωτούμε ευθέως λοιπόν. Στον διαγωνισμό Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη πόσες προσφορές από πόσους φορείς-εταιρείες θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να κατατεθούν; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε μόνο ΜΙΑ ή ελάχιστες. Διότι τότε θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα οι κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης προστασίας του πολίτη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter