Αυξάνεται η ένταση: Το Ιράν κατέλαβε πλοίο για παράνομη διακίνηση καυσίμου

Αυξάνεται η ένταση: Το Ιράν κατέλαβε πλοίο για παράνομη διακίνηση καυσίμου

Για ακόμη μία φορά αναζωπυρώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο μετά την κίνηση του Ιράν να δεσμεύσει και δεύτερο πλοίο.

Συγκεκριμένα, οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πλοίο που φέρεται ότι διακινούσε 250.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ISNA.

«Συνελήφθη κοντά στο νησί Μεγάλο Τουνμπ του Ιράν στον Κόλπο… το πλήρωμα παραδόθηκε στις τοπικές αρχές στη νότια επαρχία Χορμοζγκάν», ανέφερε το ISNA, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις εθνικότητες των μελών του πληρώματος.

Η σύλληψη συνέπεσε με τις αυξημένες διεθνείς εντάσεις έπειτα από μια επίθεση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε μια μεγάλη πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία, τον επί μακρόν περιφερειακό εχθρό της Τεχεράνης.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το κίνημα των Χούτι της Υεμένης που είναι σύμμαχος του Ιράν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το ίδιο το Ιράν για την επίθεση. Το Ιράν αρνείται την κατηγορία.

Το Ιράν, το οποίο έχει τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων διεθνώς λόγω των υψηλών επιδοτήσεων και της πτώσης του εθνικού νομίσματος, μάχεται κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων διά ξηράς προς γειτονικές χώρες και διά θαλάσσης σε χώρες του αραβικού Κόλπου.

Το Ιράν ενέτεινε τον αγώνα του κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων νωρίτερα αυτόν τον μήνα όταν η ακτοφυλακή του κατέσχεσε ένα πλοίο για λαθραία μεταφορά καυσίμου στον Κόλπο και συνέλαβε τα 12 μέλη του πληρώματος που είναι από τις Φιλιππίνες.

Τον Ιούλιο, το Ιράν συνέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Χορμούζ για φερόμενες παραβιάσεις της ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες αφότου βρετανικές δυνάμεις είχαν συλλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γοβραλτάρ με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Adrian Darya 1, πρώην Grace 1, αφέθηκε ελεύθερο τον περασμένο μήνα. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείο Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε σήμερα πως το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Steno Impero θα απελευθερωθεί σύντομα.

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου

Την ίδια ώρα, η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν αναζωπυρώθηκε με αιχμή τον βομβαρδισμό με drones των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου. 

Η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο 20% το πρωί της Δευτέρας προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. Συγκεκριμένα, η τιμή του του Brent εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έκανε επίσης άλμα 15% στα 63,64 δολάρια το βαρέλι και η διαπραγμάτευση των συμβολαίων πάγωσε για περίπου δύο λεπτά.

Από την έκρηξη στις εγκαταστάσεις της Aramco υπολογίζεται ότι θα υπάρξει απώλεια 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι το 50% της σαουδαραβικής και το 5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η οργάνωση Χούτι της Υεμένης όπου και ανέλαβε την ευθύνη και «δείχνουν» ως υπεύθυνη την Τεχεράνη. Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από δορυφόρους από τα σημεία των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Aramco σύμφωνα με το οποίο «αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση προήλθε είτε από θέση εντός του Ιράν ή του Ιράκ αλλά όχι της Υεμένης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο έσπευσε να κατηγορήσει για τις επιθέσεις το Ιράν, το οποίο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, την ώρα που ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαίι απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Πομπέο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter