Αυξάνονται οι καταθέσεις ή οι ανισότητες;

Αυξάνονται οι καταθέσεις ή οι ανισότητες;

Τα fake news της ΝΔ για την οικονομία έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο

Ζούμε στον απόλυτο παραλογισμό των fake news. Η ψεύτικη φήμη γίνεται «είδηση» και μάλιστα τόσο διαδεδομένη που μετατρέπεται σε πεποίθηση στο ευρύ κοινό. Το πρόβλημα είναι ότι αποτελεί κυρίαρχο τρόπο χειραγώγησης της ψήφου των πολιτών από τη ΝΔ.

Αυτή την εβδομάδα «θαυμάσαμε» τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη να μας παραπληροφορεί ότι τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ΝΔ έχουν κοστολογηθεί στα 8,5 δισ. ευρώ αν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου αναδείξουν τη ΝΔ επόμενη κυβέρνηση. Λίγο πρωτύτερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδω

ρος Σκυλακάκης είχε κοστολογήσει τα ίδια μέτρα στα 22,5 δισ. ευρώ. Ποιος από τους δύο ψεύδεται;

Το ψευτοαφήγημα της ευημερίας

Στη σφαίρα της διαστρεβλωμένης πραγματικότητας τούτο είναι αδιάφορο, αφού αυτό που μένει είναι ότι η ΝΔ δήθεν κοστολογεί τα όποια μέτρα έχει εντάξει στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Από την άλλη, υπάρχει το άλλο αφήγημα των εορταστικών τριημέρων. Τέτοιο είναι και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ως απόδειξη της ευμάρειας των Ελλήνων στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι Ελληνες γεμίζουν τα ξενοδοχεία της χώρας. Βέβαια το αληθές είναι, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ότι περίπου το 30% των Ελλήνων ευημερεί αλλά το υπολειπόμενο 70% προσπαθεί να επιβιώσει υπό συνθήκες ακραίας ακρίβειας στα βασικά είδη διατροφής και ευρείας κατανάλωσης!

Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών

Αφού καταλάβαμε πώς λειτουργεί η επικοινωνία προς διαστρέβλωση της πραγματικότητας με στόχο να εμφανιστεί η ΝΔ ως σοβαρό κόμμα, ας έρθουμε και στο προκείμενο, στις καταθέσεις των νοικοκυριών. Αποτελούν μία από τις «σημαίες της σταθερότητας» του Κυριάκου Μητσοτάκη: «κατάφερε να αυξήσει τις καταθέσεις των νοικοκυριών» είναι το αφήγημα της ΝΔ… Ισως αυτός ο δείκτης που μετριέται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να συνιστά την επιτομή των fake news. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, τα μεσαία και χαμηλά στρώματα του πληθυσμού υποφέρουν… Μέσα από τη διαδικασία των «ψεύτικων ειδήσεων» το γεγονός αυτό από απόδειξη ότι καταστρέφει την κοινωνία έχει μετατραπεί σε απόδειξη της επιτυχίας Μητσοτάκη. Καταρχάς ας πάρουμε την τελευταία ανακοίνωση της ΤτΕ για τις καταθέσεις που αφορά τον περασμένο Απρίλιο. Πράγματι ο συγκεκριμένος δείκτης κατέδειξε αύξηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, τον Απρίλιο του 2023 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων παρουσίασαν αύξηση κατά 1,129 δισ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ήταν αυξητικός στο 3,7%!

Αν μη τι άλλο, αυτό είναι εντυπωσιακό! Εν μέσω ακρίβειας και ενώ από το καλοκαίρι του 2021 ζούμε σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων λόγω της πολιτικής του Κυρ. Μητσοτάκη σε καύσιμα και κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, τα ελληνικά νοικοκυριά καταφέρνουν να αποταμιεύουν! Με αυτήν τη σημαία τα συστημικά ΜΜΕ σκοπίμως παραπληροφορούν! Το αληθές βρίσκεται στην ανάλυση. Αυτή η ανάλυση συνιστά την πλήρη απόδειξη ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δρα προς όφελος των ολίγων και παραπληροφορεί τους πολλούς προβάλλοντας στα πετσωμένα ΜΜΕ την αύξηση των καταθέσεων. Πώς όμως προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; Προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας από τα εξής στοιχεία:

• Μόλις 3 στους 10 Ελληνες έχουν πάνω από 1.000 ευρώ κατάθεση (το 30% δηλαδή).

• Κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ έχει μόλις το 0,7% του πληθυσμού.

• Το 42% του συνόλου των καταθέσεων (περί τα 190 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς) ανήκει σε μόλις 60.000 καταθέτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter