Αυξήσεις-ψιχία χωρίς κοινωνικό αποτύπωμα

Αυξήσεις-ψιχία χωρίς κοινωνικό αποτύπωμα

Μέσα από το καταφανώς προεκλογικού χαρακτήρα προσωρινό μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών

Ξεχείλισαν αυτή την εβδομάδα οι διθύραμβοι για την κυβέρνηση που μειώνει το μη μισθολογικό κόστος και έτσι φέρνει αυξήσεις μισθών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική κίνηση αν τη δεις, όπως οι περισσότεροι, αποκομμένη από το ευρύτερο γίγνεσθαι. Εμείς δεν θα αναλύσουμε πόση αύξηση αναλογεί σε κάθε μισθωτό (μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βγάλει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, πανομοιότυπα κείμενα με τους ίδιους πίνακες)! Θα προτιμήσουμε να φωτίσουμε τις αθέατες πλευρές μιας κίνησης που δίνει ψίχουλα στους μισθωτούς και παίρνει καρβέλια από το κοινωνικό κράτος!

Προτού πάμε όμως σ’ αυτό, ας δούμε το ανομολόγητο προφανές. Το 2021, όπως παραδέχτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, θα είναι προεκλογική χρονιά. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λοιπόν δεν είναι μόνιμη αλλά πρόσκαιρο… προεκλογικό μέτρο καθώς όπως ορίζει η παράγραφος 3 του άρθρου 31 του σχετικού νόμου: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν μέχρι την 31.12.2021».

Ομως αυτές οι πενιχρές αυξήσεις (8 ευρώ τον μήνα για τους χαμηλόμισθους και 9,36 ευρώ κατά μέσο όρο για το σύνολο των μισθωτών) στερούν 1 δισ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, χωρίς μέχρι τώρα να έχει δοθεί κατεύθυνση από πού θα αντληθούν αυτά τα χρήματα!

Σκοτώνουν το κοινωνικό κράτος

Η απαρέσκεια στα όρια της αηδίας που τρέφει ο πρωθυπουργός για τη στήριξη των χαμηλών στρωμάτων είναι διαπιστωμένη. Μέχρι και την περασμένη Τρίτη είχε συνοδοιπόρο του τον επονομαζόμενο «Προκρούστη των εργατικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων» Γιάννη Βρούτση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αντικατέστησε με τον μειλίχιο «δολοφόνο», τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών «δολοφονίας» κρατικών επιχειρήσεων του κόμματος της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη. Στην πραγματικότητα ισχύει η παροιμία «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι οι άνεργοι. Περίπου ένα δισ. ευρώ θα χαθεί από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τον οργανισμό που είναι η κολόνα του κοινωνικού κράτους. Σε μια περίοδο που η ανεργία αυξάνεται ραγδαία, η παρέα Μητσοτάκη απογυμνώνει τον ΟΑΕΔ από κονδύλια που κατευθύνονται για την ανακούφιση των ανέργων, είτε μέσω επιδομάτων είτε μέσω προγραμμάτων απασχόλησης είτε ακόμη και μέσω της κατάρτισης!

Μάλιστα δεν αρκεί ότι μείωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά όρισαν και από πού θα αφαιρεθούν τα χρήματα. Ετσι:

• 1,85% της μείωσης των ασφαλίστρων από τον κλάδο ανεργίας (επιδόματα).

• 1,15% των ασφαλίστρων από τον Ενιαίο Λογαριασμό για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

• 0,06% της εργοδοτικής εισφοράς από τον Ειδικό Λογαριασμό Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ).

• 0,10% της εισφοράς εργαζομένου από τον Ειδικό Κοινό Λογαριασμό Ανεργίας.

Αντιδρούν ακόμη και εργοδότες

Είναι τόσο εξαμβλωματική αυτή η ενέργεια (αφού θα έπρεπε η μείωση του μη μισθολογικού κόστους να συνεπάγεται ταυτόχρονα και εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για τον ΟΑΕΔ) που μέχρι και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ βγήκε από τα ρούχα του (αν και θα έπρεπε να πανηγυρίζει, αφού μειώνεται το εργοδοτικό κόστος).

«Μειώνονται πόροι που σχετίζονται με την αναγκαία χρηματοδότηση μέτρων στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα οι πόροι για τα επιδόματα ανεργίας, όπου η συνολική χρηματοδότηση θα μειωθεί κατά 43%» αλλά και συνολικοί πόροι για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (κατάρτιση, προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης) κατά 65% είχε αναφέρει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter