Αύξηση κεφαλαίου 1 δις ευρώ από την Πειραιώς μέσα στον Μάρτιο

Αύξηση κεφαλαίου 1 δις ευρώ από την Πειραιώς μέσα στον Μάρτιο

Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δις ευρώ μέσα στο Μάρτιο, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εγγυηθεί την κάλυψή της: αυτό προκύπτει από συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τσούρντα, αιφνιδιάζοντας την αγορά με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν απώλειες 5.5% στην τιμή της μετοχής της Πειραιώς, σε μια κατά κύριο λόγο ανοδική χρηματιστηριακή συνεδρίαση.   

Ο επικεφαλής του ΤΧΣ δήλωσε στο Bloomberg ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα εκδώσει ενημερωτικό δελτίο μέσα στο Φεβρουάριο για να κάνει αύξηση κεφαλαίου τον Μάρτιο και υποστήριξε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το είδος της έκδοσης, δηλαδή για το αν θα αντληθούν όλα τα κεφάλαια από την αγορά ή θα εκδοθούν δικαιώματα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, συγκεκριμένα υπέρ του Δημοσίου που από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 έχει το 61.3% των μετοχών της Πειραιώς. Ο Μάρτιν Τσούρντα πάντως πρόσθεσε ότι στόχος του ΤΧΣ είναι η μείωση της συμμετοχής του κάτω του 30% αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον που θα δείξει η αγορά για τις νέες μετοχές.

Το ΤΧΣ θα συμμετέχει αλλά στόχος είναι η εκ νέου ιδιωτικοποίηση

Ο επικεφαλής του ΤΧΣ σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται αλλαγές στον νόμο που διέπει το ΤΧΣ, προκειμένου να επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να στηρίξει την πώληση των μετοχών της Πειραιώς αν χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Μ. Τσούντα δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με το ύψος της αύξησης κεφαλαίου, ή τα σχέδια του ΤΧΣ για την επικείμενη αύξηση. Όπως έγραψε όμως το συνήθως καλά πληροφορημένο Bloomberg, η αύξηση θα είναι της τάξης του 1 δις ευρώ και το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση με μέρος των δικαιωμάτων του, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εκ νέου ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Η αναγγελία για αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς μέσα στον Μάρτιο αιφνιδίασε την αγορά καθώς στα τέλη Νοεμβρίου ο διοικητής της Πειραιώς Χρ. Μεγάλου είχε διαβεβαιώσει τους μετόχους ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση κεφαλαίου μέσα στο 2021.

Προληπτική κίνηση

Στις αρχές του 2021 όμως, και σχεδόν ταυτόχρονα με την μετατροπή των Cocos που κατείχε το Δημόσιο σε μετοχές, κίνηση που σήμανε την εγγραφή ζημιάς του Δημοσίου ύψους 1.9 δις ευρώ, δημοσίευμα του sofokleousin.gr, που τώρα επιβεβαιώνεται, ανέφερε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις Μεγάλου, η Πειραιώς σχεδίαζε αύξηση κεφαλαίου με προληπτικό χαρακτήρα (που θα γινόταν δηλαδή ενόσω ενώ η τράπεζα κάλυπτε τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας), προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν με 600 εκατ. ευρώ και το ΤΧΣ.

Στόχος της κίνησης αυτής είχε γράψει τότε το sofοkleousin.gr ήταν να οχυρωθεί κεφαλαιακά η Πειραιώς (που έχει τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων δανείων από όλες τις τράπεζες και γι αυτό υποχρεώνεται σε μεγάλες προβλέψεις) και να μην αφεθεί ελεύθερο το πεδίο στους ιδιώτες βασικούς μετόχους Τζον Πόλσον και Τέλη Μυστακίδη, των οποίων τα μερίδια, λόγω της μετατροπής των Cocos σε μετοχές, έχουν συρρικνωθεί δραστικά, να πάρουν πάλι τον έλεγχο της Πειραιώς με πενταροδεκάρες και με περαιτέρω αύξηση της ζημιάς για το Δημόσιο.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter