Αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε ακίνητα και ομόλογα

Mπορεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο να αυξήθηκε στο 1,2 δις. ευρώ, αλλά προκύπτουν κάποια αισιόδοξα στοιχεία ως προς τις επενδύσεις στην Ελληνική οικονομία. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι άμεσες επενδύσεις τον πρώτο μήνα του έτους ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ. Σημαντικότερη συναλλαγή ήταν η συμμετοχή Βrevan Howard Asset Management LLP (Ηνωμένο Βασίλειο) στο μετοχικό κεφάλαιο της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, εταιρεία που ασχολείται με την εκμετάλλευση και διαχείριση ακινήτων. Επιπρόσθετα προκύπτει ότι τον ίδιο μήνα ξένοι επενδυτές τοποθετήθηκαν σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ύψους 518 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει να κάνει μ τις προηγούμενες εκδόσεις 5ετούς και 10ετούς ομολόγου.

Κατά τα άλλα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, πρωτίστως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και δευτερευόντως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων.

Οι εξαγωγές αγαθών σε τρέχουσες τιμές μειώθηκαν λόγω της μείωσης των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, τόσο σε τρέχουσες όσο και σε σταθερές τιμές, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018 (κατά 3,6% σε τρέχουσες τιμές και κατά 5,1% σε σταθερές τιμές). Παράλληλα, οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 3,4% σε τρέχουσες τιμές και κατά 3,9% σε σταθερές τιμές.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου μεταφορών, η οποία οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 17,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018. Παράλληλα, αξιοσημείωτη ήταν και η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,4% και 53,2% αντίστοιχα.

Τέλος, η μείωση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης αντίστοιχα.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα 260 εκατ. ευρώ, δηλ. κατά 76 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του αντίστοιχου μήνα του 2018, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιανουάριο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 923 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 411 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2018.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.