Αυξημένο κίνδυνο ύφεσης το 2023 βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Αυξημένο κίνδυνο ύφεσης το 2023 βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

«Καμπανάκι» χτυπάει η Παγκόσμια Τράπεζα για τον διεθνή οικονομία, καθώς όπως αναφέρει σε νέα έκθεσή της, ο πλανήτης μπορεί να οδηγηθεί προς μια παγκόσμια ύφεση καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν ταυτόχρονα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες –των ΗΠΑ, της Κίνας και της ευρωζώνης– επιβραδύνθηκαν απότομα, οπότε αρκεί ακόμα κι ένα «μέτριο χτύπημα» στην παγκόσμια οικονομία τον επόμενο χρόνο, για να υπάρξει ύφεση.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην πιο απότομη επιβράδυνσή της από το 1970, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βυθίζεται πιο απότομα από ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες παγκόσμιες υφέσεις.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, οι συγχρονισμένες αυξήσεις επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο και οι σχετικές πολιτικές είναι πιθανό να συνεχιστούν και το επόμενο έτος, αλλά μπορεί να μην επαρκούν για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό σε επίπεδα πριν από την πανδημία της νόσου Covid-19.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, επισήμανε από πλευράς τουότι οι υπεύθυνοι χάραξης των οικονομικών πολιτικών θα πρέπει να μετατοπίσουν την εστίασή τους από τη μείωση της κατανάλωσης στην ενίσχυση της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη δημιουργία πρόσθετων επενδύσεων και κερδών παραγωγικότητας.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter