Αύξησαν τις λίστες αναμονής τα απογευματινά χειρουργεία

Αύξησαν τις λίστες αναμονής τα απογευματινά χειρουργεία

Το πολυδιαφημισμένο μέτρο επιμηκύνει την αναμονή για τις δωρεάν πρωινές επεμβάσεις

Καταρρέει ημέρα με την ημέρα το αφήγημα του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη για τα επιτυχημένα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πληρώνουν οι ασθενείς με χρήματα από την τσέπη τους. Ο Αδ. Γεωργιάδης σε μια προσπάθεια αφενός να πείσει τους πολίτες ότι ακολουθεί ρηξικέλευθες πολιτικές στο ΕΣΥ, αφετέρου να δείξει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι παράγει έργο, «πούλησε» επικοινωνιακά τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία σαν μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ομως το επιχείρημά του αποσυντίθενται καθημερινά στην πράξη, αφού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία αποδεικνύεται ότι οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν χρόνια για να κάνουν μια απλή επέμβαση όχι μόνο δεν μικραίνουν, αλλά αντιθέτως μεγαλώνουν. Και αυτό διότι οι λίστες αναμονής παρακάμπτονται από όσους διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα, αφού μπαίνουν πρώτοι στο χειρουργικό τραπέζι. Αλλωστε εάν όσοι είναι σε λίστες αναμονής και περιμένουν εναγωνίως για ένα χειρουργείο εδώ και χρόνια ήταν εύποροι, θα είχαν επιλέξει νωρίτερα μια λύση στο πρόβλημα υγείας τους πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα.

Ηδη από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της «μεταρρύθμισης Γεωργιάδη» οι συνδικαλιστές των νοσοκομείων εξέθεσαν τον υπουργό Υγείας αποκαλύπτοντας ότι οι ασθενείς που χειρουργούνται το απόγευμα δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε καμία λίστα αναμονής. Απλώς εμφανίστηκαν ξαφνικά, σε συνεννόηση με γιατρούς, κατέβαλαν το απαραίτητο κονδύλι και παρέκαμψαν κάθε λίστα αναμονής.

Ταυτόχρονα όμως, ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώθηκαν επειδή δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στον νόμο που προώθησε ο ίδιος ο Αδ. Γεωργιάδης. Ενδεικτικό είναι ότι η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (1η ΥΠΕ) αναγκάστηκε να ακυρώσει επέμβαση στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών επειδή η αναισθησιολόγος που επρόκειτο να συμμετάσχει στο απογευματινό χειρουργείο προερχόταν από εφημερία και σύμφωνα με τις διατάξεις δεν θα έπρεπε να εργαστεί. Αλλωστε οι ελλείψεις προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία είναι τέτοιες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε οι ασθενείς που μεταβαίνουν τις πρωινές ώρες για να λάβουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες.

Αντίστοιχες αποκαλύψεις κάνουν καθημερινά οι συνδικαλιστές, οι οποίοι προχώρησαν και σε κινητοποιήσεις ώστε να αποτρέψουν τη χρέωση των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας, τις υπηρεσίες του οποίου μέχρι σήμερα οι ασθενείς απολάμβαναν δωρεάν.

Λίστες και στην επαρχία

Στο μεταξύ, όλα τα επιχειρήματα Γεωργιάδη για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία αποδομούνται μέρα με τη μέρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος εδώ και καιρό υποστηρίζει πως τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται ώστε να μειωθούν οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά παραμένει άγνωστο γιατί τα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία παρουσιάζουν λίστες αναμονής, αφού πολλά εξ αυτών εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα.

Ενδεικτικό είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση –παρότι επισήμως το διαψεύδει– επιχειρεί να συγχωνεύσει μονάδες υγείας ανά τη χώρα με το επιχείρημα ότι δεν χρειάζονται, αφού η επισκεψιμότητά τους είναι περιορισμένη επειδή σε κοντινή απόσταση υπάρχουν κι άλλα νοσοκομεία. Καθίσταται σαφές ότι πολλοί γιατροί προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη αρχίζουν ήδη να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα απογευματινά απ’ ό,τι στα δωρεάν πρωινά χειρουργεία όπου οι ασθενείς δεν πληρώνουν από την τσέπη τους.

Διοικητές σε αναμονή

Από την άλλη, την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και με τα ιδιωτικά χαρακτηριστικά που του προσδίδονται θα κληθούν να διαχειριστούν οι νέοι διοικητές νοσοκομείων οι οποίοι θα διοριστούν τους επόμενους μήνες. Ηδη αυτό το Σαββατοκύριακο οι υποψήφιοι κάθονται στα… θρανία, καθώς ο νόμος Κεραμέως προβλέπει ότι θα πρέπει να περάσουν από γραπτό διαγωνισμό προτού μπορέσουν να αναλάβουν ξανά νοσοκομείο. Ο νόμος έχει προκαλέσει πολλές γκρίνιες στο εσωτερικό της ΝΔ, αφού τα υποψήφια στελέχη διαμαρτύρονται καθημερινά σε υψηλόβαθμους του Μεγάρου Μαξίμου για τη διαδικασία των τεστ στην οποία πρέπει να υποβληθούν.

Με τον τρόπο αυτό άλλωστε δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μετά βεβαιότητας θέση στο ΕΣΥ, καθώς ο γραπτός διαγωνισμός περνά μέσω ΑΣΕΠ. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον επίμαχο νόμο αντιρρήσεις διατυπώνουν ακόμη και σήμερα –παρότι έχει ψηφιστεί εδώ και μήνες– υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αλλά και υπουργοί, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Documentο. Πολύ συχνά εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους στο περιβάλλον Μητσοτάκη για τις ρυθμίσεις που έχει προωθήσει η υπουργός Εσωτερικών.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι πολλοί υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων αλλά και διοικητές υγειονομικών περιφερειών κάνουν τις τελευταίες εβδομάδες ιδιαίτερα φροντιστήρια προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο τεστ που θα υποβληθούν από το ΑΣΕΠ, το οποίο ακολουθεί κυρίως αμερικανικά πρότυπα. Βέβαια, αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και των πτυχίων ώστε να απομακρυνθούν όσοι έχουν υποβάλει πλαστά έγγραφα. Διαδικασία που είναι γνώριμη στη ΝΔ, καθώς στο παρελθόν έχουν βρεθεί εκτός ΕΣΥ αρκετοί διοικητές νοσοκομείων που είχαν προσκομίσει πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά.

Ωστόσο την τελική επιλογή θα κάνει ο υπουργός Υγείας, στον οποίο και θα καταλήξουν οι λίστες με όσους προκριθούν από τον γραπτό διαγωνισμό. Το γεγονός αυτό καθιστά πάλι την όλη διαδικασία απολύτως κομματικά ελεγχόμενη. Μάλιστα, με βάση έγκυρες πληροφορίες του Documentο, πολλά στελέχη που σήμερα υπηρετούν σε νοσοκομεία εκτιμούν ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συνέχιση της πορείας τους μέσα στο ΕΣΥ, αφού θεωρούν βέβαιο ότι θα πάρουν το πράσινο φως από την κυβέρνηση να παραμείνουν και μετά τα στάδια που θα ακολουθήσουν μέσω ΑΣΕΠ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο νόμος Κεραμέως δεν θέτει κανένα ηλικιακό όριο, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να ξεπερνούν κατά πολύ τα 70 έτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter