Αυξήσεις-φωτιά στα πάντα

Αυξήσεις-φωτιά στα πάντα

Η ακρίβεια κάλπαζε και πριν από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία ως απότοκο των εγκληματικών κυβερνητικών ρυθμίσεων κυρίως στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Τώρα πλέον λαμβάνει τρομακτική διάσταση.

Ήδη η ΕΛΣΤΑΤ έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου θα ξεπεράσει το 7% (αναμένεται να ανακοινωθεί την εβδομάδα που έρχεται). Βέβαια ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που στις αρχές Φεβρουάριου δήλωνε ότι θα κινηθεί ψηλότερα το 2022 και θα διαμορφωθεί στο 1,5-2% για το σύνολο του έτους.

Τα ίδια πρόσωπα και ενώ ο πληθωρισμός τον περασμένο Νοέμβριο έτρεχε με 4,8% κατέθεταν προϋπολογισμό (που τον ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ) με πρόβλεψη στη ζώνη του 1%. Τώρα ο Χρ. Σταϊκούρας προβλέπει εκτόξευση του δείκτη τιμών καταναλωτή για το 2022 στο 4%! Όμως με δεδομένο ότι το 67% της αύξησης του πληθωρισμού τον Ιανουάριο (6,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021) οφείλεται στις αυξήσεις στην ενέργεια (συνολικά το 4,2% από το συνολικό του 6,2%), αλλά και με εξίσου δεδομένη την εκτόξευση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της πολεμικής σύρραξης και των συνεπειών των οικονομικών κυρώσεων, έμπειροι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση του πληθωρισμού στη ζώνη του 10-11% για το 2022! Το ποσοστό είναι αν μη τι άλλο τρομακτικό. Στα βασικά αγαθά θα επιφέρει επιπλέον αύξηση της τάξης του 30-50%.

Εμμονή στο «όποιος αντέξει»

Σε όλα αυτά Μητσοτάκης – Σκυλακάκης – Σταϊκούρας εξακολουθούν να μη βλέπουν το πρόβλημα και να εμμένουν στο «όποιος αντέξει»! Είναι προφανές ότι αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση με τις πληθωριστικές πιέσεις τις οποίες εν πολλοίς οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, αφού είναι ανίκανοι να προβλέψουν ακόμη και τα αυτονόητα. Τώρα επανασχεδιάζουν τον προϋπολογισμό… πουλώντας ελπίδα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί για μέτρα στήριξης επιλέγει την… πώληση ελπίδας για το μέλλον. Μέτρα στήριξης που «θα λάβει». Κατώτατος μισθός που «θα αυξηθεί».

Μες στα μέτρα που θα λάβει είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η επιμήκυνση των δόσεων για την επιστροφή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ειδικότερα, εξετάζεται οι μηνιαίες δόσεις που θα αρχίσουν να τρέχουν από τις 30 Ιουνίου να αυξηθούν από 60 σε πάνω από 70. Η κυβέρνηση της μηδενικής ενσυναίσθησης και της πολιτικής του «όποιος αντέξει» σχεδιάζει να δώσει λοιπόν «ανάσες» σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή. Η πώληση ελπίδας συγκεκριμένα είναι ότι οι μηνιαίες δόσεις που θα αρχίσουν να τρέχουν από τις 30 Ιουνίου θα αυξηθούν από 60 σε πάνω από 70. Ομως επειδή είναι… γαλαντόμοι πωλούν και την ελπίδα ότι οι δόσεις μπορεί να ανέλθουν και σε πάνω από 100! Επίσης σχεδιάζουν και πλαφόν περιθώρια κέρδους. Εμφανώς πρόκειται για μέτρο που πάσχει από γελοιότητα. Πέραν του ότι μεταφέρουν το πρόβλημα της ακρίβειας στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, ξεχνούν και το καθοριστικό: οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να απορροφήσουν οι ίδιες σημαντικό μέρος του κύματος ακρίβειας, με αποτέλεσμα να έχουν συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους.

Το «πέτσινο» αφήγημα

Ομως έχουμε και μέτρα στο παρόν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε έμπλεος υπερηφάνειας τη στήριξη που παρέχει το πάγωμα των πλειστηριασμών για 3.000 ευάλωτους δανειολήπτες. Την ίδια ώρα τα 435.110 «κόκκινα» δάνεια συνολικού ποσού 31,44 δισ. ευρώ είναι διασφαλισμένα στη συντριπτική πλειονότητά τους με ακίνητη περιουσία και δη την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών!

Ομως το αφήγημα των πετσωμένων συστημικών ΜΜΕ είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στηρίζει τους ευάλωτους! Στην πράξη φτιάχνει μόνο επικοινωνιακά περιτυλίγματα και πουλάει ελπίδα. Ο Αρμαγεδδών έχει ήδη χτυπήσει την κοινωνία και την πραγματική οικονομία. Ο σύγχρονος Νέρωνας βλέπει την κοινωνία να φλέγεται και σχεδιάζει το επόμενο τριήμερο διακοπών του…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter