Αύξηση – «μαμούθ» των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,75%

Αύξηση – «μαμούθ» των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,75%

Σε αύξηση-«μαμούθ» του επιτοκίου κατά 0,75% προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό που συνεχίζει να ταλανίζει τα κράτη-μέλη της νομισματικής ζώνης του ευρώ και σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα εκτινάξει το κόστος δανεισμού.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ έπειτα τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η κίνηση αυτή συνιστά σημαντικό βήμα με το οποίο επιχειρείται η μετάβαση από το τρέχον εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων σε επίπεδα που θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, που είναι 2%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 9,1% τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, οι πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης σε συγκεκριμένες τομείς λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας και τα φαινόμενα συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι θα επαναξιολογεί τακτικά την πορεία της πολιτικής του υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και των εξελισσόμενων προοπτικών για τον πληθωρισμό.

 

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να επεναπενδύει τους τίτλους που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ (πανδημίας) έως το τέλος του 2024.

Πηγή: AFP, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Τύπος: Φόβοι ΕΚΤ για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη – Αύξηση βασικού επιτοκίου από Fed ενάντια στον πληθωρισμό

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter