Αυξήθηκε το εμπόριο ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της χούντας της Μιανμάρ

Αυξήθηκε το εμπόριο ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της χούντας της Μιανμάρ

Μεγάλη αύξηση στη παραγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών έχει καταγραφεί στην Ανατολική Ασία. Η χούντα της Μιανμάρευθύνεται για αυτή την αύξηση, έχοντας σταματήσει τους ελέγχους ενώ η ζήτηση για ναρκωτικές ουσίες έχει αυξηθεί εν μέσω πανδημίας. 

Η παραγωγή και η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται σε μία περιοχή που ονομάζεται Σαν και αποτελεί μέρος του «Χρυσού Τριγώνου». Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί το σταυροδρόμι σε Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Λάος. Δεκαετίες τώρα στη πολιτεία Σαν παράγονται τόνοι ναρκωτικών (κυρίως συνθετικών). Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών που έχουν καταστήσει τη χώρα δεύτερη στον κόσμο στη συγκεκριμένη κατηγορία, ξεπερνώντας το Αφγανιστάν και μένοντας πίσω μόνο από το Μεξικό, που αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό. 

Το 2021 οι κατασχέσεις στην Νοτιοανατολική Ασία έσπασαν κάθε ρεκόρ σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC). Η ίδια υπηρεσία έχει καταγράψει για φέτος 87 μεγάλες κατασχέσεις ναρκωτικών στην περιοχή. Μεθαμφεταμίνες, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (crystal meth), κεταμίνη και ηρωίνη αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ναρκωτικών που έχουν κατασχεθεί. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι μόνο στην Ταϊλάνδη οι κατασχέσεις μεθαμεφεταμίνης ανήλθαν σε 25.8 τόνους έως τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 73% από το πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με την UNODC. 

Το πραξικόπημα στη Μιανμάρ σημειώθηκε τη 1η Φεβρουαρίου 2021 και έκτοτε ξέσπασαν μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις στην χώρα. Συνεπώς, οι στρατιωτικοί ιθύνοντες έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη καταστολή του λαϊκού παράγοντα και όχι στον περιορισμό της παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι η Χούντα συνεργάζεται αγαστά με τους ναρκέμπορους αφού οι υπεύθυνοι δωροδοκούνται από τα εκεί καρτέλ. Εντούτοις, φαίνεται ότι η αύξηση της προσφοράς έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην συνακόλουθη αύξηση της ζήτησης. Αυτό διότι η πανδημία εκτός από τα προφανή υγειονομικά οφέλη, οδήγησε αρκετά άτομα σε βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες υγειονομικές παρεκτροπές. Μία από αυτές είναι η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών.

Με πληροφορίες από Financial Times

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter