Β. Αποστόλου: 443 εκατομμύρια ευρώ στη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία

Β. Αποστόλου: 443 εκατομμύρια ευρώ στη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία

Την ενίσχυση όσων ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, με το ποσό των 443 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Με την υλοποίηση του μέτρου αυτού, ξεκινά όπως επεσήμανε ο κ. Αποστόλου, μια στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, ενώ επεσήμανε ότι είναι μια στρατηγική επιλογή του υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία, επεσήμανε ο υπουργός.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα. Το μέτρο αυτό του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, αφορά περίπου 20.000 με 25.000 γεωργούς και κτηνοτρόφους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια την λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι η Ελλάδα να γίνει ένα βιολογικό περιβόλι και έτσι θα μπορέσουν να ξεπεραστούν με την υψηλή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, τα δομικά μειονεκτήματα, όπως ο μικρός κλήρος και το ανάγλυφο».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης, βασικό χαρακτηριστικό του μέτρου είναι η διαφάνεια, καθώς όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα απλοποιηθεί κάθε διαδικασία, ενώ το πρόγραμμα επιτρέπει την αξιοποίηση εκτάσεων σε κατοικημένες περιοχές, αστική και περιαστική γεωργία – κτηνοτροφία και παράλληλα δίνει λύσεις για ζητήματα που είχαν παρατηρηθεί σε περιπτώσεις πολυκαλλιέργειας.

Με αυτό το μέτρο, και νέες καλλιέργειες μπορούν να πάρουν βιολογικό πρόσημο, όπως ροδιά, συκιά, ακροδρυά, ακτινίδιο, αβοκάντο, μικρόκαρπες δάσους, καπνός, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο και πατάτες. Μέσα στο 2017 θα υπάρξει συμπληρωματική προκήρυξη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter