Βάφτηκε στο αίμα η καθιστική διαμαρτυρία στο Σουδάν – Τουλάχιστον 20 νεκροί

Βάφτηκε στο αίμα η καθιστική διαμαρτυρία στο Σουδάν – Τουλάχιστον 20 νεκροί

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες τραυματίστηκαν έπειτα από την τελευταία επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα τα ξημερώματα οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν σε μια νέα προσπάθεια να διαλύσουν τους χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συνέχισαν για τέταρτη μέρα καθιστική διαμαρτυρία στο Χαρτούμ έξω από το κτίριο του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, σύμφωνα με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο βετεράνος ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαντίγ αλ Μάχντι ζήτησε με ανακοίνωσή του μια «επιλεγμένη στρατιωτική διοίκηση» για να διαπραγματευτεί μια μετάβαση προς την δημοκρατία.

Στο Σουδάν βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 19 Δεκεμβρίου διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ, το έναυσμα για τις οποίες έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού και να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων σε μια χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό. Οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στα γραφεία του επιτελείου προτρέπουν τις ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίξουν το κίνημά τους και να συζητήσουν μαζί τους τον σχηματισμό «μεταβατικής κυβέρνησης» που θα διαδεχθεί τον Μπασίρ.

Νωρίτερα την Τρίτη οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν δύο φορές να διαλύσουν τους χιλιάδες συγκεντρωμένους, χρησιμοποιώντας φορτηγά για να εισέλθουν στην περιοχή, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Μια επιτροπή Σουδανών γιατρών, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο όποτε και ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 5 στρατιώτες, ενώ τουλάχιστον 150 έχουν τραυματιστεί.

Η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι έχει λάβει αναφορές για 9 νεκρούς στις τέσσερις μέρες διαδηλώσεων και κατάφερε σήμερα να εξακριβώσει δύο θανάτους, ένας εκ των οποίων συνέβη έξω από το κτιριακό συγκρότημα.

Ανώτερο στέλεχος της κύριας οργάνωσης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κάλεσε σήμερα σε συνέχιση της καθιστικής διαμαρτυρίας και για παρόμοιες διαδηλώσεις «μπροστά σε όλα τα αρχηγεία των ενόπλων δυνάμεων σε όλο το Σουδάν».

Στα επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου στο Σουδάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άνθρωποι και συνελήφθησαν άλλοι 2.496, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών

Το υπουργείο επίσης ανέφερε ότι 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 19 Δεκεμβρίου. Διοργανωτές των διαδηλώσεων ανεβάζουν τον απολογισμό σε περίπου 70 νεκρούς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter