Βάλλεται η κοινωνική ζωή και η ψυχολογία των τηλεργαζομένων

Βάλλεται η κοινωνική ζωή και η ψυχολογία των τηλεργαζομένων

Σε επιστημονικές έρευνες σε διεθνές επίπεδο έχουν αποτυπωθεί αρνητικές συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια καθώς και την κοινωνική ζωή των εργαζομένων υπό το σημερινό εργασιακό καθεστώς της τηλεργασίας.

Στις μελέτες αναφέρονται υψηλά επίπεδα στρες, ανισορροπία μεταξύ προσωπικής – οικογενειακής και εργασιακής ζωής, μυοσκελετικά προβλήματα, κόπωση, χαμηλή ευεξία. 

Παράγοντες που αλληλεπιδρούν αρνητικά είναι οι πολλές ώρες εργασίας, η εντατικοποίηση, η «δυνατότητα» ο εργαζόμενος να είναι «διαθέσιμος» οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και το Σαββατοκύριακο ακόμη και αν είναι άρρωστος («virtual presenteeism»), η απομόνωση, οι τεχνικές και οργανωτικές δυσκολίες για την οργάνωση των εργασιών στο περιβάλλον του σπιτιού σε σύγκριση με τις δυνατότητες στον χώρο εργασίας, η απουσία εργονομικού εξοπλισμού κ.ά. 

Είναι προφανές ότι η εργασία στο σπίτι διογκώνει τις υπαρκτές αδυναμίες κρατικού ελέγχου της εργοδοτικής ευθύνης για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, όπως η τήρηση του ωραρίου, ο εργονομικός σχεδιασμός και εξοπλισμός της θέσης εργασίας, η πρόληψη ψυχοκοινωνικών παραγόντων κινδύνου και η πρόληψη εργατικών ατυχημάτων. 

Η αναβάθμιση της σχετικής επιστημονικής έρευνας και η ουσιαστική παρέμβαση των σωματείων αποτελούν αναγκαίους όρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η Δρ Εύη Γεωργιάδου είναι ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter