Βαρκελώνη: Ο οδηγός του βαν μαχαίρωσε μέχρι θανάτου άνδρα για να κλέψει το αυτοκίνητό του και να διαφύγει

Βαρκελώνη: Ο οδηγός του βαν μαχαίρωσε μέχρι θανάτου άνδρα για να κλέψει το αυτοκίνητό του και να διαφύγει

Η Ισπανία ζήτησε από την υπόλοιπη Ευρώπη να συμμετάσχει στην αναζήτηση ενός νεαρού άνδρα που φέρεται να ήταν ο οδηγός στην φονική επίθεση με βαν που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελόνη ενώ η αστυνομία δήλωσε σήμερα πως ο ίδιος κατέλαβε ένα αυτοκίνητο και σκότωσε τον ιδιοκτήτη του στη διάρκεια της διαφυγής του.

Αφού οδήγησε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος στην περίφημη λεωφόρο Ράμπλας της πόλης την περασμένη Πέμπτη, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους, ο φερόμενος ως ισλαμιστής μαχητής διέφυγε με τα πόδια, κατέλαβε ένα αυτοκίνητο την ώρα που ο οδηγός προσπαθούσε να το σταθμεύσει και τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου, ανέφερε η αστυνομία.

Ο ύποπτος, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ που έχει γεννηθεί στο Μαρόκο, στη συνέχεια οδήγησε το αυτοκίνητο πάνω σε ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας, ανέφερε η αστυνομία. Βρέθηκε αργότερα εγκαταλειμμένο, με το πτώμα του άνδρα στο εσωτερικό του.

Ισπανοί δικαστές ζήτησαν την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Αμπουγιακούμπ, δήλωσε δικαστική πηγή. Η αστυνομία δηλώνει πως μπορεί να έχει διασχίσει τα σύνορα με τη Γαλλία, εν μέσω αποσπασματικών στοιχείων που φαίνεται να συνδέουν τους συνωμότες της επίθεσης στη Βαρκελόνη με τη χώρα αυτή.

«Δεν έχουμε στοιχεία ότι διέσχισε τα σύνορα, δεν νομίζουμε ότι θα ήταν εύκολο αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν διέσχισε κάποια σύνορα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χοσέπ Λιουίς Τραπέρο, επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας.

Ο Αμπουγιακούμπ είναι ο μοναδικός από τους 12 άνδρες που εξακολουθεί να διαφεύγει. Η μητέρα του, η Χανού Γκανιμί, κάλεσε το Σαββατοκύριακο τον γιο της να παραδοθεί, λέγοντας ότι προτιμά να τον δει στην φυλακή παρά νεκρό.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα σε σχέση με τις επιθέσεις: τρεις Μαροκινοί και ένας πολίτης της Μελίγια, του ισπανικού θύλακα στη βόρεια Αφρική. Θα οδηγηθούν στο δικαστήριο στη Μαδρίτη που εκδικάζει υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο Αμπουγιακούμπ ζούσε στη Ριπόλ, μια πόλη βόρεια της Βαρκελόνης, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελόνη καθώς και για μια ξεχωριστή φονική επίθεση μερικές ώρες αργότερα στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, νότια της Βαρκελόνης.

Στην Καμπρίλς, ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε περαστικούς και οι επιβαίνοντες σε αυτό βγήκαν έξω και προσπάθησαν να μαχαιρώσουν τον κόσμο. Πέντε ύποπτοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία, ενώ μία Ισπανίδα έχασε τη ζωή της κατά την επίθεση.

Σε ένα διάστημα περίπου επτά ωρών μετά την είσοδο του βαν στον πεζόδρομο της Ράμπλας το απόγευμα της Πέμπτης, επιτιθέμενοι σκότωσαν 15 ανθρώπους: 13 στη Ράμπλας, το θύμα στην Καμπρίλς και τον άνδρα στο αυτοκίνητο.

Από τους 120 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στη Ράμπλας, εννέα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Άλλοι δύο φερόμενοι ως συνωμότες, περιλαμβανομένου ενός ιμάμη ο οποίος, όπως πιστεύει η αστυνομία, βοήθησε στη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών συν-συνωμοτών του, σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, σε μια τυχαία, όπως πιστεύεται, έκρηξη.

Ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας Τραπέρο δήλωσε πως υπάρχουν τώρα «στέρεες αποδείξεις» πως ο ιμάμης, ο Αμπντελμπακί Ες Σάτι, σκοτώθηκε κατά την έκρηξη σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ, νότια της Βαρκελόνης.

Περίπου 120 φιάλες βουτανίου βρέθηκαν εκεί. Η αστυνομία πιστεύει πως οι δυο τους σχεδίαζαν μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά, αλλά η έκρηξη ανάγκασε τους άλλους μαχητές να υιοθετήσουν ένα άλλο, λιγότερο πολύπλοκο σχέδιο.

Σύμφωνα με ισπανικά μμε, ο Ες Σάτι, είχε συλληφθεί πολλές φορές από την αστυνομία. Το 2010 είχε συλληφθεί στη Θέουτα, έναν ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική, επειδή προσπάθησε να περάσει λαθραία 126 κιλά χασίς, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Στο μεταξύ, η καταλανική αστυνομία προειδοποίησε σήμερα πως ο Αμπουγιακούμπ είναι επικίνδυνος και μπορεί να είναι οπλισμένος.

«Είναι επικίνδυνος, και μπορεί να είναι οπλισμένος. Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης της 17ης Αυγούστου στη Βαρκελόνη καταζητείται. Είναι ο οδηγός του ημιφορτηγού», αναφέρει σε ανάρτησή της στο τουίτερ η καταλανική αστυνομία Mossos d’Esquarda.

«Προτεραιότητά μας είναι να πιάσουμε αυτό το τελευταίο πρόσωπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες συλλήψεις εκτός από αυτό το άτομο στο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας Χοακίμ Φορν.

Κάλεσε τον πληθυσμό να συνεργαστεί παρέχοντας κάθε χρήσιμη πληροφορία στην αστυνομία και ανακοίνωσε τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του Αμπουγιακούμπ.

Οι ισπανικές εφημερίδες El Pais και La Vanguardia ανέφεραν πως είδαν πλάνα του Αμπουγιακούμπ να φεύγει από τη Ράμπλας και στη συνέχεια να διασχίζει την αγορά τροφίμων Λα Μποκερία, προτού εξαφανιστεί.

Η El Pais δημοσιοποίησε σήμερα πλάνα του CCTV που δείχνουν έναν άνδρα που φοράει ένα μαυρόασμπρο πουκάμισο παρόμοιο με εκείνο που φορούσε ο Αμπουγιακούμπ στην κάμερα ασφαλείας μιας τράπεζας τη νύχτα πριν από την επίθεση.

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Καταλονίας, Κάρλες Μουντό, ανακοίνωσε πως όλα τα θύματα των επιθέσεων έχουν ταυτοποιηθεί.

Πρόκειται για έξι Ισπανούς, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα που είχε και αργεντινή υπηκοότητα καθώς και ένα παιδί, τρεις Ιταλούς, έναν Καναδό, μία Βελγίδα, δύο Πορτογαλίδες, μια Αμερικανίδα και ένα παιδί με διπλή υπηκοότητα, αυστραλιανή και βρετανική.

Ο Αμπουγιακούμπ άρχισε να επιδεικνύει πιο συντηρητική, από θρησκευτική άποψη, συμπεριφορά στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του στο Μαρόκο. Αρνήθηκε να κάνει χειραψία με μια γυναίκα στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη γενέτειρά του τον Μάρτιο, είπαν.

Ο αδελφός του Αμπουγιακούμπ Χουσάιν και τα πρώτα ξεδέλφια του Μοχάμεντ και Όμαρ Χισάμι περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών από αστυνομικά πυρά στην Καμπρίλς. Όλοι κατάγονταν από τη μικρή μαροκινή πόλη Μριρτ.

Οι αρχές ενέτειναν τους ελέγχους στα σύνορα της Ισπανίας και έκαναν και άλλες εφόδους στη διάρκεια της νύχτας στη Ριπόλ, μια πόλη κοντά στη Γαλλία όπου ζούσαν πολλοί από τους υπόπτους του 12μελούς πυρήνα.

Ισπανοί πολιτικοί ηγέτες από όλα τα μεγάλα κόμματα συναντήθηκαν σήμερα στη Μαδρίτη για μια αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας στο πλαίσιο των διακομματικών προσπαθειών για ενότητα στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες, αν και καμία άμεση απόφαση δεν ελήφθη κατά τη συνάντηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter