Βαρκελώνη: Οι πρώτες εικόνες του τζιχαντιστή που σκόρπισε τον θάνατο – Στους 15 οι νεκροί (Photos)

Βαρκελώνη: Οι πρώτες εικόνες του τζιχαντιστή που σκόρπισε τον θάνατο – Στους 15 οι νεκροί (Photos)

Φωτογραφίες του Γιούνες Αμπουγιακούμπ, του 22χρονου Μαροκινού που είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεση στην Λα Ράμπα, δημοσίευσε σήμερα η Ελ Παϊς. Στους 15 ανήλθαν οι νεκροί.

Στις φωτογραφίες o 22χρονος δολοφόνος, φαίνεται να αποχωρεί από το σημείο της επίθεσης, κατευθυνόμενος, σύμφωνα με την εφημερίδα προς την αγορά Bocheria.

Ακόμα ένας νεκρός 

Ο αριθμός των νεκρών από τις δύο επιθέσεις στη Βαρκελόνη και την Καμπρίλς, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανήλθε στους 15, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, Χοάκιμ Φομ, σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για έναν άνδρα 34 ετών από τη Βιλαφράνκα ντε Πενέδες ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα σε αυτοκίνητο που είχε διαφύγει από έλεγχο της αστυνομίας μερικές ώρες μετά το μακελειό στη Βαρκελώνη και το οποίο επανεμφανίστηκε στη συνέχεια κοντά στη Βαρκελόνη, στο Σαντ Ζουστ Ντεσβέμ. Οι αστυνομικοί δεν είχαν συνδέσει μέχρι τώρα το περιστατικό με τις επιθέσεις στην Καταλονία.

Αγνοείται ο ιμάμης

Ο Μαροκινός ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, ηλικίας περίπου 40 ετών, κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των επιθέσεων στη Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς.

Όμως ο Ες Σάτι αγνοείται από την Τρίτη. Η αστυνομία εκτιμά ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ένα σπίτι στην πόλη Αλκανάρ της Καταλονίας, όπου ο πυρήνας των τζιχαντιστών προετοίμαζε «μία ή περισσότερες επιθέσεις».

Ο ισπανικός Τύπος διερωτάται για την παραμονή του ιμάμη στο Βέλγιο το 2016 στην περιοχή Μάχελεν στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais, ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε μεταβεί στο Βέλγιο, αλλά και το Μαρόκο και τη Γαλλία και φέρεται να ήταν σε επαφή με ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους.

Στο παρελθόν ο Ες Σάτι είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για αδικήματα, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στη φυλακή, απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2012, ο ιμάμης έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών τον Μάρτιο του 2004 σε σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης, από τις οποίες σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.

Χθες Κυριακή σχεδόν 2.000 άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων στη διάρκεια λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης.

Δώδεκα από τους 14 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί. Μεταξύ αυτών ένα επτάχρονο αγόρι αυστραλοβρετανικής καταγωγής και ένα τρίχρονο παιδί από την Ισπανία. Δέκα από τους τραυματίες βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Εξάλλου χθες το βράδυ στο γήπεδο Καμπ Νόου, όπου η Μπαρτσελόνα νίκησε την Μπέτις, οι ποδοσφαιριστές έφεραν μαύρα περιβραχιόνια και είχαν καλύψει τα ονόματα στα μπλουζάκια τους, αντικαθιστώντας τα με τη λέξη «Βαρκελώνη».

Διαψεύδεται η πληροφορία από την CIA

O πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλoνίας (Generalitat) Κάρλες Πιτζεμόντ διέψευσε χθες πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποιήσει την τοπική αστυνομία (Mossos de Esquadra) για την πιθανότητα μίας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.

Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Objetivo, o Κ. Πιτζεμόντ διέψευσε πως η CIA είχε επισημάνει στις καταλαντικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι επέκειτο κτύπημα στη Ράμπλα, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος «δεν υπάρχει κανενός είδους επαφή» με διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ εξάλλου χαρακτήρισε «θλιβερή» την απόφαση του αριστερού κινήματος CUP να μη συμμετέχει στην δημόσια εκδήλωση που έχει προκηρυχθεί για το επόμενο Σάββατο στη Βαρκελώνη κατά της τρομοκρατίας εάν σε αυτή παραστεί και ο βασιλέας της Ισπανίας Φελίπε. Ο Πιτζεμόντ δήλωσε πως οι αντικαπιταλιστές «σφάλλουν» και τους κάλεσε να το «ξανασκεφθούν». «Πρέπει να σκεφθούν τα θύματα, μιας και η χειρονομία τούτη ενισχύει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεν είναι μία διαδήλωση με δικαίωμα συμμετοχής», τόνισε.

Όσον αφορά τη διένεξη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την απουσία αποτρεπτικών μέσων για μία επίθεση με αυτοκίνητο στη Ράμπλα, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης τόνισε πως η απόφαση να μην τοποθετηθούν αρχιτεκτονικά στοιχεία στην αρχή της Ράμπλα οφείλεται σε επιχειρησιακούς λόγους, διότι θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση ανάγκης.

Ο ίδιος υποβάθμισε την απουσία τέτοιων μέτρων, τονίζοντας πως η ενέργεια θα μπορούσε να είχε σημειωθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ράμπλα και πρόσθεσε πως η απόφαση για τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνεται από κοινού με τη Σύνοδο των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας στη Βαρκελώνη, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφόρων οργάνων ασφαλείας, σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στη συνέντευξή του ο Πιτζεμόντ απέφυγε να υπεισέλθει σε θέματα που άπτονται του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλoνίας, καθώς όπως τόνισε «τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να βρισκόμαστε πλάι στα θύματα, να καταδιώξουμε τους εγκληματίες και να εξαρθρώσουμε τον πυρήνα τους». Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως η πολιτική ασφαλείας στην Καταλoνία είναι ορθή και η δράση των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων το αποδεικνύει. «Λόγω της δράσης των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων μπορούμε να ισχυρισθούμε με σαφή τρόπο πως η πολιτική μας για την ασφάλεια είναι ορθή», κατέληξε ο Πιτζεμόντ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter