Βαρκελώνη: Στη Σαγράδα Φαμίλια ο φόρος τιμής στα θύματα – Συνεχίζονται οι έρευνες (Photos)

Βαρκελώνη: Στη Σαγράδα Φαμίλια ο φόρος τιμής στα θύματα – Συνεχίζονται οι έρευνες (Photos)

Στην εμβληματική βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια τίμησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Βαρκελώνης τη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καταλονία, την ίδια ώρα που οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται σε έναν ιμάμη, ο οποίος ενδέχεται να ριζοσπαστικοποίησε τους νεαρούς δράστες.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, η βασίλισσα Λετίθια, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν παρέστησαν στην τελετή όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους απαθανάτιζαν τη στιγμή τραβώντας φωτογραφίες με τα κινητά τηλέφωνά τους.

Μολονότι ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο πυρήνας των τζιχαντιστών “εξαρθρώθηκε”, η αστυνομία αναζητεί ακόμη τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ. Πρόκειται για έναν 22χρονο Μαροκινό που ενδέχεται να ήταν ο οδηγός του μικρού φορτηγού που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Βαρκελώνη, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη τόσο για αυτήν την επίθεση όσο και για εκείνη που ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, στο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελώνης, όπου ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε μία γυναίκα ενώ τραυμάτισε άλλους έξι ανθρώπους. Οι πέντε επιβαίνοντες σε αυτό το όχημα σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

Το Σάββατο αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε όλη την Καταλονία και προειδοποιούσαν τους οδηγούς ότι εξαιτίας των μέτρων θα υπήρχαν μποτιλιαρίσματα. Δεν έχουν ανακοινωθεί ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης.

Οι ερευνητές της υπόθεσης ενδιαφέρονται κυρίως για τον Αμπντελμπάκι Ας Σάτι, έναν ιμάμη από την κωμόπολη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων. Θεωρούν ότι ο άνθρωπος αυτός ευθύνεται πιθανότατα για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των δύο επιθέσεων. Το πρωί του Σαββάτου έγινε έρευνα στο σπίτι του και σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης στόχος ήταν να βρεθεί γενετικό υλικό ώστε να συγκριθεί με τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Από την έκρηξη αυτή ενδέχεται να σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και όχι δύο, όπως πίστευε μέχρι τώρα η αστυνομία.

Οι αρχές θεωρούν ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση αλλά η τυχαία έκρηξη στο Αλκανάρ, στο “εργαστήρι” όπου κατασκεύαζαν τις βόμβες τους, ανάγκασε τους νεαρούς να προχωρήσουν εσπευσμένα σε αυτοσχέδιες επιθέσεις.

Σύμφωνα πάντα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Ας Σάτι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα. Αποφυλακίστηκε το 2012 αλλά την περίοδο που ήταν κρατούμενος γνωρίστηκε εκεί με πρόσωπα που συνδέονταν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη, όπου σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter