Βαρύτατες καταγγελίες δικηγόρου για αστυνομική αυθαιρεσία και παράλογα πρόστιμα

Βαρύτατες καταγγελίες δικηγόρου για αστυνομική αυθαιρεσία και παράλογα πρόστιμα

Σε μια σοβαρότατη καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος πολιτών οι οποίοι κυκλοφορούν νόμιμα, προχώρησε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος. Σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρει ότι αστυνομικοί «έχουν βεβαιώσει τσάτρα – πάτρα διάφορα παράλογα περιστατικά», ενώ οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων απορρίπτουν όλες τις κατηγορίες ως αβάσιμες.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, ο οποίος καλεί την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διερευνήσει τα περιστατικά, οι καταγγελίες αφορούν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, από «εκτιμήσεις ότι δεν είναι σύντομη και κοντά στο σπίτι η έξοδος» μέχρι πρόστιμα για το ότι κάποιος φορούσε τζιν παντελόνι το οποίο δεν είναι κατάλληλο για σωματική άσκηση.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Σωτηρόπουλου

ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Από όλη την χώρα έρχονται μηνύματα για παράλογες επιβολές προστίμων σε πολίτες που έχουν τηρήσει την νόμιμη διαδικασία βεβαίωσης – γνωστοποίησης των λόγων μετακίνησης.

Πολίτες μου στέλνουν τις κλήσεις που αστυνομικοί υπάλληλοι έχουν βεβαιώσει τσάτρα – πάτρα διάφορα παράλογα περιστατικά και το κακό είναι ότι πηγαίνουν να υποβάλουν αντιρρήσεις στους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων, οι οποίοι τις απορρίπτουν όλες ως αβάσιμες.

Οι καταγγελίες αφορούν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς: “εκτιμήσεις” ότι δεν είναι σύντομη και κοντά στο σπίτι η έξοδος (ενώ η νομοθεσία δεν επιβάλλει ούτε ΣΥΝΤΟΜΗ, αλλά ούτε και ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, αυτές είναι προσθήκες αυθαίρετες της προβληματικής ιστοσελίδας forma.gov.gr που για κάποιον άγνωστο λόγο έχει εισπράξει και “εύσημα” ενώ δεν έχει τηρήσει καν τις διατάξεις του #GDPR). Πολίτες που ως σωματική άσκηση, του νόμου μη διακρίνοντος, έχουν επιλέξει την κολύμβηση, με χαρτί γιατρού ή και χωρίς και τιμωρούνται με πρόστιμα. Πολίτες που έκατσαν αποδεδειγμένα με μάρτυρα να παρουν μια ανάσα μετά το τρέξιμο σε ένα παγκάκι και τους κόβουν πρόστιμο. Πολίτες που φορούσαν τζιν και θεωρήθηκε ότι δεν είναι κατάλληλο ρούχο για σωματική άσκηση. Για αλλοδαπούς, νόμιμα διαμένοντες, έχοντες τηρήσει την διαδικασία, καλύτερα να μην σημειώσω τι έχω διαβάσει διότι δεν τιμάει κανέναν που ζει σε αυτή την χώρα. Καταγγελίες για κάθε απίθανο λογο, από πολίτες που είχαν ΟΛΟΙ τους τηρήσει την διαδικασία!!!

Τίποτε από αυτά δεν πρέπει να μείνει αναπάτητο. Η αρχική ΠΝΠ για τα μέτρα αναφέρει (κυρώθηκε με τον Ν.4682/2020) ότι οι αντιρρήσεις προβάλλονται ενώπιον του Προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ώστε να υπάρχει δικαστικός έλεγχος από τέτοιες παραβάσεις. Η αντίρρηση υποβάλλεται υποχρεωτικά από δικηγόρο και το κόστος του γραμματίου ΔΣΑ ειναι 85 ευρώ, αλλά ο δικαστής έχει το δικαίωμα να επιδικάσει τα δικαστικά έξοδα στο Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή εφόσον γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις, το Δημόσιο μπορεί να υποχρεωθεί να επιστρέψει τα δικαστιμά έξοδα και το τυχόν πρόστιμο αν έχει πληρωθεί. Τα Διοικητικά Πρωτοδικεία έχουν ανακοινώσει ότι, παρόλο που γενικά είναι κλειστά, δέχονται τα σχετικά δικόγραφα αντιρρήσεων.

Το βασικότερο όμως είναι να ασχοληθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διότι αυτό που κάνουν οι αστυνομικοί, προφανώς εκτελώντας εντολές για εξάντληση της αυστηρότητας, στοιχειοθετεί ποινικά αδικήματα. Είναι σαφές ότι οι αστυνομικοί νιώθουν καλυμμένοι για τις αυθαιρεσείες αυτές από την πολιτική ηγεσία που τους έχει δώσει την εντολή και τους έχει υποσχεθεί την κάλυψη. Γι’ αυτό δεν αρκεί σε τέτοιες συνθήκες να συρρικνώνονται όλες οι λειτυουργίες και να απομένει μόνο η εκτελεστική. Είναι καθήκον της ίδιας της Δικαιοσύνης να αντιδράσει! Να εκδώσει άμεσα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μια εγκύκλιο στην οποία να ενημερώνει τους Αστυνομικούς για το αληθές νόημα των διατάξεων της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των εξαιρέσεών της και να τους ενημερώνει ότι αν υπερβαίνουν τα καθήκοντά τους εκτίθενται οι ίδιοι σε ποινικές διώξεις. Για να τελειώσει κάποια στιγμή η πλάκα.

Μυστικά & Documento

02/10/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter