Βασανιστήρια και σεξουαλικές κακοποιήσεις αντιφρονούντων κρατούμενων στη Νικαράγουα

Βασανιστήρια και σεξουαλικές κακοποιήσεις αντιφρονούντων κρατούμενων στη Νικαράγουα

Οι αντιφρονούντες στη Νικαράγουα υπέστησαν βασανιστήρια και σεξουαλική βία υπό κράτηση, καταγγέλλει ΜΚΟ σε έρευνά της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη από την Κόστα Ρίκα.

Η έκθεση της Συλλογικότητας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικαράγουας βασίζεται σε συνεντεύξεις με 56 πρώην κρατούμενους. Κάνει λόγο για σεξουαλική βία, εικονικούς στραγγαλισμούς με πλαστική σακούλα, κλωτσιές και μπουνιές, ηλεκτροσόκ, κάψιμο με τσιγάρα, ακόμη και «ρώσικη ρουλέτα», σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες της έρευνας, τον Χουάν Κάρλος Άρσε.

«Στόχος των πρακτικών αυτών ήταν η τρομοκρατία», προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι διαδηλωτές εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, σχολίασε κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Η Νικαράγουα, την οποία κυβερνά από το 2007 ο Ορτέγα, διέρχεται από τον Απρίλιο του 2018 μεγάλη κοινωνική κρίση.

Οι διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος εξελίχθηκαν σε κινητοποιήσεις με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου της χώρας, τον οποίοι οι πολίτες κατηγορούν ότι έχει επιβάλει στη Νικαράγουα μια διεφθαρμένη δικτατορία.

Η καταστολή ήταν αιματηρή. Περισσότεροι από 325 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν 70.000 εξορίστηκαν, εκατοντάδες διαδηλωτές φυλακίστηκαν και η χώρα βυθίστηκε σε οικονομική ύφεση.

Η έκθεση αναφέρει τέσσερις λεπτομερείς μαρτυρίες γυναικών που υπέστησαν σοβαρές σεξουαλικές κακοποιήσεις όσο βρίσκονταν υπό κράτηση. Μία εξ αυτών, που κρατήθηκε στη φυλακή Λα Μοντέλο, κοντά στη Μανάγκουα, κατήγγειλε ότι είχε αιμορραγία για περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον βιασμό της.

«Η καταστολή ήταν τερατώδης, η αντίσταση τεράστια», δήλωσε ο επικεφαλής της Συλλογικότητας Γκονσάλο Καριόν. «Ποτέ σε καιρό ειρήνης ο λαός της Νικαράγουας δεν έχει υποστεί τέτοια εγκληματική κατατολή», πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter