Βασανιστήρια, χθες και σήμερα στο Hot.Doc History την Κυριακή με το Documento

Βασανιστήρια, χθες και σήμερα στο Hot.Doc History την Κυριακή με το Documento

Πάνω από 5.000 χρόνια βασανιστηρίων, ανατριχιαστικών «ασκήσεων» ανθρώπων πάνω σε ανθρώπους, ξετυλίγονται στο 100σέλιδο βιβλίο που θα βρείτε μέσα στο «νάιλον» του Documento την Κυριακή. 

Στο βιβλίο αριθ. 97 του Hot.Doc History (να τα εκατοστήσουμε) καταγράφουμε, απαριθμούμε, φρίττουμε αλλά δεν ισχυριζόμαστε ότι τίποτα δεν βελτιώθηκε τους τελευταίους αιώνες.

Πράγματι σήμερα οι άνθρωποι δεν διαμελίζονται δεμένοι σε 4 άλογα, ούτε τεμαχίζονται με πριόνι, ούτε ρίχνονται στην πυρά, ούτε, ούτε… όσα φρικτά έχει εφεύρει η ανθρώπινη εξουσιαστική διαστροφή.

Ομως οι βασανιστές ουδέποτε παραιτήθηκαν από τους σκοπούς τους. Την απόσπαση πληροφορίας (που δεν είναι το κύριο), την παγίωση της εξουσίας, την υποταγή στον ατομικό φόβο που γίνεται κοινωνικός. Με τη χρήση ηλεκτροσόκ, μεθόδων κάμψης της θέλησης, πλύσης εγκεφάλου και ψυχοτρόπων ουσιών. Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και του αντιαποικιακού αγώνα.

Ανατρέχουμε στο Καλπάκι, στους ελληνικούς «Παρθενώνες» της Μακρονήσου και του ΕΑΤ/ΕΣΑ της χούντας.

Εξετάζουμε – και καταρρίπτουμε – επιστημονικά την ιδεολογική κατασκευή των «σωστικών βασανιστηρίων». Το πανάρχαιο δίλημμα του Καρνεάδη που επανακάμπτει σήμερα με το μεταμοντέρνο περιτύλιγμα του «τρομοκράτη ο οποίος πρέπει να βασανιστεί για να αποκαλύψει πού είναι η βόμβα που θα σκοτώσει εκατοντάδες».

Μετράμε τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους και την αποτροπή των βασανιστηρίων. Με ένα νομικό οπλοστάσιο που παραμένει ισχυρό και αξιοποιήσιμο.

Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο γκραν-γκινιόλ ή ένα σπλάτερ. Είναι μια άσκηση μνήμης και κρίσης. Για τα φρικτά που έγιναν· και δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνουν.

Είναι τέλος μια υπόμνηση για ορισμένους οι οποίοι στις μέρες μας «σηκώνουν το χεράκι τους» ή το κλομπ τους με την ψευδαίσθηση της ατιμωρησίας. Ο εξευτελισμός, η καθολική περιφρόνηση και ο αλληλοσπαραγμός των βασανιστών της χούντας μπροστά στις έδρες των δικαστηρίων αποδεικνύει το μέγεθος της πλάνης τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter