Βασιλίας Αμόν Ν’ Ντουφού: Οι εικόνες της Παναγίας των Παρισίων τάραξαν τον ύπνο μου – Θα συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση

Βασιλίας Αμόν Ν’ Ντουφού: Οι εικόνες της Παναγίας των Παρισίων τάραξαν τον ύπνο μου – Θα συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση

Ο βασιλιάς του Κρενζαμπό, της πρωτεύουσας του βασιλείου του Σανουί, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ακτής Ελεφαντοστού, στη δυτική Αφρική, θα κάνει μια δωρεά για την ανοικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων, όπου το 1687 βαπτίστηκε ο Λουδοβίκος Ανιαμπά, ένας πρίγκιπας του βασιλείου.

“Είμαι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμβούλους μου, θα κάνουμε μια δωρεά για την ανοικοδόμηση του μνημείου αυτού”, δήλωσε ο βασιλιάς Αμόν Ν΄Ντουφού Ε’.

“Οι εικόνες (της πυρκαγιάς) τάραξαν τον ύπνο μου και πέρασα μια πολύ κακή νύχτα, γιατί αυτός ο καθεδρικός ναός αντιπροσωπεύει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ του βασιλείου μου (το Σανουί είναι γαλλικό προτεκτοράτο από τον Ιούλιο του 1843) και της Γαλλίας”, υπογράμμισε ο μονάρχης του βασιλείου ‘Ακαν –μεγάλη εθνοτική ομάδα που εκτείνεται από την Ακτή Ελεφαντοστού έως το Τόγκο.

Σε ηλικία 15 ετών, ο πρίγκιπας Ανιαμπά, ευγενής της περιοχής αυτής, οδηγήθηκε στη Γαλλία το 1687 από τον ιππότη του Αμόν σε ένδειξη πίστης στον Λουδοβίκο ΙΔ’. Βαπτίστηκε από τον ιερωμένο και θεολόγο Ζαν-Μπενίν Μποσυέ και πήρε το όνομα του νονού του: Λουδοβίκος. Ονομάστηκε Λουδοβίκος Ανιαμπά, πριν διοριστεί αξιωματικός στο βασιλικό τάγμα, με τον βαθμό του λοχαγού.

Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ θα τον τιμήσει με το μετάλλιο της “Τάξης του Αστεριού της Παναγίας των Παρισίων” και στις 12 Φεβρουαρίου 1701, ο Λουδοβίκος Ανιαμπά έλαβε τα παράσημα της τάξης του μέσα στον Καθεδρικό Ναό πριν επιστρέψει στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter