«Βασιλιάς» σε γκρίζο φόντο

«Βασιλιάς» σε γκρίζο φόντο

H δεκαετία της συντριπτικής υπεροχής του Γιουσέιν Μπολτ έφερε κόσμο στις αρένες του στίβου και έδιωξε τα σύννεφα της φαρμακοδιέγερσης, τα οποία απειλούσαν να σκεπάσουν κουλουάρ, σκάμματα και βαλβίδες. Φεύγοντας ο Τζαμαϊκανός άφησε πίσω του όχι συντρίμμια αλλά εκκωφαντικές μουρμούρες και λοξά βλέμματα.

Ο πρώτος διάδοχός του στον παγκόσμιο θρόνο αποδοκιμάστηκε ακόμη και τη στιγμή της απονομής, ενώ ο δεύτερος κυκλοφορεί με έναν δύσοσμο αστερίσκο δίπλα στο όνομά του. Οι Αμερικανοί Τζάστιν Γκάτλιν και Κρίστιαν Κόουλμαν μοιράστηκαν τις θέσεις 1 και 2 το 2017 στο Λονδίνο και ξανά φέτος στην Ντόχα. Αλλαξε η σειρά του τερματισμού αλλά όχι η ένταση των ψιθύρων.

«Αν πάρουμε τη λίστα με τις 50 πιο γρήγορες έγκυρες κούρσες της ιστορίας και αφαιρέσουμε τους στιγματισμένους αθλητές, απομένουν μόλις 15» έγραψε στο Twitter o Bρετανός ερευνητής Νικ Χάρις. «Τις 15 αυτές, όλες ανεξαιρέτως, τις έτρεξε ο Μπολτ»!

Με άλλα λόγια: εάν είχε πιαστεί ντοπέ και ο Γ. Μπολτ, έστω με καμιά ψευδοεφεδρίνη, δεν θα είχε μείνει ούτε ένας αυταπόδεικτα καθαρός αθλητής μέσα στα πενήντα γρηγορότερα 100άρια όλων των εποχών…

Στιγματισμένος

Ο νέος «βασιλιάς» Κρ. Κόουλμαν κατέφτασε στο Κατάρ στιγματισμένος. «Δεν θα έπρεπε να βρίσκεται καν εδώ» αγρίεψε από τις θέσεις των τηλεσχολιαστών ο πολύς Μάικλ Τζόνσον, με το θάρρος των τεσσάρων χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων που φέρει στο βιογραφικό του. Μόλις δύο μήνες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Κόουλμαν αποκλείστηκε προσωρινά από τον οργανισμό αντιντόπινγκ των ΗΠΑ για τρεις χαμένους ελέγχους σε διάστημα δώδεκα μηνών. Η δαμόκλειος σπάθη του διετούς αποκλεισμού κρεμόταν πάνω από το κεφάλι του. Αλλά μόνο για μερικές εβδομάδες. Ο σπρίντερ υπέβαλε αίτηση και δικαιώθηκε, αφού η αρμόδια πειθαρχική επιτροπή έκανε την τρίχα τριχιά. «Κάθε περιστατικό χρονολογείται βάσει κανονισμού στην πρώτη ημέρα του τριμήνου εργασιών και όχι στην ημερομηνία που συνέβη» γνωμοδότησε. Ο επίμαχος έλεγχος μεταφέρθηκε νοερά από τις 26 Απριλίου 2018 στην 1η του ίδιου μήνα και το δωδεκάμηνο «καθάρισε», αφού τυπικά περιείχε μόνο δύο αρνήσεις! Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας αλλά την πρωταπριλιά όλα επιτρέπονται…

«Με στοχοποιούν επειδή είμαι ένας φτωχός μαύρος από τα γκέτο της Ατλάντα» ψέλλισε ο Κόουλμαν όταν αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση. «Η μοναδική διέξοδος που είχα στη ζωή μου ήταν το τρέξιμο και κάποιοι προσπαθούν να μου τη στερήσουν». Η κόρη του Ουρανού και της Γαίας έχει σφαλιστά μάτια αλλά και ευαίσθητες χορδές στην καρδιά της.

Το κρυφτούλι του Κόουλμαν, ο οποίος φρόντισε να αποφύγει τις αγκαθωτές ερωτήσεις μετά τον θρίαμβό του στην Ντόχα, δεν είναι παρά πταίσμα μπροστά στα ανδραγαθήματα του Τζάστιν Γκάτλιν. Πρωταθλητής κόσμου το 2017, δευτεραθλητής το 2019 και κάτοχος δύο μεταλλίων από τις τελευταίες ολυμπιάδες, επέστρεψε στους στίβους το 2010 ύστερα από τετραετή καραντίνα λόγω ντόπινγκ. Σωστά διαβάσατε, τετραετή. Το 2006 ήταν ήδη υπότροπος, αλλά διασώθηκε από τον ισόβιο αποκλεισμό (και από την αρχική ποινή των οκτώ ετών) επειδή συνεργάστηκε με τις αρχές ώστε να αποκαθηλωθεί ο προπονητής του, ο διαβόητος Τρέβορ Γκρέιαμ. Ο Γκάτλιν παραδόθηκε ξεπλυμένος στην κοινωνία στις αρχές της δεκαετίας και ξανάρχισε τη συλλογή μεταλλίων, ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος και τα ρεκόρ που του αφαιρέθηκαν αναδρομικά. Είχε μάλιστα όρεξη και για αστειάκια με το αζημίωτο. Οταν το 2011 ένα γιαπωνέζικο κανάλι εγκατέστησε ανεμογεννήτριες που παρήγαν μίνι τυφώνα 20 χιλιομέτρων την ώρα ο Γκάτλιν «κατέρριψε» το 9.58 του Μπολτ και εισέπραξε 25.000 δολάρια για τον ιδρώτα που ξόδεψε.

Το πραγματικό του ρεκόρ, τον καιρό της ντόπας, ήταν 9.77. Το μετάλλιο στην Ντόχα το κέρδισε με χρόνο 9.87, επίδοση ζωής στην τρυφερή ηλικία των 37 ετών και 241 ημερών. Δύο χρόνια νωρίτερα το ευαίσθητο σε απατεωνιές κοινό του Λονδίνου γιουχάισε ανελέητα τον Γκάτλιν. «Δεν είναι σωστή αυτή η συμπεριφορά αλλά ο Γκάτλιν έπρεπε να τιμωρηθεί διά βίου» σχολίασε ο πρόεδρος της ΙΑΑF και άλλοτε εικόνισμα των μεσαίων αποστάσεων λόρδος Σεμπάστιαν Κόου. «Ο Σεμπ είναι είτε άσχετος είτε αφελής και πάντως γεμάτος από σκατά» ξεσπάθωσε στην Ντόχα ο Μάικλ Τζόνσον μπροστά σε ένα μικρόφωνο που ο ίδιος νόμιζε κλειστό.

Τα πιο γρήγορα 100άρια

Ο Μπολτ έχει στο μητρώο του τα τρία γρηγορότερα 100άρια της ιστορίας: 9.58, 9.63, 9.69. Τον ακολουθούν στη λίστα ο Αμερικανός Τάισον Γκέι, που έχασε ολυμπιακό μετάλλιο λόγω ντόπας το 2012, οι Τζαμαϊκανοί Γιόχαν Μπλέικ (τρίμηνος αποκλεισμός το 2011), Ασάφα Πάουελ (εξάμηνη καραντίνα το 2013) και Νέστα Κάρτερ (ντοπέ στους αγώνες του Πεκίνου), ο Κόουλμαν με το 9.76 του προηγούμενου Σαββάτου στην Ντόχα, ώσπου φτάνουμε στο βρόμικο 9.79 του θηριόμορφου Μπεν Τζόνσον στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1988 στη Σεούλ.

«Να που τελικά με έπιασαν» ήταν τα πρώτα λόγια του Καναδού όταν ο προπονητής του τού ανακοίνωσε το θετικό τεστ. Ο Καρλ Λιούις τερμάτισε δεύτερος, ο Λίνφορντ Κρίστι τρίτος, αλλά ο τέταρτος Κάλβιν Σμιθ είναι ο μοναδικός σπρίντερ της αλησμόνητης κούρσας που ουδέποτε μπλέχτηκε σε σκάνδαλο ντόπινγκ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter