Βασιλόπουλος για γήπεδο ΑΕΚ: «Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία» - Η απάντηση της ΠΑΕ ΑΕΚ

Με... φουλ επίθεση κατέθεσε ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας Άρης Βασιλόπουλος τις θέσεις του για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Ο κ. Βασιλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο για προπαγάνδα που φτάνει στα όρια της πολιτικής του δολοφονίας.

«Θεωρήσαμε πως είναι πλέον απαραίτητο να ενημερώσουμε τους πολίτες για το γήπεδο και τις εξελίξεις γύρω από αυτό, για το ιστορικό της υπόθεσης και να απαντήσουμε σε πράγματα που είτε έχουν παρεξηγηθεί, είτε έχουν σκόπιμα παραποιηθεί και έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα. Η προπαγάνδα, η ψευδολογία και η συκοφαντία στο πρόσωπό μου έχει φτάσει στα όρια της πολιτικής δολοφονίας. Έχω χαρακτηριστεί βαμμένος Ολυμπιακός, γαύρος, άνθρωπος του Μαρινάκη τη στιγμή που έχω πάρει θέση, τη στιγμή που ξέρουν πως ποτέ δεν είχα σχέση με το ποδόσφαιρο. Λένε ότι δήθεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα κόντρα στο όνειρο της ΑΕΚ. Οι συμπολίτες γνωρίζουν τις προσπάθειες για να αλλάξει πρόσωπο η πόλη μας», υποστήριξε ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας, ο οποίος στην αναφέρθηκε στο χρονικό της διαμάχης με την ΑΕΚ:

«Τη μέρα των εκλογών του 2014 είχαμε το αλησμόνητο Χ στο πρόσωπό μου από οπαδικό έντυπο. Τι λέγαμε προεκλογικά; Η ιστορία του γηπέδου εμφανίστηκε το Σεπτέμβριο του 2013. Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει «ναι» για το γήπεδο. Ψηφίστηκε η έγκριση προμελέτης του γηπέδου και μελέτης υπογειοποίησης σε ένα συμβούλιο που σημαδεύτηκε από τραμπουκισμούς. Στην προεκλογική περίοδο του 2014 διαφωνήσαμε ανοιχτά με το ρυθμιστικό σχέδιο και εκφράσαμε τις θέσεις μας. Λέγαμε και λέμε «ναι» στην κατασκευή γηπέδου στον ιστορικό χώρο της ΑΕΚ, αλλά όχι με συρρίκνωση στον πράσινο χώρο. Διαφωνήσαμε με την παραχώρηση χώρου σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και ζητούσαμε τροποποίηση του ύψους του γηπέδου. Το επιχείρημα ότι το γήπεδο ήταν πάντα εκεί, είναι εν μέρει σωστό. Τώρα είναι στο κέντρο του ιστού της πόλης μας. Ζητήσαμε επαρκή χώρο στάθμευσης για να μην υπάρχει κομφούζιο τις μέρες των αγώνων. Η μεθοδικά καλλιεργημένη εικόνα της φτωχής ψωροκώσταινας Νέας Φιλαδέλφειας που έχει μαραζώσει είναι ψευδής. Ζητήσαμε κι ακόμη ζητάμε τη στέγαση των ερασιτεχνικών τμημάτων. Ζητήσαμε από το 2010 τη μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης και του αμαξοστασίου μακριά από το γήπεδο κι έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο φάκελο χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ».

Δεν υπήρχε κλίμα συνεννόησης

Ο κ. Βασιλόπουλος κατηγόρησε την διοίκηση της ΠΑΕ για συνεχείς αλλαγές θέσεων και αθέτηση των δεσμεύσεών της. «Η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ ουδόλως καθυστέρησε την έκδοση της άδειας. Για τη γνωμοδότηση που μας ζητήθηκε τον Ιούλιο κάναμε χρήση του δικαιώματος παράτασης μην έχοντας το προσωπικό, αλλά ζητήσαμε τη συμβολή ειδικών. Καλέσαμε σε τριμερή διάλογο την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και την ΑΕΚ. Δεν υπήρχε κανένα κλίμα συνεννόησης από την πλευρά της ΑΕΚ. Παρά την προσπάθεια εξευτελισμού μας, τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου κάθισαν άλλες δύο φορές στο τραπέζι. Μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης και τον χρεώνουν σε μας», ανέφερε ο Δήμαρχος. Και πρόσθεσε: «Για να δείτε ποιος είναι σταθερός στις θέσεις του και ποιος όχι, ακούστε και το εξής: υπήρχε η ρητή δέσμευση από πλευράς ΑΕΚ ότι δεν θα ακουμπήσει κανείς το άλσος, καθώς και για 2.000 θέσεις στάθμευσης σε παρακείμενο χώρο. Κανένα από τα δύο δεν τηρήθηκε. Στην προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, κ. Αλεξίου, δεσμεύτηκε πως θα φιλοξενήσει τα ερασιτεχνικά τμήματα, κάτι που αναιρέθηκε. Σε ότι αφορά στα υψομετρικά, όποια άποψη κι αν έχει η δημοτική αρχή για το γήπεδο, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε το νόμο. Δυστυχώς έχει πολιτικοποιηθεί ένα ζήτημα φτάνοντας σε απειλές εναντίον υπαλλήλων που δεν φταίνε σε τίποτα. Η υπηρεσία μας, όταν έχει στα χέρια της τα απαραίτητα χαρτιά, θα κάνει ό,τι απαιτείται. Πρέπει να σταματήσει ο ιδιότυπος αποκλεισμός του κέντρου της πόλης μας. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Όλα αυτά δυσχεραίνουν την εξεύρεση λύσης».

Στο ερώτημα ποιος πυροδοτεί την κατάσταση, ο δήμαρχος απάντησε: «Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να δοθούν 270.000 ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις. Αντ’ αυτού προβλήθηκε μόνο το θέμα του γηπέδου μπιτς βόλεϊ και παρουσιάστηκε σαν πρόκληση. Για να υπάρχει πρόκληση απαιτούνται δύο μέρη και το ένα να μην είναι διατεθειμένο να καθίσει καν να ακούσει».

Στις δηλώσεις του ο Αρης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στα σχόλιά του για τη στάση του οπαδικού Τύπου: «Είπατε ότι μίλησα με προσβλητικά σχόλια για τον οπαδικό Τύπο και μου χρεώσατε ότι προανήγγειλα προσφυγή στο ΣτΕ, κάτι που δεν είπα ποτέ. Βλέπετε κάποια πράγματα με δικό σας φακό. Αυτό που προσπαθώ να καταστήσω σαφές είναι πως το σχέδιο αυτό έχει πολλά προβλήματα, αλλά εμείς επιμένουμε να λέμε «ναι» στο γήπεδο ζητώντας κάποια πράγματα πολιτικά για να ενσωματωθούν στο σχέδιο του γηπέδου».

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος αν έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του, απάντησε: «Οι απειλές είναι εκατοντάδες. Υπάρχει ένας φάκελος 600 σελίδων με τέτοια μηνύματα. Η κατάσταση άλλοτε εντείνεται και άλλοτε όχι. Όμως δεν πρόκειται να υποκύψουμε στην τρομοκρατία».

Τραμπουκισμοί

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Πάνος, κατήγγειλε επιθέσεις οπαδών της ΑΕΚ και αναφέρθηκε σε ξυλοδαρμούς, απειλές και βανδαλισμούς περιουσιών. «Δέχτηκα μαφιόζικη επίθεση και καταδιώχθηκα, γι’ αυτό ακυρώθηκε η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε όλους τους τραμπουκισμούς ήταν παρούσα η αστυνομία και δεν έκαναν καμία σύλληψη», δήλωσε ο Πάνος, ο οποίος συμπλήρωσε: «Είναι αδύνατο να λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο έτσι, όταν διάφοροι με κουκούλες ακροβολισμένοι αναζητούν όσους έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις για το άλσος ή το γήπεδο. Είμαι υποχρεωμένος να σας μεταφέρω την αγανάκτηση όλου του συμβουλίου και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει την ηρεμία. Εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θέλω να ευχαριστήσω τους 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση για την πολιορκία της πόλης μας».

ΠΑΕ ΑΕΚ: «Η άδεια του γηπέδου δεν μπορεί να εκδοθεί, επειδή ο Δήμος δεν εγκρίνει ένα τυπικό χαρτί»

Αμεση ήταν η απάντηση της ΠΑΕ ΑΕΚ στους ισχυρισμούς του Άρη Βασιλόπουλου για το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση επισημαίνει ότι ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι δεν θέλει το γήπεδο και ότι η κατασκευή του «κολλάει» επειδή «ο Δήμος δεν εγκρίνει ένα τυπικό χαρτί», ενώ αναρωτιέται αν θεωρεί (ο Βασιλόπουλος) εαυτόν υπεράνω των νόμων και του ΣτΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ

«Δεν μας έκανε σοφότερους με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος. Επανέλαβε για μία ακόμα φορά τις πάγιες θέσεις του για το γήπεδο, το πώς θα ήθελε να γίνει ή, για να μην κοροϊδευόμαστε, το γιατί επιθυμεί να μην γίνει!

Σεβαστές οι θέσεις του και το πολιτικό του μανιφέστο. Με τη μόνη διαφορά ότι όλα αυτά έχουν κριθεί με νόμο του ελληνικού Κράτους. Πώς γίνεται λοιπόν εν έτει 2017 ένας Δήμαρχος να αμφισβητεί τον ψηφισμένο νόμο από την Βουλή των Ελλήνων, που προβλέπει όλες τις διαδικασίες για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και μάλιστα έχει πλέον, κατόπιν της δικής του προσφυγής, και τη σφραγίδα της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας;

Για να γίνουμε συγκεκριμένοι σε όσα ανακριβή -για ακόμα μία φορά- επανέλαβε ο Δήμαρχος, τονίζουμε τα εξής:

-Η παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης στην ΑΕΚ έγινε από τη Βουλή των Ελλήνων κατά πλειοψηφία.

-Προσβλήθηκε στο ΣτΕ από το Δήμο με άμεση συνέπεια να καθυστερήσει τις διαδικασίες για δέκα μήνες και το ΣτΕ δικαίωσε την ΑΕΚ, κρίνοντας τον νόμο συνταγματικό και την παραχώρηση της επιπλέον έκτασης, νόμιμη. Τι θέλει να μας πει ο Δήμαρχος; Ότι θέτει εαυτόν υπεράνω του ελληνικού κοινοβουλίου και του ΣτΕ;

-Οι θέσεις στάθμευσης του γηπέδου ρυθμίστηκαν βάσει νόμου και κρίθηκαν σωστές και από το ΣτΕ, όταν συζητήθηκε εκεί ο νόμος.

-Ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας πρωτοτυπεί παγκοσμίως, όταν θέλει το γήπεδο να έχει 3000 θέσεις στάθμευσης. Σε όλες τις πόλεις που γίνονται νέα γήπεδα ποδοσφαίρου, απαγορεύονται οι θέσεις στάθμευσης προκειμένου να χρησιμοποιούνται τα μέσα σταθερής τροχιάς. Θα καταστρέψει την πόλη του! Θυμίζουμε πως το παλαιό γήπεδο δεν είχε καμία θέση στάθμευσης και τώρα υλοποιούνται συνολικά 360.

- Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και στη διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο Δήμος είχε την χειρότερη συμπεριφορά από όλους τους φορείς. Όχι μόνο δεν διατύπωσε τις απόψεις του εντός του ορίου των εξήντα ημερών, αλλά ζήτησε και παρατάσεις που καθυστέρησαν την έγκριση της ΜΠΕ για να πει, όπως πάντα τα τρία τελευταία χρόνια, μία από τα ίδια.

-Τελικά και ο απαιτούμενος διάλογος με την κατάθεση απόψεων από όλους τους φορείς έγινε και η διαδικασία ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την κείμενη διαδικασία και η ΜΠΕ υπεγράφη από τον Υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη και εγκρίθηκε με ό,τι προβλέπει ο νόμος. Δεν πρέπει λοιπόν να συμμορφωθεί ο Δήμος; Τι μας είπε σήμερα ο Δήμαρχος; Θέλει εκ νέου διάλογο; Για πόσα χρόνια νομίζει ότι μπορούμε να συζητάμε για ένα τόσο μεγάλο έργο; Για πόσα ακόμα χρόνια επιθυμεί να μείνει η ΑΕΚ χωρίς γήπεδο;

Κατά τα λοιπά:

-Η διαχείριση του Άλσους, η μεταφορά των σκουπιδιών και άλλα συναφή ζητήματα, που έθιξε ο Δήμαρχος, δεν αφορούν την ΑΕΚ, ούτε την κατασκευή του γηπέδου, αλλά είναι υποθέσεις του Δήμου με την Πολιτεία και την Περιφέρεια. Όπως δεν μας αφορά ο νέος πολιτικός του επαναπροσδιορισμός και οι κομματικές του διαδρομές. Έχει το δικαίωμα να χτίσει, όπως εκείνος θεωρεί καλύτερο για τον εαυτό του, την πολιτική του καριέρα.

-Το τι θα κάνει η οικογένεια της ΑΕΚ με τα ερασιτεχνικά της τμήματα είναι εσωτερική συζήτηση του σωματείου και δεν αφορά το Δήμο. Ας κοιτάξει καλύτερα τα του οίκου του. Την αγάπη του για την ΑΕΚ μας την… επαναβεβαίωσε σήμερα! Έφτασε στο σημείο να πει ότι χωρίς το γήπεδο, το σημείο κατατεθέν μίας ολόκληρης πόλης από το 1930, ο Δήμος έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης!

-Ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να αποφασίσει, όταν συκοφαντεί συστηματικά τους φιλάθλους μας: Είναι εκείνοι που κατά τα λεγόμενά του απέδειξαν το 2014 στις δημοτικές εκλογές ότι δεν είναι πρόβατα για να υπακούν σε συγκεκριμένες γραμμές και τους αποθέωσε σήμερα για αυτό ή τελικά αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, «οργανωμένο στρατό τραμπούκων» τρία χρόνια αργότερα;

Και καταλήγουμε:

-Ως προς το ύψος του γηπέδου, η Δικέφαλος ΑΕ στη διαδικασία έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης από το ΚΕΣΑ, μείωσε το ύψος των κτιρίων και του στεγάστρου κατά περίπου δύο μέτρα και συμμορφώθηκε με ό,τι της ζητήθηκε σαν ένδειξη καλής θέλησης. Ικανοποιήσαμε άμεσα και το αίτημα του Δήμου χωρίς να έχουμε υποχρέωση. Τι άλλο θέλουν λοιπόν; Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να μείνουν ευχαριστημένοι;

-Όσον αφορά την έγκριση των υψομέτρων της περιοχής, θα πρέπει να ντρέπεται ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, που έχουν αναγάγει μία τυπική διαδικασία στο τελευταίο θύλακα αντίστασης κατά του γηπέδου. Οι Δήμοι ανά τη χώρα εκδίδουν δεκάδες τέτοιου είδους εγκρίσεις μέσα σε μόνο λίγες μέρες. Θα έπρεπε να διευκολύνουν το έργο και όχι να το εμποδίζουν.

Ο φάκελος αδείας για το γήπεδο της ΑΕΚ είναι έτοιμος από τις 15.01.2013! Η άδεια δεν μπορεί να εκδοθεί, επειδή ο Δήμος δεν εγκρίνει ένα τυπικό χαρτί. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια!

Και κάτι τελευταίο. Η ΑΕΚ θα εμείνει στην ήπια γραμμή που έχει ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να προκαλεί και χωρίς να υβρίζει. Είναι μόνιμη η έκκληση στους φιλάθλους μας να παραμείνουν ψύχραιμοι, όπως έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι στις προκλήσεις αλλά και στις συνεχείς προσβολές από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Η ΑΕΚ, κύριε Δήμαρχε, επ’ ουδενί δεν επιθυμεί την τρομοκρατία στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Το μόνο που επιθυμεί στο κέντρο της πόλης μας είναι το γήπεδό μας, που θα αποτελεί διαχρονικά το σύμβολο της περιοχής και των προσφυγικών γενιών που την δημιούργησαν, την τίμησαν και την έκαναν γνωστή σε ολόκληρη τη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.