Βάσκος αντιφασίστας δικαιώθηκε για σύνθημα που «προσέβαλε» την Αστυνομία

Το δικαστήριο δικαίωσε τον ακτιβιστή της βασκικής αντιφασιστικής οργάνωσης Sare Antifaxista (Αντιφασιστικό Δίκτυο), Εδουάρδο Γκονθάλεθ, όπου είχε προσφύγει για να μην πληρώσει πρόστιμο που του επέβαλε η τοπική αστυνομία (Ερτθάιντθα), επί τη βάσει του επιλεγόμενου «Νόμου Φίμωτρο», για σύνθημα που θεωρήθηκε προσβλητικό για το σώμα.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, το δικαστήριο της διαβίβασε την απόφαση που ακύρωσε το πρόστιμο, κρίνοντας πως η τιμωρία του Γκονθάλεθ, με την κατηγορία ότι σε διαδήλωση που οργάνωσε ακούστηκε το σύνθημα «Είναι ντροπιαστικό να είσαι αστυνομικός», παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, το οποίο θεωρεί πως προστατεύεται.

Το δικαστήριο έκρινε, επίσης, «πως είναι μικρή και ισχνή η προσβλητική σημασία τέτοιου είδους συνθημάτων, και δεν επηρέαζαν τη συνολική ευταξία της διεξαγωγής της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κι εν γένει της δημόσιας τάξης, ούτε και υπονοούσε μία "δυσανάλογη διατάραξη" άλλων υλικών αγαθών και δικαιωμάτων», συνεπώς «καλύπτεται από τις διατάξεις για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης».

Η απόφαση έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα από τη Sare Antifaxista: Τα στελέχη της εκφράζουν αφενός την ικανοποίηση για τη δικαίωσή τους, αφετέρου την αγανάκτησή τους «που χρειάστηκε να φτάσουμε στα δικαστήρια για να υπερασπιστούμε το αυτονόητο, δηλ. τη δυνατότητα να εκφράζεις μία άποψη "χωρίς φόβο και αμφιβολία" για την ελευθερία της έκφρασής της».

Μάλιστα διατυπώνει την απορία «τι θα γινόταν εάν ο Εδουάρδο δεν προσέφευγε στη δικαιοσύνη; Τι θα γινόταν εάν δεν στηριζόταν στη βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών και την αυτοοργάνωσή της;»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.