Βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης επιδιώκουν Μέρκελ και Μακρόν

Βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης επιδιώκουν Μέρκελ και Μακρόν

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέστησαν σαφές σήμερα ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια ακόμη πιο βαθιά σχέση μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, της καρδιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι ακόμη δεν έχουν πάψει οι κλυδωνισμοί μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο υποσχόμενος να εφαρμόσει ένα φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα, δήλωσε πως επιδιώκει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την οικονομική και νομισματική ένωση μετά το Brexit κι υποσχέθηκε να παρουσιάσει προτάσεις γι’ αυτό μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.

«Αυτή είναι μια επανίδρυση την οποία χρειαζόμαστε», δήλωσε σε μια ετήσια εκδήλωση ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας στο Παρίσι, υποσχόμενος «σθεναρά βήματα σε περίπου 10 πεδία» και προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να ασχολείται απλά «με ζητήματα ρουτίνας και καυγαδάκια για τεχνοκρατικά προβλήματα».

«Δεν πρέπει να αναλώσουμε όλη μας την ενέργεια στο Brexit», συμπλήρωσε ο Μακρόν, την ώρα που αξιωματούχοι της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζουν τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα για το διαζύγιο του ΗΒ και της ΕΕ.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία συναντήθηκε με τον Μακρόν τη Δευτέρα, τάχθηκε υπέρ της ιδέας να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι δεν θα απέκλειε τον διορισμό ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην εξουσία από το 2005, η 63χρονη καγκελάριος οδεύει προς μια άνετη επανεκλογή, η οποία θα της επιτρέψει να επιδιώξει τη βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης μαζί με τον Μακρόν.

Χαρακτηρίζοντας την πρόταση Σόιμπλε περί ίδρυσης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου μια «πολύ καλή ιδέα», η Μέρκελ σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ένας τέτοιος θεσμός «θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αποκτήσουμε ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα και να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε όλους τους μηχανισμούς στο δικό μας χαρτοφυλάκιο, ώστε να μπορούμε να αντιδρούμε με επάρκεια σε απροσδόκητες καταστάσεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter