Βελγικά ΜΜΕ: Τραμπ ο καλύτερος εχθρός της Ευρώπης

Βελγικά ΜΜΕ: Τραμπ ο καλύτερος εχθρός της Ευρώπης

Η χτεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ, μονοπωλεί το ενδιαφέρον του σημερινού βελγικού Τύπου, ο οποίος σχολιάζει εκτενώς τόσο την στάση του όσο και τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Χαρακτηριστικά, η La Libre Belgique, φιλοξενεί πρωτοσέλιδο με τίτλο “Ο Τραμπ κάνει κήρυγμα στους συμμάχους”, όπου σχολιάζονται οι απαιτήσεις του Αμερικανού Προέδρου για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση τη δέσμευση που είχε αναληφθεί το 2014. Στο κύριο άρθρο της, από την άλλη, η εφημερίδα κάνει λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός διατλαντικού “κυττάρου” ώστε να διευκολύνονται οι ανταλλαγές πληροφοριών στο πλαίσιο των προσπαθειών εξάρθρωσης των τρομοκρατικών δικτύων.

Η L΄Echo, επίσης καταγράφει τόσο στο πρωτοσέλιδο τίτλο της όσο και στο κύριο άρθρο της, τη χτεσινή επίσκεψη Τραμπ επιλέγοντας τον τίτλο “Τραμπ ο καλύτερος εχθρός της Ευρώπης”. Η εφημερίδα δίνει έμφαση στο γεγονός ότι πέραν μιας σύντομης ομιλίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλησε να απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις του ευρωπαϊκού Τύπου, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει πέρα από το “προεδρικό περιτύλιγμα” και ότι η μόνη απόφαση που λήφθηκε αφορούσε την ένταξη του ΝΑΤΟ στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Le Soir ασχολείται με τις διαβεβαιώσεις Τραμπ σε Μακρόν ότι επρόκειτο για τον “αγαπημένο του υποψήφιο”, παρόλο που -όπως αναφέρει η εφημερίδα- δεν τον είχε υποστηρίξει πραγματικά κατά τη διάρκεια των γαλλικών εκλογών. Η De Standaard παρατηρεί στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος “κούνησε το δάχτυλο” στους ηγέτες των κρατών-μελών ζητώντας τους να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. “Ο Τραμπ πήρε αυτό που ήθελε” είναι ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της De Morgen, η οποία αναφέρεται στην “ωμή” γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος και τη δέσμευση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ότι θα αυξήσουν την οικονομική τους συνεισφορά, με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να διαβεβαιώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι «το Βέλγιο έχει την φιλοδοξία να παραμείνει ένας νομιμόφρων και αξιόπιστος εταίρος»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter