Βενεζουέλα: Αυτός είναι ο Γκουαϊδό – Τον στηρίζουν οι ΗΠΑ και η μάχη με τον Μαδούρο μέσω …wikipedia

Βενεζουέλα: Αυτός είναι ο Γκουαϊδό – Τον στηρίζουν οι ΗΠΑ και η μάχη με τον Μαδούρο μέσω …wikipedia

Ο Μάικ Πενς επικοινώνησε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος μερικές ώρες αργότερα την Κυριακή, για να υπογραμμίσει τον «θαρραλέο ηγετικό του ρόλο» και να του εκφράσει την «σθεναρή υποστήριξη» της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Ο Πενς χαρακτήρισε την Εθνοσυνέλευση, τον μοναδικό θεσμό που ελέγχει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, «τη μοναδική νόμιμη δημοκρατική οντότητα» στη χώρα και υποσχέθηκε στον 35χρονο Γκουαϊδό ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον θα συνεχιστεί ωσότου «αποκατασταθεί η δημοκρατία» στο κράτος αυτό της Λατινικής Αμερικής, μέλος του ΟΠΕΚ.

Την επομένη της ορκωμοσίας του Νικολάς Μαδούρο και της έναρξης της δεύτερης εξαετούς θητείας του στην προεδρία της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε ότι το Σύνταγμα της χώρας του δίνει το δικαίωμα να αναλάβει εκείνος την εξουσία, επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης, ώστε να προκηρυχθούν νέες, «ελεύθερες και δίκαιες», εκλογές. Την Κυριακή, συνελήφθη και κρατήθηκε για κάποιες ώρες από στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών πριν αφεθεί εντέλει ελεύθερος.

Η επικοινωνία του Πενς με τον Γκουαϊδό έγινε την ίδια ημέρα που το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυοCNN en Español μετέδωσε, επικαλούμενο τρεις πηγές που δεν κατονόμασε, ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Χθες Τρίτη ο Μαδούρο αναφέρθηκε με ειρωνεία στον Γκουαϊδό, τον οποίο χαρακτήρισε «πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βικιπαίδειας». Αναφερόταν στη διαμάχη μεταξύ δύο ομάδων χρηστών της γνωστότερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, με τους μεν να προσπαθούν να επιβάλλουν το να αναφέρεται στα λήμματα για τον Γκουαϊδό και τη Βενεζουέλα ότι είναι ο «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας και ότι η νομιμότητα της προεδρίας του Μαδούρο «αμφισβητείται» και τους δε να σβήνουν αυτές τις αναφορές.

Ο Μάικ Πενς διαβεβαίωσε στην επικοινωνία του με τον Χουάν Γκουαϊδό ότι ο «διαρκής στόχος τωνΗΠΑ και όλων των χωρών που αγαπούν την ελευθερία» είναι να «αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και «να τερματιστεί η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο» σε αυτή τη χώρα που άλλοτε συγκαταλεγόταν στις πλουσιότερες της Λατινικής Αμερικής.

Η εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας εξάλλου επίσης χθες υποσχέθηκε να δώσει «αμνηστία» στους στρατιωτικούς που θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα της δεύτερης θητείας του Μαδούρο και να υπακούσουν στις διαταγές του σοσιαλιστή προέδρου, συμμετέχοντας στην προσπάθεια «αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης» στη χώρα.

«Απευθυνόμαστε στους στρατιωτικούς χαμηλότερων και μεσαίων βαθμών: σπάστε τον φόβο», είπε ο Γκουαϊδό ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

Η δεύτερη θητεία του Μαδούρο άρχισε τυπικά τη 10η Ιανουαρίου, μετά τη νίκη του στις εκλογές της 20ής Μαΐου από τις οποίες η αντιπολίτευση είχε απόσχει. Η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας όμως έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν αναγνωρίζουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter