Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό κατηγορείται ότι άρπαξε 40 εκατ. δολάρια που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό κατηγορείται ότι άρπαξε 40 εκατ. δολάρια που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό και φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρεται να έχει υπεξαιρέσει περί τα 40 εκατομμύρια δολάρια από τα ξένα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα The Washington Post.

Σύμφωνα με την Washington Post, επιχειρηματίες της Βενεζουέλας με έδρα το Μαϊάμι, όπως ο Jorge Reyes και ο Pedro Antar έφτιαξαν ένα σχέδιο προκειμένου να αρπάξουν τα χρήματα αυτά αναζητώντας περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στη Λατινική Αμερική.

Τα περιουσιακά στοιχεία περιλάμβαναν μετοχές εταιρειών, αυτοκίνητα, σπίτια και άλλα ακίνητα που ανήκαν στην εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA).

Στο σκάνδαλο διαφθοράς εμπλέκεται επίσης ένας Αργεντινός δικηγόρος που προσδιορίζεται ως Sebastian Vidal, Javier Troconis που διορίστηκε ως επίτροπος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας και ο Jose Hernandez, γενικός εισαγγελέας του Γκουαϊδό. 

Το συγκεκριμένο παράρτημα που εδρεύει στις ΗΠΑ είχε πρόσβαση σε αναφορές για συμβάσεις που υπογράφηκαν από τους εκπροσώπους του Γκουαϊδό κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και ανάκτησης των περιουσιακών στοιχείων.

«Το παράρτημα, η Troconis υπέγραψε με μια νομική εταιρεία από τη Νότια Φλόριντα για να ανακτήσει έναν λογαριασμό με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που περιείχε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ που ανήκουν στο Υπουργείο Τροφίμων της Βενεζουέλας», αποκαλύπτει η Washington Post.

Επιπλέον, ο Γκουαϊδό «κούρεψε» το ήμισυ του χρέους των 269 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η Παραγουάη όφειλε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας την PDVSA. Παρόλο που και οι δύο συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν με τη συγκατάθεση του Γκουαϊδό, ο τελευταίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο.

«Αυτές οι πράξεις αποδεικνύουν την παράτυπη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό, μια πράξη που συγκαλύφθηκε από τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ», προσθέτει η έκθεση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter