Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο υπόσχεται τον εφοδιασμό των νοσοκομείων με οξυγόνο

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο υπόσχεται τον εφοδιασμό των νοσοκομείων με οξυγόνο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι η χώρα του θα «εγγυηθεί» τον εφοδιασμό με οξυγόνο των πολιτειών Χοράιμα και Αμαζόνας της Βραζιλίας, οι οποίες γειτονεύουν με τη χώρα του, καθώς τα νοσοκομεία τους έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με τρομακτικές ελλείψεις την ώρα που η πανδημία του νέου κορονοϊού μαίνεται.

«Σήμερα, έφθασαν τρία φορτηγά, φορτώνονται, το ένα θα πάει στη Χοράιμα και τα άλλα δύο θα πάνε στην Αμαζόνας, μετά θα επιστρέψουν», είπε ο κ. Μαδούρο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Καράκας που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

«Αυτό θα γίνεται (…) μια φορά την εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες τους», πρόσθεσε.

Η Βενεζουέλα έχει ήδη προμηθεύσει οξυγόνο στη Βραζιλία, ο πρόεδρος της οποίας, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου, δεν αναγνωρίζει τον Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας, αλλά τον Χουάν Γκουαϊδό, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

«Όλα είναι δυνατά όταν υπάρχει αλληλεγγύη, αδελφοσύνη, συνεργασία και αγάπη ανάμεσα στους λαούς», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, η χώρα του οποίου είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, υπερπληθωρισμό και επτάχρονη ύφεση.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, πολλά δεξαμενοφόρα φορτηγά πέρασαν τα σύνορα της πολιτείας Μπολίβαρ (νότια Βενεζουέλα) για να πάνε στη Μανάους, πρωτεύουσα της Αμαζόνας, όπου η έλλειψη οξυγόνου στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ασθενείς.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος αντιμετώπισε με ειρωνεία την αποστολή οξυγόνου στη Μανάους από τη Βενεζουέλα, χωρίς πάντως να αρνηθεί την προσφορά.

«Αν ο Μαδούρο θέλει να μας προμηθεύσει με οξυγόνο, θα το δεχτούμε χωρίς κανένα πρόβλημα. Όμως μήπως να έδινε βοήθεια και στον δικό του λαό, ο κατώτερος μισθός στη Βενεζουέλα δεν σου επιτρέπει παρά ν’ αγοράσεις μισό κιλό ρύζι», είχε πει ο κ. Μπολσονάρου, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται σε πτώση εξαιτίας του τρόπου που αντιμετώπισε την υγειονομική και συνεπακόλουθη οικονομική κρίση.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει ως εδώ 226.309 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 9.283.418 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter