Βενεζουέλα: Σε διαδηλώσεις καλεί ο Γκουαϊδο – Τι προειδοποίηση απευθύνει στον Μαδούρο

Βενεζουέλα: Σε διαδηλώσεις καλεί ο Γκουαϊδο  – Τι προειδοποίηση απευθύνει στον Μαδούρο

Ο Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγγείλει την επιστροφή του στο Καράκας σήμερα, έπειτα από μια μίνι-περιοδεία στη Νότια Αμερική, κάλεσε τους οπαδούς του να διαδηλώσουν και προειδοποίησε την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας να τον «απαγάγει» μόλις αφιχθεί.

«Αν (ο Μαδούρο) προσπαθήσει να με απαγάγει, αυτό θα είναι αναμφίβολα ένα από τα τελευταία λάθη που θα διαπράξει», πέταξε ο Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα χώρες, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του μέσω ενός ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Κυριακής.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης, που αψήφησε την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια την οποία του είχε επιβάλει το Ανώτατο Δικαστήριο για να κάνει την περιοδεία του στη γειτονική Κολομβία, στη Βραζιλία, στην Παραγουάη, στην Αργεντινή και στον Ισημερινό, εκφράστηκε έχοντας στο πλάι του τη σύζυγό του Φαμπιάνα, με φόντο μια σημαία της Βενεζουέλας. Δεν διευκρίνισε πού βρισκόταν.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανήγγειλε μέσω Twitter την επιστροφή του στο Καράκας, προτρέποντας τους πολίτες να διαδηλώσουν «σε όλη τη χώρα στις 11:00 (σ.σ. στις 17:00 ώρα Ελλάδας)».

«Πάμε καλά, επειδή είμαστε μαζί. Πάμε Βενεζουέλα!», έγραψε ο Γκουαϊδό, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, βρισκόταν ακόμα στον Ισημερινό, αν και το επίσημο πρόγραμμά του ανέφερε πως θα αναχωρούσε το πρωί.

Ο Γκουαϊδό πήγε μυστικά στην Κολομβία πριν από περίπου δέκα ημέρες, περνώντας τα σύνορα με τη βοήθεια, όπως διαβεβαίωσε, ανθρώπων που τον υποστηρίζουν στον στρατό.

Η επιστροφή του χαρακτηρίζεται μείζων πρόκληση για τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, η κυβέρνηση του οποίου καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στη σύλληψή του, διατρέχοντας τον κίνδυνο να προκαλέσει νέα σθεναρή διεθνή αντίδραση, ή θα τον αφήσει να γυρίσει ανεμπόδιστος, παρ’ ότι αψηφά την εξουσία της.

Οι πολιτικές αναταράξεις που βιώνει η Βενεζουέλα εδώ και περίπου σαράντα ημέρες κλιμακώνονται, εν μέσω της ολοένα σοβαρότερης οικονομικής κρίσης και ομοβροντιών αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Μαδούρο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι ως επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης, ο αντίπαλός του, ο Γκουαϊδό, υποχρεούται «να τηρεί τον νόμο» και όταν επιστρέψει, θα κληθεί να «λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη». Το Ανώτατο Δικαστήριο διεξάγει έρευνα σε βάρος του Γκουαϊδό για «σφετερισμό» της εξουσίας. Εξαιτίας της έρευνας που διενεργείται, στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ δεσμεύθηκαν περιουσιακοί του πόροι, αν και δεν του έχει ασκηθεί επίσημα δίωξη ως τώρα.

Οι ΗΠΑ και οι 13 χώρες της Ομάδας της Λίμας — οι περισσότερες εξ αυτών έχουν εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή τους τον Γκουαϊδό — εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουάσινγκτον, που δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, προειδοποίησε πως εάν συμβεί κάτι στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, αυτό «θα έχει συνέπειες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter