Βενιζέλος: «Λίγος σεβασμός! Όχι τόση αμνησία και αγνωμοσύνη»!

Βενιζέλος: «Λίγος σεβασμός! Όχι τόση αμνησία και αγνωμοσύνη»!

Κάνοντας υπομονή επί δύο ημέρες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε σήμερα τα χαρτιά του, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, για όσα διεμήφθησαν στο κρίσιμο ραντεβού της ρήξης με την Φώφη Γεννηματά το Σάββατο.

Και ξεκαθάρισε ότι το θέμα του δεν είναι η επιλογή του Γιώργου Καμίνη στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, αλλά το γεγονός ότι η κυρία Γεννηματά του είπε πως έχουν «αισθητές διαφορές στην πολιτική τους θέση και αντίληψη», κάνοντας φανερό ότι ο ίδιος δεν είναι επιθυμητός πλέον στο κόμμα. Πολλές φορές, άλλωστε, και χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε: «δεν με θέλουν»!

Επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ζήτησε ποτέ τη θέση του επικεφαλής του επικρατείας, ούτε υπήρξε κάποια σχετική συζήτηση για το θέμα από την κυρία Γεννηματά. Θύμισε, όμως, ότι είχε ανακοινώσει δημόσια από τον περασμένο Ιανουάριο πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανέφερε ότι είχε ενημερώσει σχετικά την Φώφη Γεννηματά από το Νοέμβριο του 2018.

Στην ερώτηση που του έγινε αναφορικά με τα όσα είπε η κυρία Γεννηματά, η οποία αναρωτήθηκε σε τηλεοπτική της συνέντευξη «τι φοβάται και δεν δίνει τη μάχη του σταυρού;», ο κ. Βενιζέλος απάντησε με την εξής ερώτηση: «υπάρχει προηγούμενο στην πολιτική μας ιστορία ένας πρώην πρόεδρος κόμματος να επιστρέφει ως πολιτευτής; Έγινε με τον Αβέρωφ; Με τον Έβερτ; Με τον Φλωράκη;»! Και προσέθεσε ότι ήταν επί 27 χρόνια βουλευτής, τίμησε και τιμά το Κοινοβούλιο, αλλά δεν προτίθεται να συνεχίσει.

Υπογράμμισε ότι δεν έβαλε κάποιου είδους τελεσίγραφο στην κυρία Γεννηματά, όπως η ίδια ισχυρίστηκε, δεν της είπε δηλαδή «ή επικεφαλής στο επικρατείας ή τίποτα», αλλά αντιθέτως δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα αν η κυρία Γεννηματά, στο ραντεβού εκείνο, του έλεγε απλά ότι δεν επιθυμεί να είναι μέλος της επόμενης Βουλής, για να ενισχύσει με άλλο τρόπο την παράταξη ή για να προστατεύσει τον δικό του ευρύτερο ρόλο στην πολιτική.

«Δεν ήθελε την παρουσία μου στο ΚΙΝΑΛ, όλα τα άλλα είναι προσχηματικά και υποκριτικά», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η Φώφη Γεννηματά του είπε πως έχουν διαφωνία στη στρατηγική. «Είμαι εμπόδιο, επειδή συμβολίζω τον αγώνα για τη σωτηρία της χώρας, αναλαμβάνοντας τεράστια βάρη και για την παράταξη;», αναρωτήθηκε και προσέθεσε: «είμαι εμπόδιο επειδή συνέβαλα στο επίτευγμα του 2014, στο οποίο θα επιστρέψει η χώρα – αν επιστρέψει – το 2022;».

Εγώ συμπορεύομαι με τη ΝΔ; – Γεννηματά και ΓΑΠ όχι;

Στη δημοσιογραφική επισήμανση ότι, στο κόμμα του, του προσάπτουν συμπόρευση με τη ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά: « Η κυρία Γεννηματά, ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμύνης της κυβέρνησης Σαμαρά υπό τον κ. Αβραμόπουλο ή ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, που πρώτος πήρε την πρωτοβουλία συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ το 2011, δεν συμβολίζουν συμπόρευση με τη ΝΔ, αλλά τη συμβολίζω εγώ;» (σ.σ. ένα δίκιο το έχει!).

Μιλώντας για το μήνυμα που θέλει, όπως λέει η κυρία Γεννηματά, να εκπέμψει με την απόφασή της αυτή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «το μήνυμα εστάλη, επειδή έγινε το επεισόδιο του Σαββάτου, ότι το ΚΙΝΑΛ δηλαδή προχωρά χωρίς τον Βενιζέλο»! Και συμπλήρωσε ότι είναι «το θύμα μιας σκοπιμότητας, που εκφράζει η κυρία Γεννηματά προσωπικά»!

Παρότι είπε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει σε απρέπειες, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κώστα Σημίτη και στα όσα είπε γι’ αυτόν η κυρία Γεννηματά, όταν της επισημάνθηκε σε συνέντευξή της η δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στο κόμμα. Να θυμίσουμε ότι η Φώφη Γεννηματά είχε πει επί λέξει: «σέβομαι τον κ. Σημίτη, τον έχω στηρίξει σε όλα όσα ανήθικα του έχουν προσάψει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι πρόεδρος ο κ. Σημίτης. Πρόεδρος είμαι εγώ»!

«Έπρεπε να προσβάλει τον Κώστα Σημίτη;», ανέφερε με ένταση ο κ. Βενιζέλος.

Αναγνώρισε, πάντως, ως απόλυτο δικαίωμα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ την επιλογή προσώπων και υποστηρίζοντας ότι ο Γιώργος Καμίνης του είναι «συμπαθέστατος», δεν παρέλειψε να αναρωτηθεί: «αν ο κ. Καμίνης είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής, ποιος θα ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου – ο κ. Μαργαρίτης;»!

Η Γεννηματά θέλει το ΚΙΝΑΛ στην αντιπολίτευση

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά του στο ρόλο που δείχνει – κατά την εκτίμησή του – να επιφυλάσσει η κυρία Γεννηματά στην παράταξη. «Η κυρία Γεννηματά κήρυξε το τέλος του προεκλογικού αγώνα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε ότι «η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναγνώρισε ουσιαστικά ως δεδομένη τη νίκη της ΝΔ και είπε ότι το κόμμα της θα είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση», για να καταλήξει πως με αυτό τον τρόπο «επιχορηγεί τη ΝΔ», ενώ επιδεικνύει το άγχος της να βγει αυτοδύναμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να μη μπει το ΚΙΝΑΛ στο δίλημμα μιας συνεργασίας. «Καταστρέφει τη δημοκρατική παράταξη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Και υποστήριξε πως ο ίδιος δίνει τον αγώνα για να μην είναι αυτοδύναμη η ΝΔ και, φυσικά, για την… «περίφημη» στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ!

«Έγινε επιλογή εν ψυχρώ αυτοχειριασμού της παράταξης», δήλωσε λίγο αργότερα, για να επαναλάβει ότι το μήνυμα που ήθελε να δώσει η κυρία Γεννηματά ήταν για ένα «αντιβενιζελικό ΚΙΝΑΛ».

Ωστόσο, ανέφερε ότι στηρίζει την δημοκρατική παράταξη, στην οποία ανήκει και χαρακτήρισε ως «αυθόρμητες» αντιδράσεις τις παραιτήσεις ορισμένων μεσαίων – προς το παρόν – στελεχών, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί τον διχασμό του κόμματος.

Είμαι ο αμνός, ο αίρων τας αμαρτίας της παράταξης!

Όσο για τις επιθέσεις εναντίον του, τόνισε ότι τις έχει συνηθίσει. Και ανέφερε χαρακτηριστικά: «το 2007 υπέστην μία βαρύτατη συκοφαντία, αλλά έμεινα πιστός έως ότου εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου. Το 2011, ανέλαβα το βάρος της οικονομικής πολιτικής, χωρίς να μου αναλογεί. Το 2012, ανέλαβα το βάρος της προεδρίας του καθημαγμένου ΠΑΣΟΚ, το οποίο διέσπασε ο κ. Παπανδρέου το 2015, με το Ποτάμι ήδη ‘’παρών’’ και τον ΣΥΡΙΖΑ στα… ντουζένια του»! Για να προσθέσει πως ο κ. Παπανδρέου, παρ’ όλα αυτά, «επανέρχεται και το δέχτηκα και συνυπάρχουμε»…

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού είπε πως έχει συνηθίσει να είναι «ο αμνός, ο αίρων τας αμαρτίας της παράταξης», υπενθύμισε πάντως πως εκείνος το 1989 βρέθηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου «όταν άλλοι κρύβονταν στα λαγούμια»! Για να καταλήξει: «λίγος σεβασμός! Όχι τόση αμνησία και αγνωμοσύνη!».

Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ξανά το ΚΙΝΑΛ – το είχε πει πλαγίως και σε ένα συνέδριο του κόμματος – ως «ΚΚΕ Κέντρου» και δήλωσε ότι είναι η πρώτη και τελευταία φορά που μετέχει σε αυτή τη συζήτηση δημόσια, ενώ χαρακτήρισε «κωμικό» το σενάριο δικής του συνεργασίας με τη ΝΔ. Για την οποία, πάντως, ανέφερε ότι τον σέβεται (σ.σ. ενώ το κόμμα του, όχι), αλλά γνωρίζει ότι ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο.

Τέλος, αναφορικά με άλλα σενάρια που αφορούν στο μελλοντικό του ρόλο, για παράδειγμα, αν θα επιθυμούσε να γίνει Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε να… αφήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ήσυχο, για να πάρει τη σωστή απόφαση» και να μην υπογράψει το διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου!

Δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν προτίθεται ούτε να συγκροτήσει δικό του κόμμα, υποστηρίζοντας ότι δεν θα βλάψει την παράταξή του και τόνισε ότι εκείνος έχει τον Κύκλο Ιδεών, την επιστήμη του και πως ασχολείται με τα… σημαντικά της πολιτικής.

Εν ολίγοις, άσε στη Φώφη τα ασήμαντα!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter