Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Κυκλοφορεί την Κυριακή

Βεντέτα. Το αίμα της τιμής, στο HOTDOC, την Κυριακή με το Documento

Βεντέτα, γδικιωμός, χωσιά. Όπως και να τον πεις, ο σκληρός άγραφος νόμος του γδικιωμού έχει τα ίδια αποτελέσματα: χαμένες ζωές και κατεστραμμένες οικογένειες.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε αντιδικία δεκαετιών με εκατοντάδες θύματα (ακόμα και παιδιά), όπως η βεντέτα μεταξύ Σαρτζετάκηδων και Πενταράκηδων στην Κρήτη. Δεκαετίες πριν, στη Μάνη ο δικιωμός, που έπαιρνε αρκετά συχνά τη μορφή ομαδικής επίθεσης, έφτανε μέχρι την εμπόλεμη σύρραξη.

Στην βόρεια Αλβανία ακόμα και σήμερα χιλιάδες οικογένειες μένουν εγκλωβισμένες στα σπίτια τους. Δεν βγαίνουν ούτε στην αυλή τους, από φόβο μην χάσουν τη ζωή τους από το χέρι αυτών που ζητούν εκδίκηση, γιατί το κάνουν, ο άγραφος κώδικας τιμής που κρατά από τον Μεσαίωνα είναι πιο ισχυρός κι από τον νόμο της πολιτείας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.