Βερολίνο: Απορρίπτουμε (πάντα) τα ευρωομόλογα

Βερολίνο: Απορρίπτουμε (πάντα) τα ευρωομόλογα

Η κυβέρνηση της Γερμανίας επανέλαβε σήμερα ότι εναντιώνεται σε οποιοδήποτε σχέδιο για την έκδοση κοινών αξιόγραφων της Ευρωζώνης, με αφορμή ένα έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση αμοιβαίου χρέους που συνέταξε η Κομισιόν προκειμένου να γίνει διάλογος για έναν κοινό προϋπολογισμό, αμοιβαιοποίηση του χρέους και περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην Ευρωζώνη μετά το Brexit.

«Για εμάς, την εποχή του Brexit, είναι σημαντικό τα ερωτήματα για τις εξελίξεις στη νομισματική ένωση να εξεταστούν στο πλαίσιο των εξελίξεων στην ΕΕ ως σύνολο», δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ερωτηθείσα σχετικά με το έγγραφο της Κομισιόν.

«Δεν θέλουμε καμιά διαίρεση μεταξύ όσων είναι “μέσα” και όσων είναι “έξω”—δηλαδή των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των υπολοίπων», συνέχισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και επισήμανε ότι η Γερμανία συνεργάζεται με τη Γαλλία πάνω στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, το Βερολίνο θα εξετάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι πολύ νωρίς για να γίνουν παρατηρήσεις, αλλά η άποψη της Γερμανίας είναι πως η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει τους υπάρχοντες κανόνες για να τονώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη πριν αποδυθεί σε μια προσπάθεια για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης.

«Τα κράτη μέλη πρέπει (…) δημιουργήσουν σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρωζώνη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μείωσης του χρέους» τους, ανέφερε η εκπρόσωπος—επιμένοντας σε πάγιες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας—και πρόσθεσε ότι απαιτείται μείωση των κινδύνων στον χρηματοπιστωτικό τομέα «πριν να μιλήσουμε για περαιτέρω μοίρασμα της ευθύνης».

«Στο ζήτημα της αμοιβαιοποίησης του χρέους, δεν θα σας εκπλήξω λέγοντας ότι η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, ότι απορρίπτουμε τα ευρωομόλογα, δεν έχει αλλάξει», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter