Βερολίνο: «Όχι» σε ευρωπαϊκό ταμείο αμυντικών ερευνών

Με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για βιώσιμο τρόπο χρηματοδότησης ευρωπαϊκών στρατιωτικών προγραμμάτων, η Γερμανία απέρριψε πρόταση της Γαλλίας και της Ιταλίας για τη χρηματοδότηση ενός νέου ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αμυντικές έρευνες με το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω ομολόγων, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη επίσημο έγγραφο της κυβέρνησης, το Βερολίνο έκρινε ότι το σχέδιο αυτό «παραβιάζει τις βασικές αρχές των σωστών πρακτικών προϋπολογισμών και επομένως δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών αμυντικών προσπαθειών». Η Γερμανία ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι απαράδεκτο να εμφανίζονται οι εθνικές συνεισφορές στο ταμείο ως εφάπαξ μέτρα, ώστε να αποτελέσουν εξαιρέσεις από τις προϋποθέσεις για ευρωπαϊκή σταθερότητα και ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ίδρυση του ταμείου τον Νοέμβριο, ως πιθανή λύση που θα επιτρέψει σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν τα έξοδά τους, συνενώνοντας τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν νέα ελικόπτερα και αεροπλάνα. Η πρόταση της Επιτροπής που απορρίπτει η Γερμανία, αλλά υποστηρίζουν Παρίσι και Ρώμη, επιτρέπει τη χρηματοδότηση του ταμείου μέσω έκδοσης ομολόγων σε αγορές κεφαλαίων, με την εγγύηση των κεφαλαιαγορών ή των κυβερνήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Βερολίνο προτίθεται να εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.