Βερολίνο προς Άγκυρα: Κοίτα ποιος μιλάει!

Βερολίνο προς Άγκυρα: Κοίτα ποιος μιλάει!

Σφοδρή κριτική για την κατάσταση στην Τουρκία και την ελευθερία του Τύπου άσκησε η καγκελάριος Μέρκελ μετά τις απαιτήσεις της Άγκυρας να πραγματοποιηθούν τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις εντός γερμανικής επικράτειας, αίτημα το οποίο βέβαια απερρίφθη. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες της Άγκυρας περί ανάμειξης μετά την ακύρωση δύο προεκλογικών συγκεντρώσεων (φωτογραφία) υποστηρικτών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία κι αντιθέτως άσκησε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

«Η νομική κατάσταση στη Γερμανία είναι αυτή ακριβώς: διαθέτουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Οι κοινότητες έχουν αρμοδιότητες, οι περιφέρειες έχουν αρμοδιότητες και το ομοσπονδιακό Κράτος έχει αρμοδιότητες. Αναφορικά με την οργάνωση εκδηλώσεων, οι άδειες αποφασίζονται σε κοινοτικό επίπεδο» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από την Τύνιδα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Η Άγκυρα κατηγόρησε σήμερα το Βερολίνο ότι εργάζεται με στόχο την ήττα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, μετά την ακύρωση δύο συγκεντρώσεων υποστήριξής του στη Γερμανία όπου επρόκειτο να μεταβούν δύο υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Μέρκελ από την πλευρά της κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, αναφέροντας ιδίως την υπόθεση του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, που προφυλακίστηκε με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας.

«Είναι για εμάς θέμα αρχής η δέσμευση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στη Γερμανία. Και πιστεύω ότι είναι επίσης από την πλευρά μας ενδεδειγμένο να ασκούμε κριτική στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου» στην Τουρκία, υπογράμμισε.

Συνάντηση Γκάμπριελ – Τσαβούσογλου

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Γερμανίας συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γερμανία την 8η Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την ακύρωση των συγκεντρώσεων υποστηρικτών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις γερμανικές αρχές, γνωστοποίησαν σήμερα πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ των δύο υπουργών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε για μια ακόμη φορά προς τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την δυσφορία του για τις αποφάσεις της Γερμανίας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter