Βερολίνο: Σιγή ιχθύος για το ελληνικό χρέος… λόγω εκλογών!

Βερολίνο: Σιγή ιχθύος για το ελληνικό χρέος…  λόγω εκλογών!

Η γερμανική κυβέρνηση σιωπά και αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέος και σε σχετική συμφωνία της καγκελαρίου Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι πιο σαφής αναφερόμενος στη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης επαναλαμβάνοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι δανειστές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Το Βερολίνο ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει:

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες για συγκεκριμενοποίηση των ελαφρύνσεων του χρέους σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Από το Βερολίνο ωστόσο ούτε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ, ούτε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, θέλησαν να απαντήσουν στο μπρίφινγκ της Παρασκευής στην ερώτηση της DW, για το κατά πόσο ευσταθούν πληροφορίες της Handelsblatt ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέληξαν την Τετάρτη σε συνεννόηση σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Μέρκελ δείχνει πρόθυμη να συζητήσει σύντομα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ακόμη και αν δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018 και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

Γερμανία: «Επικίνδυνο» το 2017, ας μιλήσουμε για το 2018

Η αλήθεια όμως είναι πως η Γερμανία βρίσκεται σε πλήρη προεκλογική περίοδο με τα ποσοστά μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών(SPD) και Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) να βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους, κάτι που σε περίπτωση επικράτησης του SPD θα σήμαινε ριζικές μεταβολές στο υπουργείο Οικονομικών όπου παραμένει επικεφαλής, από το 2009 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ, δήλωσε πως εξακολουθεί να ισχύει αυτό που έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup τον Μάιο του 2016. Δηλαδή ότι, σε περίπτωση που κριθούν αναγκαία, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα εξεταστούν το 2018. Προϋπόθεση για αυτό είναι «η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος» από την Ελλάδα. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ήδη υλοποιούνται από τον ESM «και συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του χρέους».

Παρεμβαίνοντας η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών φον Τιζενχάουζεν, πιο κοντά στην «σκληρή» γραμμή Σόιμπλε, επεσήμανε ότι «η υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων θα έχει σημαντική επίδραση στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους». Παραπέμποντας στο Eurogroup, δήλωσε ότι για τη διαχείριση του χρέους θα «ληφθούν αποφάσεις το 2018. Και αυτό εξακολουθεί να ισχύει για εμάς».

Αναφερόμενη στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «βασικά δεν έχει αλλάξει τίποτα». Εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος ότι θεσμοί και Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσουν σε «κοινές προϋποθέσεις».

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, η κ. Ντέμερ τόνισε ότι «βάση για την επιστροφή είναι η κοινή αντίληψη για τους βασικούς όρους των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για τους οποίους έχουν συμφωνήσει θεσμοί και Ελλάδα τη Δευτέρα στο Eurogroup».

Διαφορετική γλώσσα από την Κομισιόν:

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι δανειστές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου, εμφανίστηκε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι από την πλευρά της, η Κομισιόν θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας.

Στάθηκε στην ανάγκη να κρατηθεί εντός τροχιάς το πρόγραμμα και να μην προκληθεί εκ νέου χρηματοοικονομική αστάθεια στην Ελλάδα.

«Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι μια τελευταία προσπάθεια από όλες τις πλευρές, του θεσμούς, τους δανειστές και από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές για να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μέχρι το Eurogroup (στις 20 Μαρτίου)», πρόσθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter