Βερσαλίες: Συνάντηση για το κουαρτέτο των ισχυρών οργανώνει ο Ολάντ

Βερσαλίες: Συνάντηση για το κουαρτέτο των ισχυρών οργανώνει ο Ολάντ

Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής οργανώνει σήμερα στις Βερσαλίες, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με προσκεκλημένους τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγγελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Πρόκειται για το κουαρτέτο των 4 ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης, η δε πρωτοβουλία Ολάντ ερμηνεύεται με τη θέλησή του να επιδείξει τη συνοχή ανάμεσά τους, για την αντιμετώπιση των κρίσεων που απειλούν την ΕΕ. 

 Ερμηνεύεται επίσης, ως η τελευταία θέληση επίδειξης μιας «διεθνούς λάμψης» για τον Πρόεδρο, πριν από το τέλος της θητείας του, γι’ αυτό και οργανώνεται με εξαιρετική επισημότητα στο παλάτι των Βερσαλλιών, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις πολύ σημαντικές ευκαιρίες.

Επισήμως, προβάλλεται ότι η συνάντηση των Βερσαλλιών στοχεύει στην προετοιμασία του εορτασμού για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, σε συνδυασμό με έναν προβληματισμό για τους τρόπους αναβίωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης, εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ άλλων, το θέμα των προσφύγων προερχόμενων από τη Μέση Ανατολή, οι συνέπειες του Brexit, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τράμπ.

Στις Βερσαλλίες, οι 4 ηγέτες δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν και το θέμα που ανέκυψε για την μελλοντική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ύστερα από την ξαφνική άρνηση του Πολωνού ηγέτη Γιαροσλάβ Κατζίνσκι να μην υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τουσκ για μια δεύτερη θητεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter