Βγαίνουν μαχαίρια στη ΝΔ του Κυριάκου – Οι κεντροδεξιοί τα έχουν με τον Αδωνη και οι ακροδεξιοί με τον Καραμανλή

Βγαίνουν μαχαίρια στη ΝΔ του Κυριάκου – Οι κεντροδεξιοί τα έχουν με τον Αδωνη και οι ακροδεξιοί με τον Καραμανλή

Μέρες πολέμου πίσω από τα τείχη της ΝΔ. Οι πραιτοριανοί του Μητσοτάκη περιμένουν ένα νεύμα του για να εξαπολύσουν επίθεση στο καραμανλικό μπλοκ. Υπάρχουν και φωνές μέσα στη ΝΔ που λένε «κάτω τα χέρια από τον Καραμανλή». Μεταξύ αυτών και η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη.

«Τώρα είναι η ώρα να τελειώνουμε με τους καραμανλικούς» φέρεται να είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο συγκεκριμένος άνθρωπος του προέδρου, πρώτον, χαρακτηρίζει βαρίδια για την παράταξη τους λεγόμενους καραμανλικούς. Δεύτερον, προτείνει η ΝΔ στη συζήτηση σχετικά με την Εξεταστική για την Υγεία να αδειάσει όσα στελέχη επί κυβερνήσεων Καραμανλή πέρασαν από το υπουργείο Ανάπτυξης (μέχρι το 2010 η πολιτική ευθύνη για την τιμολόγηση των φαρμάκων ανήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και επί υπουργίας Λοβέρδου πέρασε στο υπουργείο Υγείας) και το υπουργείο Υγείας. Και τρίτον, να συγκρουστεί ανοιχτά, εφόσον τα πράγματα αγριέψουν, όχι μόνο με τα στελέχη με αναφορά στο αποκαλούμενο καραμανλικό μπλοκ, αλλά ακόμη και με τον ίδιο τον Καραμανλή! Κι αυτό επειδή διακινείται η άποψη ότι ο Κώστας Καραμανλής και τα στελέχη που τον ακολουθούν «βλάπτουν το κόμμα» και «υπονομεύουν την προοπτική να είναι αυτοδύναμη η ΝΔ». Την άποψη αυτή φέρεται να συμμερίζονται σχεδόν όλα τα στελέχη της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ, με εξαίρεση τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Οι κακές γλώσσες της ΝΔ λένε πως οι πιο ορκισμένοι αντικαραμανλικοί είναι ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ Βασίλης Μπεκίρης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει παρθεί τέτοια απόφαση και αυτό για δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος έχει να κάνει με τη σφοδρή αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη. «Μόνο κάποιος κουφιοκεφαλάκης θα μπορούσε να εισηγηθεί στον Κυριάκο να κηρύξει πόλεμο με τον Κώστα Καραμανλή» είναι η άποψή της. Μάλιστα, ζήτησε από τον αδερφό της, σε επικοινωνία που είχε μαζί του, να μαζέψει «πάραυτα όλους αυτούς τους ανόητους που μόνο κακό κάνουν στην παράταξη». Μένει, βεβαίως, να δούμε αν τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ θα υιοθετήσει τις (πολεμικές) εισηγήσεις των στενών του συνεργατών ή θα ακολουθήσει τη γραμμή που προτείνει η έμπειρη αδερφή του.

Συμπέρασμα: ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά τις επικοινωνιακού χαρακτήρα επισκέψεις του στο γραφείο του Κ. Καραμανλή στην Παναγή Κυριακού, πολύ σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.

Χαλίφης στη θέση του χαλίφη

Το άλλο εσωτερικό μέτωπο στη ΝΔ είναι ο Άδωνης. Σήμερα στη ΝΔ ελάχιστοι πλέον πιστεύουν πως ο Γεωργιάδης δεν είναι συναρχηγός με τον Κυριάκο, και αυτό, όπως είναι φυσικό, γεννά σφοδρές αντιδράσεις. Η Κατερίνα Παπακώστα ήταν από την άποψη αυτή η κορυφή του παγόβουνου, γιατί η αντιπαλότητα με τον Άδωνη ισχύει σε μεγάλο βάθος στο κεντροδεξιό στρατόπεδο.

Η εξέλιξη που φέρνει ακόμη περισσότερες ανησυχίες είναι ότι κάθε μέρα ο Αδωνης, με την ανοχή του Κυριάκου και τη στήριξη των μεγάλων ΜΜΕ, αποκτά μεγαλύτερο εκτόπισμα μέσα στον χώρο της Δεξιάς. Ετσι που να δημιουργείται η εντύπωση ότι εκ των πραγμάτων συγκροτείται ένα ακροδεξιό κέντρο με κοινωνικές αναφορές, το οποίο κάποια στιγμή θα αμφισβητήσει τον Μητσοτάκη. Πολύ περισσότερο αν ο τελευταίος αποτύχει να οδηγήσει τη ΝΔ στον θρίαμβο επί του Τσίπρα τον οποίο επαγγέλλεται και εν ονόματι του οποίου έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του κόμματος.

Για του λόγου το αληθές λέγεται πως ο Αδωνης είπε σε φίλο του μεγαλοδημοσιογράφο τις προάλλες ότι στην περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 30% στις επόμενες εκλογές, πρέπει το κόμμα να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο για εκλογή νέας ηγεσίας. «Αν ο Κυριάκος δεν καταφέρει να κερδίσει τον μεγαλύτερο λαϊκιστή και καταστροφέα της χώρας που ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας, τότε πρέπει τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα» είναι η άποψή του. Αλλά ακόμη και χωρίς αυτή την πληροφορία είναι πια σε όλους φανερό ότι ο Αδωνης προωθεί τον εαυτό του ως δελφίνο, με τη βοήθεια διάφορων κέντρων.

Υπό παρακολούθηση

Μπορεί για λόγους που έχουν να κάνουν με το ακροδεξιό ακροατήριο ο Κυριάκος να μην έχει βάλει ακόμη «κοντό λουρί στον αντιπρόεδρό του», αλλά δεν σημαίνει πως παραμένει θεατής των κινήσεών του. Πληροφορίες που προέρχονται από σοβαρό συνομιλητή του αναφέρουν ότι εδώ και κάποιο διάστημα άνθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του παρακολουθούν στενά τον Γεωργιάδη. Η οικογένεια Μητσοτάκη στηρίζει τον Αδωνη, με τον οποίο ο Κυριάκος έχει ιδεολογικές ταυτίσεις και μέσω του οποίου ελπίζει να προσελκύσει ακροδεξιές ψήφους. Αλλά ανησυχεί κιόλας βλέποντας τον αντιπρόεδρο να στήνει κόμμα μέσα στο κόμμα.

Από την άλλη υπάρχει και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης που «βλέπει μεγάλη απήχηση Γεωργιάδη στη βάση του κόμματος» και έχει συστήσει στην προεδρική πλευρά να κρατά πιο διακριτική στάση σε αντιπαλότητες που αναφύονται μεταξύ Γεωργιάδη και άλλων βουλευτών.

Τέλος, κυκλοφόρησε η φήμη στα γραφεία της ΝΔ ότι συζητήθηκε σε ανώτατο επίπεδο να εκτοπιστεί ο Γεωργιάδης από τη θέση του αντιπροέδρου με την αλλαγή σχήματος στην κεφαλή του κόμματος. Πρόεδρος, ένας αντιπρόεδρος και άλλες αλλαγές στα οργανωτικά. Σε αυτή την περίπτωση λέγεται ότι θα προτεινόταν στον Αδωνη και ο τομέας της Ενέργειας συν της Αμυνας που έχει.

Φαίνεται, όμως, ότι η σκέψη αποκλείεται διότι, όπως λένε, «τον φοβούνται», ενώ θα αντιδράσει άγρια και η πλευρά Σαμαρά. Επιπλέον κρίνεται ότι μια τέτοια ενέργεια τώρα, που τρέχει η Εξεταστική για την Υγεία, θα κόστιζε και σε επικοινωνιακό και σε πολιτικό επίπεδο γιατί θα μεταφραζόταν σε παραδοχή ότι έχει εμπλοκή ο Αδωνης σε σκάνδαλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter