Βηρυτός: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τις εκρήξεις – Εξοργισμένοι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη

Βηρυτός: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τις εκρήξεις – Εξοργισμένοι πολίτες ζητούν δικαιοσύνη

Κι ενώ ακόμα κάτω από τα συντρίμμια οι διασώστες αναζητούν αγνοούμενους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τρίτη από τις δύο φονικές εκρήξεις, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Πέμπτης για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.

Διαδηλωτές, γεμάτο θυμό από την αμέλεια της κυβέρνησης να απομακρύνει από το λιμάνι τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας αλλά και εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, βγήκαν στους δρόμους και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

 

Από τις συγκρούσεις, υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη έχει φτάσει μέχρι στιγμής του 149 άτομα ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 5.000.


Υπό κράτηση 16 στελέχη και εργαζόμενοι του λιμανιού

Στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι και στα τελωνεία της Βηρυτού έχουν τεθεί υπό κράτηση, στο πλαίσιο ερευνών για τη φονική έκρηξη της Τρίτης που οδήγησε σε εκατόμβη θυμάτων.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας, Φάντι Ακίκι, ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες αποτελούν στελέχη του διοικητικού συμβουλίου, υπεύθυνοι των εργασιών συντήρησης αλλά και εργάτες που απασχολούνται στην αποθήκη 12, όπου φυλάσσονταν οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Οι αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από 18 υπαλλήλους αλλά και εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης. Τα ονόματα τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Σημειώνεται μόνο ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Πέμπτης, εντοπίστηκε στη Λεμεσό ο Ρώσος επιχειρηματίας που φέρεται να είχε στην ιδιοκτησία του το πλοίο Rhosus.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν ΜΜΕ του Λιβάνου, ο επιχειρηματίας απάντησε σε σειρά ερωτημάτων από τις Αστυνομικές Αρχές σχετικά με το επίμαχο φορτίο, έπειτα από αίτημα των Αρχών του Λιβάνου και οι απαντήσεις θα αποσταλούν στη χώρα τις επόμενες ώρες.

Στήριξη Μακρόν

Την πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας. Φορώντας μαύρη γραβάτα για τα θύματα της τραγωδίας, περιόδευσε στο λιμάνι της Βηρυτού και στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ, που υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από την έκρηξη.

Πλήθος Λιβανέζων, αγανακτισμένων με τις πολιτικές ελίτ της χώρας, τον υποδέχθηκε φωνάζοντας «Επανάσταση», «Ζήτω η Γαλλία» και «Ο λαός θέλει να ρίξει το καθεστώς».

Εχοντας πτωχεύσει από τον περασμένο Μάρτιο, ο Λίβανος ζήτησε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά οι σχετικές διαπραγματεύσεις ήταν ατελέσφορες. Η ήδη τραγική οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία με την έκρηξη της Τρίτης, καθώς το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών εκτιμάται γύρω στα 10 με 15 δισ. δολάρια, ενώ περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter