ΒΗΡΥΤΟΣ (Beirut) (***) – Η ταινία της εβδομάδας

ΒΗΡΥΤΟΣ (Beirut) (***) – Η ταινία της εβδομάδας

Δύο μυστικοί πράκτορες της CIA αναθέτουν στον Μέισον Σκάιλς, έναν πρώην Αμερικανό διπλωμάτη, να επιστρέψει στον Λίβανο μετά από δέκα χρόνια, για να διαπραγματευτεί τη ζωή ενός παλιού φίλου του.

Η ιστορία ξεκινάει με ένα ανέφελο, ατμοσφαιρικό πάρτι το 1972 σε μια βίλα στη Βηρυτό όπου η σοβαροφάνεια περισσεύει και η χλιδή κάνει την αντίθεση με το εξωτερικό περιβάλλον πιο χτυπητή από κάθε τι άλλο. Τότε ο Μέισον θα γίνει μάρτυρας ενός φρικτού επεισοδίου που θα του στερήσει ότι αγαπά περισσότερο. Δέκα χρόνια αργότερα τον βρίσκουμε να επιβιώνει σε δουλειές του ποδαριού στις ΗΠΑ αλλά μια περίεργη υπόθεση απαγωγής έρχεται να του θυμίσει ότι έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν. Ο σημαντικότερος αμερικανός πράκτορας στην Μέση Ανατολή έχει πέσει στα χέρια τρομοκρατών οι οποίοι ζητούν να διαπραγματευτούν μόνο με τον Μέισον. 

Ο Τόνι Γκιλρόι ξέρει όσο λίγοι γραφιάδες στο Χόλιγουντ να φτιάχνει σασπένς, ατμόσφαιρα και κυρίως ρεαλιστικούς χαρακτήρες. Ο σεναριογράφος της τριλογίας «The Bourne Identity» αλλά και δημιουργός του «Michael Clayton» (είχε προταθεί για 2 όσκαρ τόσο ως σεναριογράφος αλλά και ως σκηνοθέτης) ξεκινά από τα κιτάπια της CIA για να αφηγηθεί μια ιστορία που πίσω από το προσωπικό στίγμα κρύβει την γεωπολιτική ανάλυση μιας πολυτάραχης ιστορικής πόλης. Το εύρημα του επαγγέλματος του πρωταγωνιστή ξεφεύγει από το στερεότυπο του πράκτορα και συντείνει στο ρεαλιστικό ύφος του έργου, προσδίδοντας αληθοφάνεια στο ιστορικό πλαίσιο . 

Ο σκηνοθέτης Μπραντ Άντερσον αποδεικνύεται πειστικός στην αναπαράσταση και την αφήγηση της ιστορίας επιχειρώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τις αντιμαχόμενες ομάδες του πολιτικού πλαισίου . Πίσω από τη θρυμματισμένη εικόνα μιας πάλαι ποτέ αρχοντικής και κοσμικής μεγαλούπολης κρύβονται όχι μόνο τα φαντάσματα του παρελθόντος για τον άτυχο ήρωα αλλά και η σκοτεινή δράση των μυστικών υπηρεσιών Ισραήλ και ΗΠΑ, η διεφθαρμένη κυβέρνηση του Λιβάνου, οι υπαινικτικές αναφορές για την Οργάνωση της Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης. Κυρίως όμως κρύβεται το πνεύμα των έργων του Τζον λε Καρέ που φαίνεται πόσο πολύ έχει επηρεάσει τους δημιουργούς του φιλμ, ενώ καταλυτική είναι και η συνδρομή του Τζον Χαμ ( “Mad Men”) ο οποίος δένει τέλεια με την παλιομοδίτικη γοητεία της «Βηρυτού».

Κατασκοπικό θρίλερ αμερικανοσουηδικής συμπαραγωγής 2018 (109)

Σκηνοθεσία: Μπραντ Αντερσον Πρωταγωνιστούν: Τζον Χαμ, Ρόζαμουντ Πάικ, Ντιν Νόρις, Λάρι Πάιν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter